Μέτρα ή εκλογές; Η Μέρκελ θα πει την τελευταία λέξη
Της Βούλας Μαλαίνου
Τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα τόσο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όσο και για την πολιτική σκηνή της χώρας. Η αβεβαιότητα χτυπά “κόκκινο”, την ώρα που όλα τα ενδεχόμενα “παίζουν” μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Τη δεδομένη χρονική στιγμή το τοπίο είναι “θολό”, καθώς από τη μία φαίνεται πως οδηγούμαστε και σε νέο μνημόνιο και από την άλλη πως προσφεύγουμε για ακόμη μία φορά στις κάλπες, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πότε πότε επαναφέρει στο προσκήνιο και σενάρια περί Grexit.
Προς το παρόν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο ελληνικό ζήτημα δείχνουν να βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης μεταξύ τους. Κυβέρνηση και ΔΝΤ κλιμακώνουν τον “πόλεμο” για τα μέτρα, ενώ η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και θεσμών βρίσκεται σε πλήρη εξλελιξη. Παράλληλα, αποστάσεις από τις σκληρές θέσεις του Ταμείου παίρνουν τόσο η Κομισιόν όσο και ο ESM, ενώ Ευρωπαίοι και Αμερικανοί τεχνοκράτες συμφωνούν ότι διαφωνούν ως προς τα “νούμερα”, ήτοι τα πλεονάσματα, καθώς και ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους.
Το χρονικό ορόσημο του Δεκεμβρίου χάθηκε, ενώ πλέον καμία πλευρά δεν μιλά ούτε για τη διεξαγωγή ενός έκτακτου Eurogroup, το οποίο θα σήμανε τουλάχιστον την διάθεση θεσμών και Αθήνας να καταλήξουν σε μία έστω τεχνική συμφωνία. Ακόμη κι αυτή, αν και χαρακτηρίζεται ως άμεσος στόχος, είναι εντούτοις από δύσκολη έως και απίθανη, αν σκεφτούμε το τεράστιο χάσμα που χωρίζει το Οικονομικό επιτελείο και την ηγεσία του υπουργείο Εργασίας με το κουαρτέτο των δανειστών. Το επόμενο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης είναι προγραμματισμένο για τις 26 Ιανουαρίου, επομένως και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης χρονολογείται κάπου στο Φλεβάρη.
Χθες, στα πρώτα Hilton Groups το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ, στον απόηχο της κόντρας του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πολ Τόμσεν, οι οποίοι επιδόθηκαν σε ένα παιχνίδι εντυπωσιασμού, λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας θα δει τόσο τη Γερμανίδα καγκελάριο όσο και τον Φρανσουά Ολάντ. Ο υπουργός Οικονομικών “κούνησε το δάχτυλό” στην Ντέλια Βελκουλέσκου, επειδή ο κ. Τόμσεν ανέπτυξε τις θέσεις του σε ένα μπλογκ, ενώ σύσσωμοι οι θεσμοί εξέφρασαν τη δυσφορία τους με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να μοιράσει μπόνους στους συνταξιούχους. Επισημαίνεται ότι με βάση τη συμφωνία του 2015 κάθε φορά που εμφανίζεται πλεόνασμα, ένα 30% από αυτό θα πρέπει “πηγαίνει” στο χρέος, ένα άλλο 30% στα ληξιπρόθεσμα και ένα ακόμη 30% στην κοινωνική πολιτική. Όπως πληροφορείται το www.pagenews.gr, οι θεσμοί “τσινάνε” κυρίως όσον αφορά στα έκτακτα… προεκλογικά “δώρα” προς τους συνταξιούχους, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους, προτεραιότητα και βαρύτητα θα έπρεπε να δοθεί στους άπορους, με ένα έκτακτο βοήθημα, τύπου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, σε κάθε περίπτωση όμως εφόσον συμφωνεί η Κομισιόν και όχι εν αγνοία της. Ήταν αναμενόμενο, λοιπόν, ότι η Αθήνα θα φάει “ξύλο” για τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως “μονομερή ενέργεια” από τους δανειστές.
Σήμερα, Τετάρτη επί τάπητος στην αίθουσα του Χίλτον θα τεθούν αφενός το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και αφετέρου ο πτωχευτικός κώδικας. Υπενθυμίζεται ότι όλες οι αλλαγές στον κώδικα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο-σκούπα, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη.
Σε επίπεδο πάντως διαπραγμάτευσης, ανοιχτά και “καυτά μέτωπα” παραμένουν τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά του 2018, ωστόσο ο “κόφτης” φαίνεται πως έχει κλειδώσει και για μετά το 2018, υπό αστερίσκο όμως από την πλευρά της Αθήνας.
