Ιταλική… κρίση: Και τώρα τα “κλειδιά” στον Σούπερ Μάριο
Του Αλέξη Ρωμανού
Το ιταλικό δημοψήφισμα έγινε, οι κάλπες “μίλησαν” και τώρα η Ιταλία προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς της με βάση τα νέα δεδομένα. Η πολιτική αναταραχή είναι δεδομένη. Τα “βλέμματα” όμως μοιράζονται και στην τραπεζική αγορά της Ευρώπης, με τα “κλειδιά” να τα κρατά για ακόμη μία φορά ο Μάριο Ντράγκι.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έχει δηλώσει έτοιμος να παρέμβει, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος προκαλέσει “πανικό” στις αγορές. Επίσης, αν τα spreads αυξηθούν, οι ανησυχίες θα ενταθούν, με τους επενδύτες να στρέφουν την προσοχή στην ΕΚΤ και αν τελικά θα τα κρατήσει υπό έλεγχο.
Ενισχύονται, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πιθανότητες για την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος.
Έτσι την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά έξι μήνες, έως τον Σεπτέμβριο του 2017, και διατήρηση του τρέχοντος ρυθμού αγορών αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη η ΕΚΤ, σύμφωνα με αναλυτές και θα διατηρήσει τις μηνιαίες αγορές στα 80 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Mario Draghi επεσήμανε πρόσφατα ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει αγοράζοντας περισσότερα ιταλικά ομόλογα σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προκαλέσει αναταραχή στις αγορές.
Ωστόσο, δεδομένου ότι το «όχι» είχε προεξοφληθεί από τις αγορές αλλά και της εκτίμησης ότι η ΕΚΤ θα δράσει προκειμένου να αντισταθμιστούν τυχόν υπερβολικές αντιδράσεις των αγορών, οι αγορές αντέδρασαν με ψυχραιμία.
Την ίδια στιγμή, πριν η ΕΚΤ αποφασίσει την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να λάβει υπόψη της και την οικονομική πραγματικότητα, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό.
Το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος ήταν αυτό που αναμενόταν ευρέως από την αγορά γι’ αυτό και η αντίδραση στα χρηματιστήρια αλλά και στις αγορές συναλλάγματος ήταν υποτονική, αντίθετα με ότι συνέβη μετά το δημοψήφισμα του Brexit ή τις αμερικάνικες εκλογές.
Πάντως, προφανώς η πρόκληση για το ευρώ δεν έχει τελειώσει. Δύο κρίσιμα ερωτήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα: Πώς θα σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση, και πώς θα αντιμετωπιστεί η επιδείνωση των κεφαλαίων των ιταλικών τραπεζών.
Οι αγορές προς το παρόν δεν προβλέπουν πρόωρες εκλογές στη χώρα. Οι πρόωρες εκλογές θα είναι μια μεγάλη πρόκληση που θα μπορούσε δυνητικά να βλάψει το ευρώ.
Μια άλλη πηγή της μεταβλητότητας θα μπορούσε να προέλθει από τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο.
Οι συζητήσεις για την εκ νέου κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι σε προχωρημένο στάδιο, ωστόσο η περαιτέρω πρόοδος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία και τι πολιτική θα ακολουθήσει, καθώς και ποια θα είναι η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας