Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε, ο Ρέντσι παραιτείται
Όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί, ο Ματέο Ρέντσι απόψε, στις 20.00, ώρα Ελλάδος, θα υποβάλλει και επισήμως την παραίτησή του, την οποία είχε “παγώσει” για λίγα 24ωρα μέχρι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2017, που “πέρασε” νωρίτερα την Τετάρτη.
Σημειώνεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός επιμένει σε παραίτησή του, αμέσως μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής στην Ιταλία, όπου υπέστη μεγάλη πολιτική ήττα.
«Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε. Στις 19.00 (τοπική ώρα) η επίσημη παραίτηση. Σας ευχαριστώ όλους και ζήτω η Ιταλία», ήταν η ανάρτηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Το μεσημέρι της Τετάρτης η Γερουσία ενέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού του 2017 με ψήφους 173 ψήφους υπέρ και 108 κατά, γεγονός που σηματοδοτεί ντόμινι εξελίξεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Σχεδόν τρεις μέρες από την ώρα που οι κάλπες έδειξαν “όχι” στην αναθεώρηση του Συντάγματος και ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, η Ιταλία ψάχνει τον… πολιτικό προσανατολισμό της και η Ευρώπη παίρνει τα μέτρα της απέναντι σε ένα ακόμη μεγάλο “μέτωπο” στην περιφέρεια, ενώ οι μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις είναι μπροστά.
Στη γείτονα χώρα το πολιτικό τοπίο παραμένει “θολό”. Το σενάριο της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Παντοάν παραμένει στο “τραπέζι”, μάλιστα ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ δεν συμμετείχε και στο συμβούλιο του Eurogroup στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα, γεγονός που ενέτεινε τις σχετικές φήμες.
Όσο όμως περνούν οι μέρες, εντείνεται και η εκλολογία. Το σενάριο της προσφυγής στις κάλπες κερδίζει έδαφος και μάλιστα οι σχετικές εκτιμήσεις γίνονται και μέσα από την ίδια την κυβέρνηση Ρέντσι.
Συγκεκριμένα, την άποψη ότι η Ιταλία ίσως πάει σε νέες εκλογές ακόμα και τον Φεβρουάριο, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, κατόπιν συνομιλίας που είχε με τον Ρέντσι. “Προβλέπω πως θα υπάρξει βούληση να πάμε σε εκλογές τον Φεβρουάριο”, δήλωσε στην Corriere della Sera ο Αντζελίνο Αλφάνο. Τα σχόλια αυτά εκτιμάται πως προστίθενται, στις “φωνές”, που ζητούν να διενεργηθούν γρήγορα εκλογές, προκειμένου να αποφευχθεί ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία, μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.
Οι ζυμώσεις στο εσωτερικό του κόμματος της κεντροαριστεράς είναι εντονότατες, με τα στελέχη του κυβερνώντος PD να “ζυγίζουν”, αν θα έχουν οφέλη ή ζημίες από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Και αυτό τη στιγμή που τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταρτίζουν ήδη τις επόμενες κινήσεις τους σε προεκλογικό “φόντο”.
Τα νεότερα στο πολιτικό σκηνικό είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας εν μέσω πληροφοριών, που θέλουν την κυβέρνηση Ρέντσι να εξετάζει αίτημα δανειοδότησης ύψους 15 δισ. ευρώ προς τον ESM. Από την πλευρά του το Ταμείο διαψεύδει τα σχετικά σενάρια.
Μάλιστα, πληροφορίες του πρακτορείου Reuterts επισημαίνουν την Τετάρτη ότι η Ιταλία ετοιμάζεται να αγοράσει μετοχικό κεφάλαιο ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (BMPS.MI), καθώς οι προσδοκίες για επανακεφαλαιοποίηση μέσω ιδιωτικής χρηματοδότησης εξανεμίζονται, μετά την παραίτηση του Ρέντσι. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν καλά το ζήτημα, όπως αποκάλυψαν δύο πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα, η κυβέρνηση είναι ήδη ο μεγαλύτερος μοναδικός μέτοχος της προβληματικής αυτής τράπεζας, με ποσοστό 4%, αλλά σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα που κατέχουν οι Ιταλοί πολίτες και να αυξήσει το κεφάλαιό της μέχρι και στο 40%, δήλωσαν οι ίδιες πηγές στο πρακτορείο, γεγονός που θα σημαίνει πως το ιταλικό κράτος θα κατέχει με μεγάλη διαφορά τις περισσότερες μετοχές και ουσιαστικά θα ελέγχει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και τις συνεδριάσεις των μετόχων.
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Reuters, η μετάβαση αυτή το καθεστώς της τράπεζας θα γίνει άμεσα, ίσως και το προσεχές Σαββατοκύριακο. Η Monte dei Paschi πρέπει να αυξήσει το κεφάλαιό της κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ώστε να αποφύγει την κατάρρευση, όμως πλέον οι ιδιώτες επενδυτές είναι απρόθυμοι να βάλλουν χρήματα, μετά την ήττα του Ρέντσι στο δημοψήφισμα και την επικείμενη παραίτησή του.
Η τράπεζα έχει ήδη προγραμματίσει να αυξήσει το κεφάλαιό της κατά ένα δισ. ευρώ μέσω ανταλλαγής ομολόγων με θεσμικούς επενδυτές και η Ρώμη ελπίζει πως δύο δισ. ευρώ επιπλέον θα πείσουν άλλους επενδυτές να συμπληρώσουν το κενό των δύο ακόμα δισ. ευρώ, συμμετέχοντας και αυτοί. «Πρόκειται για μία de-facto κρατικοποίηση με την ισχυρή παρουσία του κράτους, που θα μπορέσει να προσελκύσει επενδυτές και θα επιτρέψει να γίνει ομαλά η μετάβαση», δήλωσε μία πηγή στο Reuters, ενώ το πρακτορείο επισημαίνει πως το υπουργείο Οικονομικών της χώρας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.
Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών πιθανότατα θα αγοράσει περίπου 40.000 μετοχές από ιδιώτες επενδυτές στην ονομαστική τους αξία, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υποστούν απώλειες κατά την διάσωση της τράπεζας και επομένως να αποτρέψει τον κίνδυνο bank run. Η Monte dei Paschi ήταν η πιο αδύναμη ευρωπαϊκή τράπεζα κατά τα stress tests του περασμένου καλοκαιριού και σχεδίαζε την ανακεφαλαιοποίησή της μέσω ιδιωτών επενδυτών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας