Με “κομμένα φτερά” ο Τσίπρας στο Άμπου Ντάμπι για το χρέος

Με “κομμένα φτερά” ο Τσίπρας στο Άμπου Ντάμπι για το χρέος
Ραντεβού Τσίπρα-Ολάντ στο περιθώριο της Διάσκεψης της UNESCO. Στον "αέρα" η συνάντηση με Ερντογάν. Μικρό καλάθι για τη στάση του Γάλλου προέδρου όσον αφορά το χρέος. Κορυφώνονται οι ζυμώσεις ενόψει Eurogroup. Θα γίνει η Σύνοδος του Βερολίνου μες στο ΣΚ;

Της Βούλας Μαλαίνου

Μετά την Κούβα, όπου έπαιξε το “χαρτί” του Αριστερού “επαναστάτη” μπροστά στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός έβαλε “πλώρη” για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα κορυφώσει την πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος, στην τελική ευθεία προς το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είναι “χαμένος” ανάμεσα σε μέτρα και κάλπες, θα βρίσκεται από σήμερα έως και παραμονές του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στο Άμπου Ντάμπι, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. 

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο ίδιος θα συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο, ενώ στον “αέρα” παραμένει τόσο το ραντεβού του με τη Γερμανίδα καγκελάριο όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο. Η Άγγελα Μέρκελ αν και έχει δεχτεί επίσημη πρόσκληση, ωστόσο δεν είναι ακόμη σίγουρο, αν θα παρευρεθεί στη Διάσκεψη. Όσον αφορά το τετ-α-τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν, πληροφορίες του www.pagenews.gr λένε ότι από το πρωθυπουργικό επιτελείο γίνονται συνεχείς κρούσεις για συνάντηση με τον “σουλτάνο” στο Άμπου Ντάμπι ή και αλλού, ωστόσο τίποτα δεν έχει ακόμη “κλειδώσει”, την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε… αχαρτογράφητα νερά.

Πάντως, ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρξει τετ-α-τετ του κ. Τσίπρα με την κυρία Μέρκελ, όσο ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Άμπου Ντάμπι, η επικοινωνία τους θα είναι στενή, όπως συμφώνησαν και οι δύο κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία την περασμένη Πέμπτη, εν μέσω νέας πρόκλησης της Άγκυρας, η οποία έθεσε ζήτημα με τα Ίμια. 

Πράγματι, τη δεδομένη χρονική στιγμή ο κ. Τσίπρας ζητεί όχι μόνο την πολιτική στήριξη της καγκελαρίου ως προς τη διευθέτηση του χρέους, αλλά και την τήρηση των συμφωνηθέντων με την Τουρκία από την πλευρά της ΕΕ, έτσι ώστε οι τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών να μην οδηγήσουν σε τραγικές συνέπειες ως προς το προσφυγικό.

Στην πραγματικότητα το ταξίδι αυτό για τον κ. Τσίπρα αποτελεί την ύστατη προσπάθεια, προκειμένου να αναζητήσει «συμμάχους», οι οποίοι θα στηρίξουν το αίτημά του για ελάφρυνση του χρέους εδώ και τώρα, την ώρα που το Βερολίνο επιμένει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή προέχουν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζοντας ότι προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους.

Πολιτικοί παράγοντες πάντως κρατούν “μικρό καλάθι” για τη στάση του Γάλλου προέδρου, προεξοφλώντας πως ο κ. Ολάντ θα διακατέχεται από ουδετερότητα ως προς το θέμα του χρέους. Μετά και το “μαστίγιο” από τον Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σχεδόν πάντα έπαιζε το ρόλο του “διαιτητή” στη διαπραγμάτευση Αθήνας-δανειστών και ενώ ο Σόιμπλε είναι αυτός, που κρατά την τύχη της Ελλάδας στα χέρια, δεν υπάρχουν περιθώρια για αξιώσεις από τις επαφές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αυτό που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και σπουδαία σημασία για την Αθήνα, είναι αν οι πληροφορίες που θέλουν την Σύνοδο του Βερολίνου, τη λεγόμενη συνάντηση του “Washington Group”, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για την περασμένη Παρασκευή, να διεξάγεται μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο ενόψει Eurogroup, θα επιβεβαιωθούν.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω σε τεντωμένο σχοινί, την ώρα που από τη μία βρίσκεται εγκλωβισμένος στο έλεος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και από την άλλη έρχεται αντιμέτωπος με τη λαϊκή οργή κατά των κυβερνητικών χειρισμών. Οι μέρες, που διανύει το Μαξίμου, μοιάζουν με… “εφιάλτη”, ενώ όσο περνούν τα 24ωρα και φτάνουμε στο περιβόητο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, τόσο το “μαύρο σενάριο” για τον Αλέξη Τσίπρα φαντάζει επικρατέστερο. Ποιό είναι αυτό; Το δίλημμα, ή υπογραφή και τέταρτου μνημονίου με συνοδεία και νέων, πολύ σκληρών μέτρων ή εκλογές και αποχώρηση από την εξουσία. 

Στο Μαξίμου “ξορκίζουν” την εκλολογία, ωστόσο ακόμα προσπαθούν να “χωνέψουν” τα αποτελέσματα του πολιτικού βαρομέτρου του Νοεμβρίου της Public Issue, τα οποία καταγράφουν το 92% των Ελλήνων απογοητευμένο από τις πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα να “καταρρέει” ως προς την δημοτικότητα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κερδίζει σε όλα τα σημεία. 

