Βουλγαρία: Κλειστός καταυλισμός και απέλαση για τους μετανάστες που συμμετείχαν στα επεισόδια

Βουλγαρία: Κλειστός καταυλισμός και απέλαση για τους μετανάστες που συμμετείχαν στα επεισόδια
Οι μετανάστες περιορίστηκαν στον καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στην πόλη Χαρμανλί, μετά τις πληροφορίες για ξέσπασμα επιδημίας στην περιοχή.

Σε κλειστούς καταυλισμούς θα καταλήξουν κάποιοι από τους μετανάστες που συγκρούστηκαν με την βουλγαρική αστυνομία, ενώ άλλοι θα απελαθούν στον τόπο καταγωγής τους, το Αφγανιστάν.

Περισσότεροι από 400 αιτούντες άσυλο συνελήφθησαν έπειτα από συγκρούσεις με την αστυνομία αργά χθες.

Οι μετανάστες είναι εξοργισμένοι από τον περιορισμό τους στον καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στην πόλη Χαρμανλί, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, μετά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για ξέσπασμα επιδημίας στην περιοχή., 

Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και πλαστικές σφαίρες για να καταστείλει τις ταραχές κατά τις οποίες 25 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Τρεις μετανάστες χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια μετά τις συγκρούσεις, πρόσθεσε.

Σήμερα το πρωί ο προσφυγικός καταυλισμός, που είναι ο μεγαλύτερος της Βουλγαρίας και στεγάζει κάπου 3.000 αιτούντες άσυλο, έμοιαζε με πολεμική ζώνη, με σπασμένα τζάμια, αναποδογυρισμένους κάδους σκουπιδιών και μπάζα.

“Είμαι πολύ ανήσυχος… Όπως βλέπετε δεν έχει μείνει τζάμι που να μην έχει σπάσει. Εκείνοι που διέπραξαν αυτούς τους βανδαλισμούς θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, που ακύρωσε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ουγγαρία εξαιτίας των ταραχών.

“Στη βάση μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Αφγανιστάν έχουμε ζητήσει [να μας στείλουν] ένα αεροπλάνο για να αρχίσουμε να απελαύνουμε τους ανθρώπους που προέρχονται από η χώρα αυτή στις αρχές Δεκεμβρίου. Όσο για τους υπόλοιπους, όλοι εκείνοι που προέβησαν σε βίαιες ενέργειες και παραβίασαν τη δημόσια τάξη θα μεταφερθούν σε άλλους καταυλισμούς”, δήλωσε ο Μπορίσοφ στους δημοσιογράφους. 

Ο Μπορίσοφ κάλεσε τους κατοίκους του Χαρμανλί να παραμείνουν ήρεμοι και να αποφύγουν να προκαλούν τους αιτούντες άσυλο. 

“Αυτός ο καταυλισμός πρέπει να κλείσει. Πρέπει να δείτε πώς είναι εδώ τα Σαββατοκύριακα. Περιφέρονται σε μεγάλες ομάδες και παίρνουν φρούτα και λαχανικά από την αγορά χωρίς να πληρώνουν”, δήλωσε ένας κάτοικος, ο Ρούζι Σόεφ.

Οι διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας οδήγησαν στο προσωρινό κλείσιμο του καταυλισμού προκειμένου οι ισχυρισμοί περί μεταδοτικών ασθενειών να διερευνηθούν από υγειονομικούς αξιωματούχους. Είπαν πως οι πληροφορίες ήταν υπερβολικές και πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play