Στα “μαχαίρια” Τουρκία και ΕΕ με την Ελλάδα στη… μέση

Στα “μαχαίρια” Τουρκία και ΕΕ με την Ελλάδα στη… μέση
Τέλος του χρόνου λήγει το τελεσίγραφο Ερντογαν στην ΕΕ για τη βίζα. Απειλεί με κατάρρευση της συμφωνίας για το προσφυγικό. Ανησυχία στην Αθηνα. Αναμένεται αντίδραση από τον Τούρκο πρόεδρο στο πάγωμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

“Υπό τις τρέχουσες περιστάσεις δεν εξετάζεται το άνοιγμα νέων κεφαλαίων” αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η σλοβακική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μετά το πέρας της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των “28” στις Βρυξέλλες.

Και σε αυτή τη φράση της σλοβάκικης προεδρίας συμπυκνώνεται η επερχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ για το προσφυγικό.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, με το βέτο που άσκησε στη χθεσινή σύνοδο των ΥΠΕΞ, κατάφερε να παγώσει τις διαδικασίες συμβιβασμού της ΕΕ, όσον αφορά το σκληρό πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν, στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου.

 Ο νεότατος ΥΠΕΞ με την σκληρή και επικριτική στάση του απέναντι στην Τουρκία, ώθησε την ΕΕ στο να.. δώσει ένα μάθημα στον Σουλτάνο Ερντογάν, περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χτυπώντας τον εκεί που “πονά”:

 Στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ωστόσο, μαζί με αυτές μπαίνει στην άκρη και η συμφωνία που έκαναν Τουρκία και Ένωση για το προσφυγικό. Και τούτο διότι, μεταξύ των όρων της συμφωνίας αυτής ήταν η επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης. 

Ακόμα αναμένουμε την απάντηση του τούρκου προέδρου, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει επιλέξει να μιλήσει περιφρονητικά για την Ένωση, αλλά και να.. δείξει τα δόντια του, στέλνοντας μερικές εκατοντάδες αφρικανών προσφύγων στα ελληνικά νησιά, ως μια πρόγευση του τι μπορεί να επακολουθήσει, χωρίς την τήρηση της Συμφωνίας.

Είτε με λόγια, είτε με έργα, η απάντηση Ερντογάν στη χθεσινή απόφαση της ΕΕ θα είναι σκληρή. Ωστόσο, οι ευρωπαίοι μοιάζουν να προετοιμάζονται για την κατάρρευση της συμφωνίας με τη γειτονική μας χώρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel η Frontex απαντά στο ενδεχόμενο ακύρωσης της συμφωνίας με ενίσχυση της παρουσίας της στα σύνορα της Ελλάδας με ΠΓΔΜ και Αλβανία.

 Σε ανταπόκρισή της από την Θεσ/νίκη η ιστοσελίδα Spiegel Online σημειώνει ότι “η Frontex σχεδιάζει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αποστολή 60 υπαλλήλων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Θα ήταν η πρώτη φορά που δυνάμεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκονται στην περιοχή με αυτή την εντολή. Έλληνες ειδικοί εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί την αντίδραση της ΕΕ στην εντεινόμενη ανησυχία για ενδεχόμενη ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας από την Άγκυρα και την εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην λεγόμενη Βαλκανική Οδό”.

 Ο “καυγάς” μεταξύ Τουρκίας- ΕΕ έχει ξεκινήσει και η Ελλάδα είναι στη μέση.

Α.Α.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play