Το μήνυμα για τον πρωθυπουργό μέσα από αυτή την έρευνα είναι ξεκάθαρο: η κοινή γνώμη είναι έξαλλη, η άλλοτε αξιοπιστία του απέναντι στο λαό έχει “πεθάνει”. Οι εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση και οι ζυμώσεις στους ευρωπαϊκούς κόλπους φέρνουν τον κ. Τσίπρα ενώπιον της λήψης σοβαρών αποφάσεων. Το χαρτί δε επαναπροσέγγισης της κοινωνίας, το οποίο προσπαθεί ο ίδιος να παίξει, “καίγεται” με τη συμφωνία take it or leave it, την οποία προετοιμάζουν για την Αθήνα σύσσωμοι οι δανειστές. 

Αν και στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα, ωστόσο η ελληνική πλευρά θα λάβει μία γερή “γεύση” για τις προθέσεις των εταίρων όσον αφορά στις λύσεις, που προτείνουν για το “καυτό” ζήτημα του χρέους. Με βάση την ατζέντα του συμβουλίου, την οποία και δημοσιοποίησε χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα πέσουν και επίσημα στο τραπέζι της συνεδρίασης, είναι το “τυρί” των δανειστών, έτσι ώστε να εκβιάσουν την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και σε νέο μνημόνιο, με απώτερο πάντα σκοπό τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Πιο αναλυτικά, θα δοθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση και διευκολύνσεις για το χρέος, αρχής γενομένης με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που έχει ήδη ετοιμάσει ο ESM και τα οποία προβλέπουν μείωση του χρέους κατά 35 με 40 δισ. περίπου έως το 2060. Με απλά λόγια: θα μας δώσουν χρέος, αν πούμε “ναι” στα νέα, επώδυνα μέτρα, τα οποία προτείνει το ΔΝΤ για την περίοδο 2018-2020. Σημειώνεται εδώ ότι έχει συμφωνηθεί στόχος 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2018. Το Ταμείο όμως επιμένει πως τα νούμερα δεν θα βγουν και έτσι ζητεί εγγυήσεις. Από την πλευρά της η Αθήνα υποστηρίζει πως οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν χωρίς λήψη νέων μέτρων ή έστω τόσο σκληρών μέτρων. 

Αυτό που επιδιώκει ο πρωθυπουργός είναι να κερδίσει τη μάχη ως προς το χρέος με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος, έτσι ώστε να μην υποχρεωθεί να προσφύγει στις κάλπες ή ακόμα και αν το κάνει, τουλάχιστον να χάσει, έχοντας διατηρήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε αξιοπρεπή επίπεδα. Ο ίδιος ξέρει καλά πως αν βάλει υπογραφή και σε τέταρτο μνημόνιο, τότε η πολιτική ήττα θα είναι τόσο βαριά, που δεν θα μπορεί να τη σηκώσει στις πλάτες του.  

Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, με πολιτική λύση θα κλείσει η αξιολόγηση. Εξάλλου, η κυβέρνηση δια στόματος της Έφης Αχτσιόγλου ουσιαστικά επιβεβαιώνει στο παρά πέντε της λήξης του τελεσιγράφου του Πιερ Μοσκοβισί, για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, που θέλουν πολιτική συμφωνία ως προς τα εργασιακά. Η 31χρονη υπουργός Εργασίας, η οποία βρέθηκε στις Βρυξέλλες για μία σειρά επαφών με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εν μέσω σκληρού πόκερ για τις συλλογικές συμβάσεις με τους δανειστές, εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει μία “επί της αρχής” πολιτική συμφωνία για το σύνολο των ζητημάτων της β’ αξιολόγησης στο συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας, τονίζοντας ότι τα εργασιακά είναι ένα “βαθιά πολιτικό θέμα”, το οποίο δεν μπορεί να λυθεί σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης. Τα εργασιακά είναι το μεγάλο “αγκάθι” των διαβουλεύσεων, από το οποίο εξαρτώνται οι χρόνοι, μέσα στους οποίους θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Από τη στιγμή, λοιπόν, που το χαρτοφυλάκιο της κυρίας Αχτσιόγλου θα “κλειδώσει” με πολιτική λύση και πιθανότατα με σημαντικούς συμβιβασμούς από την πλευρά της Αθήνας, τότε το σενάριο επίτευξης τεχνικής συμφωνίας “καίγεται”, που σημαίνει πως σύσσωμοι οι εταίροι εργάζονται πάνω σε πολιτική συμφωνία.

Στο μεταξύ, ανοιχτό παραμένει και το χαρτοφυλάκιο του Γιώργου Σταθάκη, μετά το “ναυάγιο”, που σημειώθηκε χθες στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, αφότου οι Αζέροι της Socar αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τι διαγωνισμό για την πώληση του 66%, γεγονός που “τραβάει” πίσω την αξιολόγηση.

Με βάση όλα τα παραπάνω θεωρείται δύσκολη ακόμη και η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι αύριο, Παρασκευή, ενώ το ΔΝΤ κρατεί ακόμη κλειστά τα χαρτιά του για την τελική στάση και απόφασή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play