Και μπορεί ο πρωθυπουργός και από τη Νίσυρο να επιχείρησε να επικοινωνήσει ότι η κυβέρνηση έχει το πάνω χέρι, κρατώντας “κόκκινα πανιά”, ωστόσο, όπως λένε οι πληροφορίες, η «ψαλίδα» ως προς τα εργασιακά λέγεται πως κλείνει με σημαντικούς συμβιβασμούς από την 31χρονη Αχτσιόγλου, η οποία ενώ δείχνει κάτι να κερδίζει από τις διαβουλεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, ωστόσο η ίδια φέρεται να κάνει όπισθεν ως προς το «καυτό» θέμα των ομαδικών απολύσεων, για το οποίο οι εταίροι δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω. Βέβαια, το Μέγαρο Μαξίμου «ξορκίζει» την οπισθοχώρηση της κυρίας Αχτσιόγλου, όπως ακριβώς κάνει και με την εκλολογία.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση λέει πως πρώτον, δεν πρόκειται να δεχτεί πλεονάσματα 3,5% για μετά το 2018, παρουσιάζοντας την πρόταση του κ. Τσακαλώτου για πλεονάσματα 2,5% και η μονάδα που θα «απελευθερωθεί», να κατευθυνθεί στην ανάπτυξη, με φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων και μείωση ασφαλιστικών εισφορών.
Δεύτερον, πως σε μία «ύστατη» κίνηση απεμπλοκής, θα μπορούσε να δεχθεί παράταση του «κόφτη» για μετά το 2018 μέσω μίας συμφωνίας στο Eurogroup και χωρίς αυτή η παράταση να νομοθετηθεί εκ των προτέρων . Σημειώνεται πως όπως είπε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ στη Βουλή «ο καβγάς για τον “κόφτη” και αν πρέπει πάρουμε άλλα μέτρα, αν θα τα νομοθετήσουμε ή αν θα υπάρξει ένας άλλος μηχανισμός, είναι λόγω της μεγάλης διαφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών».
Ως προς την πολιτική διαπραγμάτευση τώρα, ο κ. Τσίπρας αναχωρεί απόψε για τη βελγική πρωτεύουσα και όλα τα “βλέμματα” στρέφονται στο ραντεβού με την Άγγελα Μέρκελ, στον απόηχο μάλιστα των πληροφορίων που θέλουν τους εταίρους μας να έχουν ήδη προειδοποιήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στη συνάντηση αυτή της ερχόμενης Παρασκευής να μην παίξει το χαρτί των εκλογών. Η απειλή της κάλπης θα γυρίσει μπούμερανγκ στην ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, το Βερολίνο δεν θα υποχωρήσει, φέρονται να έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα Ευρωπαίοι παράγοντες.
Το ότι ο κ. Τσίπρας κάνει “παιχνίδι” με τις κάλπες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, διαμηνύοντας ωστόσο επίσημα ότι η πολιτική σταθερότητα στη χώρα είναι απαραίτητη και πως αυτό το ξέρουν και οι εταίροι, είναι σίγουρο. Αυτό που περιπλέκει τα σενάρια, είναι αν όντως θα κάνει την απειλή του πράξη, δηλαδή αν έχει αποφασίσει πράγματι να πάει σε εκλογές ή είναι ένας τρόπους εκβιασμού για να πετύχει μία καλύτερη συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ έπονται μάλιστα εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία.
Αυτό που είναι πάντως βέβαιο, είναι ότι η τύχη του ίδιου του κ. Τσίπρα και της χώρας βρίσκεται στα χέρια του διδύμου Μέρκελ και Σόιμπλε. Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του www.pagenews.gr από τον ειδικό μας απεσταλμένο στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός στο Βερολίνο θα ”παίξει το τελευταίο του χαρτί” , εξηγώντας στην κυρία Μέρκελ τα όρια, που έχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Ελλάδα. Θα δεχθεί πιθανώς την ύπαρξη νέων μέτρων μετά το ’18 , αλλά θα απορρίψει κάθε ενδεχόμενο νομοθέτησής τους στην σημερινή συγκυρία.
Εάν η Γερμανίδα καγκελάριος, επιμείνει στην ίδια “γραμμή” με το επιχείρημα ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι στο ελληνικό πρόγραμμα και κατά συνέπεια οι όροι του θέτει να γίνουν δεκτοί, τότε ο κ. Τσίπρας θα επιστρέψει στην Αθήνα έχοντας στις…βαλίτσες του την απόφαση για πρόωρες εκλογές.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη ουσιαστικά και με τον κ. Σαμαρά το καλοκαίρι του 2014, όταν συνάντησε “τοίχο” στο Βερολίνο για την πρώτη αξιολόγηση του 2ου μνημονίου, γνωρίζοντας τότε ότι είχε μπροστά του την ισχυρή πιθανότητα μιας εκλογικής αναμέτρησης. Στελέχη, που είχαν διαπραγματευθεί κατά το παρελθόν με το Βερολίνο, επιμένουν ότι για τους δανειστές προτεραιότητα έχει “να βγαίνουν τα νούμερα” και μετά συζητούν το ενδεχόμενο των πολιτικών εξελίξεων σε μια χώρα, η οποία έχει δανειστεί.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που έχουν απολυτή γνώση των θέσεων των δανειστών, τόσο το Βερολίνο όσο και οι Βρυξέλλες έχουν πλέον πάνω στο τραπέζι όλα τα σενάρια, ως προς την Ελλάδα . Ακόμη και αυτό της πολιτικής αλλαγής, μέσω των πρόωρων εκλογών.
Για τον λόγο αυτό , θα βάλουν στο “μικροσκόπιο” και τις τοποθετήσεις, που θα κάνει το προσεχές 48ωρο ο κ. Μητσοτάκης , τόσο στο πλαίσιο του ΕΛΚ, όσο και στις κατ’ιδίαν επαφές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας