Η επόμενη μέρα: Ο Τραμπ πιάνει δουλειά, η Ευρώπη προετοιμάζεται, η Αθήνα ανησυχεί
Η επόμενη μέρα της σαρωτικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές βρίσκει τον αμερικανικό λαό χωρισμένο σε “στρατόπεδα”, την Ευρώπη σε στάση αναμονής, τις αγορές “ψύχραιμες”-πέρα των ασιατικών οι οποίες σημείωσαν ράλι ύστερα από τη χθεσινή “βουτιά” 5% και την Αθήνα σε αναμμένα κάρβουνα.
Από την πλευρά του ο νέος πλανητάρχης καταρτίζει την πρώτη λίστα υποψήφιων στελεχών της κυβέρνησής του, τοποθετώντας μάλιστα σε “θέσεις-κλειδιά” τους “συμμάχους” κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Το μεσημέτρι της Πέμπτης, με βάση την ώρα Ελλάδας, ο Τραμπ θα περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου, για να συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα. Στόχος του τετ–τετ, όπως διαμήνυει το επιτελείο του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, είναι η ομαλή μετάβαση της εξουσίας.
Ομαλότητα, ωστόσο, δεν επικρατεί σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, όπου μία σημαντική “μερίδα” των Αμερικανών, έξαλλη με το εκλογικό αποτέλεσμα, κατέβηκε στους δρόμους και διαδήλωσε με πολύ έντονο τρόπο.
Χιλιάδες Αμερικανοί σε διάφορες πόλεις διαδήλωσαν κατά του Τραμπ με βασικό σύνθημα “Όχι ο δικός μου πρόεδρος”.
Στη Νέα Υόρκη, “στόχος” των συγκεντρώσεων κατά του επόμενου προέδρου ήταν ο Πύργος Τραμπ. Χιλιάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του κεντρικού Μανχάταν, κατευθυνόμενοι προς τον Πύργο Τραμπ ενώ εκατοντάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν στο πάρκο του Μανχάταν.
Στο κεντρικό Σικάγο, περίπου 1.800 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο Trump International Hotel, φωνάζοντας συνθήματα “Όχι στον Τραμπ!”, “Όχι ρατσιστές στις ΗΠΑ”.
Η αστυνομία στο Σικάγο απαγόρευσε την κυκλοφορία στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο εμποδίζοντας την πορεία των διαδηλωτών, ενώ δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για συλλήψεις ή την άσκηση βίας.
Στη Φιλαδέλφεια, τη Βοστόνη, το Πόρτλαντ, αλλά και το Όρεγκον, ενώ διαδηλώσεις κατά της προεδρικής εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ έγιναν και στο Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και το Όκλαντ στην Καλιφόρνια.
Στο Όκλαντ, οι διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα κατά της αστυνομίας και έσπασαν τα παράθυρα ενός φαρμακείου, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Reuters.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την προεκλογική εξαγγελία του Τραμπ να χτίσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά και για την απαγόρευση της εισόδου παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ.
Στο Όστιν του Τέξας, διαδήλωση πραγματοποίησαν περίπου 400 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία.
Οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για… “εκπλήξεις”
Την ίδια ώρα, η Ευρώπη.. φοβάται και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, μήπως και ανατραπούν οι γεωοπολιτικές ισορροπίες. Θυμίζουμε εδώ την κοινή επιστολή των κκ. Γιούνκερ και Τουσκ, στην οποία επιημαίνουν στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ τις σημαντικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για τη διατήρηση της ασφάλειας και όσον αφορά στα κρίσιμα ζητήματα της μετανάστευσης και της κλιματικής αλλαγής.
Όπως σχολιάζει άλλωστε σε δημοσίευμά της η Wall Street journal, από το Βερολίνο μέχρι το Πεκίνο, οι ηγέτες παρακολουθούν εάν ο Trump θα συνεχίσει τις λαϊκιστικές υποσχέσεις που θα περιορίσουν τον παγκόσμιο ρόλο της Αμερικής και θα ανατρέψουν τις βαθιά εδραιωμένες πολιτικές στο εμπόριο, την άμυνα και τη μετανάστευση.
Στο πλαίσιο των έντονων ανησυχιών οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα συνεδριάσουν εκτάκτως αυτήν την Κυριακή, κάνοντας αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής της διπλωματίας των ευρωπαϊκών χωρών ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες.Σημειώνεται πως η αλλαγή σκυτάλης στην αμερικανική προεδρία βρίσκει την Ευρώπη σε μία πολύ κρίσιμη πολιτικά και οικονομία συγκυρία ενόψει γαλλικών και γερμανικών εκλογών, ιταλικού δημοψηφίσματος και έντονης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Αυτό, για το οποίο ανησυχεί περισσότερο όλη η ευρωπαϊκή “οικογένεια”, είναι κατά πόσο οι σχέσεις Τραμπ και ΔΝΤ μπορεί να είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές για τις χώρες, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα.
Η Αθήνα αμφιβάλλει…
Αθήνα και Ευρώπη φαίνεται πως προβληματίζονται για τη μελλοντική συνεργασία μίας κυβέρνησης Τραμπ με το ΔΝΤ, καθώς ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών κατά την προεκλογική του εκστρατεία δεν έδειξε να ασχολείται καθόλου με τα χρέη των χωρών της ΕΕ.
