Όπισθεν από κυβέρνηση: Αποσύρει την ονομαστική ψηφοφορία για τον ΦΠΑ στα νησιά

Όπισθεν από κυβέρνηση: Αποσύρει την ονομαστική ψηφοφορία για τον ΦΠΑ στα νησιά
Μετά την απόφαση της ΝΔ να ψηφίσει υπέρ. Μόνο για ένα χρόνο η αναστολή της αύξησης σε Χίο, Λέσβο, Σάμο και Δωδεκάνησα, πλην Ρόδου και Καπάρθου. Ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει πως το "πάγωμα" θα κρατήσει για όσο διαρκέσει η προσφυγική κρίση.

Παίρνει πίσω τώρα η κυβέρνηση την ονομαστική ψηφοφορία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, η οποία στάθηκε αφορμή Μαξίμου και Πειραιώς να διασταυρώσουν για ακόμη μία φορά τα ξίφη τους, με εκατέρωθεν “βολές”, στον απόηχο και της στάσης που κράτησε η ΝΔ ως προς τον “μποναμά” του Αλέξη Τσίπρα προς τους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.pagenews.gr, το Μαξίμου κάνει… όπισθεν, από τη στιγμή που η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα ταχθεί υπέρ της τροπολογίας.

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει υπέρ του “παγώματος” ήδη από την περασμένη Παρασκευή, αν και είχε δηλώσει πως “βλέπει” εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης με το κορυφαίο ζήτημα του προσφυγικού.

Με τη στροφή αυτή της κυβέρνησης, να κάνει πίσω στο παρά πέντε και να αποσύρει την ονομαστική ψηφοφορία, αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο πρωθυπουργός ακολούθησε για το εφάπαξ στους συνταξιούχους καθαρά επικοινωνιακή τακτική, εκβιάζοντας εσωτερικό και εξωτερικό, με απώτερο σκοπό αφενός να εκθέσει τη ΝΔ και αφετέρου να μετριάσει τις έντονες αντιδράσεις των θεσμών για τον “μποναμά”, καθώς οι τελευταίοι δεν είχαν καν ενημερωθεί για τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, με την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ ο πρωθυπουργός “χρυσώνει το χάπι” στους νησιώτες, οι οποίοι σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης, την ώρα που το Μαξίμου κοιτάζει “μουδιασμένο” τα καθημερινά, “άγρια” επεισόδια στα νησιά, με “πρωταγωνιστές” οργισμένους πρόσφυγες.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί, πέρα του ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα plan B τόσο για την αντιμετώπιση της ήδη τεταμένης κατάστασης στα νησιά, όσο και για την περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν ανοίξει την κάνουλα, είναι ότι το “πάγωμα” της αύξησης του ΦΠΑ θα ισχύει για έναν χρόνο, έως 31/12/2017 και όχι για όσο κρατήσει η μεταναστευτική κρίση, όπως είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας και στο διάγγελμά του και στην ομιλία του από τη Νίσυρο. 

Με βάση την επίμαχη τροπολογία, η οποία κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή, αναστέλλεται η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα, σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Δωδεκάνησα, πλην της Ρόδου και της Καρπάθου. 

Το μέτρο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 50 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2017. 

Σημειώνεται πως η τροπολογία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το πτωχευτικό δίκαιο, το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, που συζητείται από την περασμένη Παρασκευή στην Ολομέλεια.

Χθες, με το “βλέμμα” στη σημερινή ψηφοφορία και στον απόηχο της στάσης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το έκτακτο εφάπαξ προς τους συνταξιούχους, μετά το “παρών” στη Βουλή, Μαξίμου και Αξιωματική Αντιπολίτευση αντάλλαζαν non papers, στις οποίες οι εκατέρωθεν “βολές” έδιναν και έπαιρναν.

“Δεν ψήφισε την “μονομερή ενέργεια” για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά μετά τις οξύτατες εσωτερικές αντιδράσεις, αναγκάζεται να ψηφίσει την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Του συστήνουμε, βέβαια, να κλείσει το κινητό του μέχρι να ψηφιστεί ο ΦΠΑ από τη Βουλή -για να μην αλλάξει και πάλι άποψη μετά από τηλεφώνημα…”, τονίζεται σε ανακοίνωση από την Ηρώδου Αττικού. 

“Την ώρα που ο πρωθυπουργός τύγχανε ευρείας στήριξης στις Βρυξέλλες και έδινε μάχη για να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ο ίδιος εκλιπαρούσε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα “βάστα Σόιμπλε”, συνεχίζοντας τον ανένδοτο όχι κατά της κυβέρνησης αλλά κατά της χώρας. Μήπως και του πετάξουν κανένα ξεροκόμματο εξουσίας. Μάταια…”, συμπληρώνεται στο ίδιο non paper.

tropologia-fpa-1

tropologia-fpa-4

tropologia-fpa-2

tropologia-fpa-5

tropologia-fpa-3

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play