Μία εταιρεία ρούχων από τη Δανία δίνει κίνητρα σε γυναίκες σε φυλακές του Περού

Μία εταιρεία ρούχων από τη Δανία δίνει κίνητρα σε γυναίκες σε φυλακές του Περού
Η σχεδιάστρια μόδας μετά την επίσκεψή της σε μία φυλακή, αντιλήφθηκε ότι η φτώχεια είναι ένας μεγάλος παράγοντας που οδηγεί στον εγκλεισμό γυναικών και έμαθε ότι είναι ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται σε όλο τον κόσμο γι’ αυτό αποφάσισε να αναλάβει δράση.

Η αξιοπρέπεια, όχι η φιλανθρωπία, είναι ο τρόπος να απομακρύνεις ανθρώπους από τη φτώχεια. Γι’ αυτό η σχεδιάστρια μόδας Veronica D’Souza από τη Δανία, ίδρυσε την εταιρεία ενδυμάτων Carcel που επιστρατεύει τη βοήθεια γυναικών έγκλειστων σε φυλακές στο Περού.

Η δανική φίρμα με έδρα την Κοπεγχάγη, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 στο Kickstarter, το δημοφιλές site για crowdfunding (συλλογή πόρων για τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών και έξυπνων προϊόντων). Η D’ Souza και η ομάδα της συγκέντρωσαν πάνω από 40.000 λίρες Αγγλίας.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η ιδέα έγινε πράξη, καθώς άρχισε η παραγωγή στη φυλακή Cusco στις Περουβιανές Άνδεις, λίγες μόλις μέρες μετά την υποψηφιότητα για βραβείο crowdfunding.

Οι γυναίκες στη φυλακή υπογράφουν οικειοθελώς για να εργάζονται έξι έως οκτώ ώρες την ημέρα και ένα καλό μισθό, σε μια χώρα όπου ο αριθμός των φυλακισμένων γυναικών έχει αυξηθεί κατά 100% τα τελευταία 15 χρόνια. Η εταιρεία πιστεύει ότι αυτό το μοντέλο βοηθά τις γυναίκες που συμμετέχουν και δίνει στους πελάτες μία εναλλακτική να ντύνονται με ρούχα που φτιάχνονται σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Η σχεδιάστρια μόδας μετά την επίσκεψή της σε μία φυλακή, αντιλήφθηκε ότι η φτώχεια είναι ένας μεγάλος παράγοντας που οδηγεί στον εγκλεισμό γυναικών και έμαθε ότι είναι ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται σε όλο τον κόσμο γι’ αυτό αποφάσισε να αναλάβει δράση.

«Πιστεύω στην αξιοπρέπεια και στις φιλόδοξες λύσεις» δήλωσε η σχεδιάστρια μόδας στην εφημερίδα «The Independent». «Γι’ αυτό η Carcel δεν ιδρύθηκε από φιλανθρωπία, αλλά είναι μια κοινωνική επιχείρηση. Θέλουμε οι πελάτες μας να έχουν την καλύτερη ποιότητα σε εντυπωσιακό σχέδια, φτιαγμένα από γυναίκες που βρίσκονται στη φυλακή».

«Οι άνθρωποι πρέπει να αγοράζουν τα ρούχα, επειδή τους αρέσουν, όχι επειδή οι γυναίκες είναι πίσω από τα κάγκελα των φυλακών» τόνισε.

«Για να γίνει αυτό, έψαξα σε μέρη στον κόσμο, από τα οποία προέρχονται τα καλύτερα και πιο πολυτελή υλικά, αλλά έχουν επίσης υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας που σχετίζονται με τη φτώχεια των γυναικών. Το Περού είναι μια τέτοια χώρα με φανταστική παράδοση στο μαλλί αλπακά, αλλά εμφανίζει επίσης υψηλά ποσοστά φυλάκισης γυναικών που καταφεύγουν στη διακίνηση ναρκωτικών από ανάγκη» εξήγησε η Veronica D’ Souza.

Πως όμως η εταιρεία διασφαλίζει οι γυναίκες να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης;

Η σχεδιάστρια μόδας επισημαίνει ότι η ίδια και η ομάδα της είχαν συναντήσεις με τον επικεφαλής του περουβιανού σωφρονιστικού συστήματος, ο οποίος επέτρεψε την πρόσβαση της για να επισκεφθεί σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα.

«Με εξέπληξε θετικά η ατμόσφαιρα μέσα στη φυλακή και οι σχέσεις μεταξύ του προσωπικού και των κρατουμένων» λέει προσθέτοντας ότι ένας διευθυντής παραγωγής είναι στο χώρο εργασίας κάθε μέρα για να επιβλέπει.

Το έργο αυτό είναι επιτυχές για την Carcel, ωστόσο σε έξι μήνες θα γίνει σαφές αν το πρόγραμμα βοηθά και τις γυναίκες και τις οικογένειές τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play