Γαλλικές εκλογές: Η ώρα του Φιγιόν και του Ζιπέ για το χρίσμα της κεντροδεξιάς

Γαλλικές εκλογές: Η ώρα του Φιγιόν και του Ζιπέ για το χρίσμα της κεντροδεξιάς
Ο πρώην πρωθυπουργός θέλγει τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους, με τον Ζιπέ να έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στο χώρο του κέντρου για την Κυριακή.

Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Η μεγάλη νίκη του Φρανσουά Φιγιόν στο πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου στην γαλλική κεντροδεξιά των Ρεπουμπλικανών την προηγούμενη Κυριακή αποτέλεσε έκπληξη και δημοσκόπους και την κοινή γνώμη της Γαλλίας. Και αυτό όχι τόσο γιατί ο πρώην πρωθυπουργός κατάφερε να αφήσει πίσω του τον Νικολά Σαρκοζί, αλλά γιατί κατάφερε να ξεπεράσει και το, μέχρι τότε, φαβορί για την πρωτιά, Αλέν Ζιπέ.

Φιγιόν και Ζιπέ, λοιπόν, θα αναμετρηθούν την προσεχή Κυριακή 27 Νοεμβρίου για να φανεί ποιος από τους δύο θα κληθεί να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν για την προεδρία της Γαλλίας, στις εκλογές της άνοιξης του 2017. 

Τα στοιχεία των ερευνών κοινής γνώμης που διενεργήθηκαν στη Γαλλία τις τελευταίες 4 μέρες δείχνουν πως οι ψηφοφόροι του Σαρκόζι θα στηρίξουν τον Φιγιόν έναντι του Ζιπέ, με τις δημοσκοπήσεις να αναφέρουν πως περίπου το 75% αυτών που ψήφισαν Σαρκοζί στον πρώτο γύρο, θα επιλέξει τον Φιγιόν για τη μεθαυριανή εκλογική διαδικασία.

Ακόμα, το 84% αυτών που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο της κεντροδεξιάς αναμέτρησης και δηλώνουν πως στις προεδρικές εκλογές θα ψηφίσουν το “Έθνικό Μέτωπο” της Λεπέν, υποστηρίζουν πως θα επιλέξουν τον Φιγιόν.

Αντίθετα, τον Ζιπέ θα επιλέξουν αυτοί που τοποθετούν τους εαυτούς τους στην κεντροαριστερά (σε ποσοστό 83%) και όσοι δηλώνουν πως ανήκουν στον πολιτικό χώρο του κέντρου (σε ποσοστό 66%)

Στη μεγαλύτερη (δειγματοληπτικά) δημοσκόπηση εν όψει του δεύτερου γύρου που έκανε το Ifop, ο Φιγιόν προηγείται με ποσοστό 65% και ο Ζιπέ συγκεντρώνει 35%.

Μια άλλη έρευνα, της Opinion Way, δίνει μικρότερο προβάδισμα στον νικητή της περασμένης Κυριακής, με τον Φιγιόν να παίρνει 56% και τον αντίπαλο του να έχει 44%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα δημογραφικά στοιχεία αυτών που επέλεξαν τον Φιγιόν στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Μια ματιά στην ανάλυση των ψήφων που έλαβε ο Φιγιόν στον πρώτο γύρο δείχνει πως οι πολίτες της Γαλλίας τον προτιμούν για τον, επιθετικά, δεξιά και συντηρητικό τόνο του, έναντι του περισσότερου κεντρώου (πάντα σε σχέση με τον Φιγιόν) Ζιπέ.

Σύμφωνα με αυτά το 60% των ψηφοφόρων ήταν λευκοί άνδρες. Το 50% ήταν συνταξιούχοι και το 33% ήταν υψηλά αμοιβόμενοι.

Μόλις το 16% των ψήφων του Φιγιόν ήταν από ηλικίες 18 – 34 ετών, ενώ το 60% ήταν από επαρχιακές περιοχές της Γαλλίας και μόλις το 20% ήταν από το Παρίσι ή άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Όπως προκύπτει από μέτρηση του Elabe για το πως βλέπουν οι Γάλλοι τις θέσεις των δύο υποψηφίων, ο Φιγιόν προηγείται σε εθνικά θέματα έναντι του Ζιπέ, ενώ ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σαρκοζί καταγράφει καλύτερα αποτελέσματα σχετικά με τα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης και των διεθνών σχέσεων.

Για όλα τα παραπάνω πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η δυσπιστία των Γάλλων πολιτών ως προς την εγκυρότητα των δημοσκοπικών ευρημάτων. Την αξιοπιστία των οποίων την εξέθεσε ο Φιγιόν με τη νίκη του την περασμένη Κυριακή, όταν κατάφερε από την τρίτη θέση που τον εμφάνιζαν τα αποτελέσματα των ερευνών να σημειώσει μια ξεκάθαρη νίκη έναντι των αντιπάλων του.

Μένει να φανεί αν θα καταφέρει να επικρατήσει ξανά επί του Ζιπέ στην εσωκομματική μάχη της Κυριακής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play