Η ιστορία έχει δείξει πως μέχρι τώρα-και παρά τις όποιες διαφωνίες-οι Αμερικανοί στάθηκαν στον πλευρό των Ευρωπαίων, όταν επρόκειτο να επιβάλλουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ανεξάρτητα από τη θέληση των υπό ανάπτυξη χωρών.
Το εύλογο ερώτημα, το οποίο προκύπτει, είναι, αν θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική; Υπάρχει εμπιστοσύνη στον νέο πλανητάρχη για την οικονομική διάσωση της Ελλάδας;
Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, διακατέχεται από αμφιβολίες.
Ως προς το χρέος οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και δια μέσου του ΔΝΤ ήταν ανέκαθεν “σύμμαχοι” των ελληνικών κυβερνήσεων προς την πορεία μίας ουσιαστικής διευθέτησης του ζητήματος.
Τη στιγμή πάντως, που ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να βάλει μπροστά… την πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος, ενώ σύσσωμοι οι Ευρωπαίοι μας γυρίζουν την πλάτη, τα μηνύματα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού από χθες δεν είναι πλέον ενθαρρυντικά.
Η Αθήνα, η οποία μάλιστα τελεί υπό την αναμονή της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στις 14 Νοεμβρίου, είχε ανοιχτά υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, ποντάροντας στην παρέμβασή της για άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Τώρα, η εκλογική ανατροπή στις ΗΠΑ αποτελεί ανατροπή και για την επικοινωνιακή πολιτική της Αριστεράς.
Η Χίλαρι Κλίντον και γενικώς οι Δημοκρατικοί ήταν φιλικοί προς την Ελλάδα. Δεν είναι λίγες οι παρεμβάσεις του προέδρου Ομπάμα και υπουργών του να βρεθεί λύση με το ελληνικό χρέος, ώστε να μη δημιουργηθεί νέα αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία. Ομπάμα και Κλίντον είχαν πάντα στην ατζέντα τους τα θέματα της ελληνικής οικονομίας, κάτι που προφανώς θα αλλάξει. Η πλευρά Τραμπ δεν ασχολήθηκε ποτέ με την Ελλάδα και μένει πλέον να δούμε, ποιά θα είναι η θέση της και η επίδρασή της στην πολιτική, την οποία θα ακολουθήσει το ΔΝΤ.
Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης για το ελληνικό χρέος, οι Αμερικανοί όποτε χρειάστηκε πήραν θέση υπέρ της Ελλάδας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετείχε στο πρόγραμμα. Είναι άγνωστη πλέον η στάση, που θα κρατήσει το «σύστημα Τραμπ», άλλωστε στην προεκλογική του εκστρατεία δεν αναφέρθηκε σ’ αυτό. Σε κάποια ομιλία του, πάντως, είχε αφήσει αιχμές για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κατηγορώντας τον Ομπάμα ότι θα οδηγήσει την αμερικανική οικονομία στο τέλμα… της Ελλάδας.
Είναι δεδομένο ότι υπάρχει πρόβλημα στη συνεννόηση του νικητή των εκλογών με τους Ευρωπαίους και κυρίως με την Γερμανία.
Ποιοί θα στελεχώσουν την κυβέρνηση του Τραμπ
Λίγο παραπάνω από 24 ώρες έχουν περάσει από την ομιλία του Ντόναλτ Τραμπ μετά από την νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, όπου ευχαρίστησε μια σειρά συνεργατών και ήδη έχει ξεκινήσει η ονοματολογία για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει καθήκοντα από τις 20 Ιανουαρίου του 2017.
Ο Γερουσιαστής Τζεφ Σέσιονς από την Αλαμπάμα, θερμός υποστηρικτής του Τραμπ στη Γερουσία, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στον Τραμπ.
Ο απόστρατος στρατηγός Μάικλ Φλιν, αναφέρεται ως πιθανή επιλογή για τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, ενώ είχε ουσιαστικό ρόλο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, πολλές φορές μιλώντας πριν από τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις. Παράλληλα, συμβουλεύει ιδιωτικά τον Τραμπ σε ζητήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. “Ο ίδιος, ασκεί μία ήρεμη επιρροή στον Τραμπ,” ανέφερε πηγή που έχει γνώση για την προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να επιλεγούν τα στελέχη της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς, αλλά και ο Γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ από το Τενεσί, θεωρούνται πιθανές επιλογές για τη θέση του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών. Ο Κόρκερ είναι πρόεδρος στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Τόσο ο Γκίνγκριτς, όσο και ο Κόρκερ, αξιολογήθηκαν ως πιθανές επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ, την περίοδο της επιλογής πιθανών αντιπροέδρων, για να επιλέξει τελικά τον κυβερνήτη της Ιντιάνα Μάικ Πενς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ρινς Πρίμπους, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που ήταν ένας από τους πιο έμπιστους συμβούλους του Τραμπ στην περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας, θεωρείται πιθανή επιλογή για τη θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, μία πιθανή επιλογή είναι ο αναπληρωτής του Πρίμπους, ο στρατηγιστής Σιαν Σπάισερ.
Η υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Κέλι Ανν Κόνγουεϊ, που είχε ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των “προεδρικών” προεκλογικών εμφανίσεων του Τραμπ, αξιολογείται ως πιθανή υψηλόβαθμη σύμβουλος στο Λευκό Οίκο.
Ο συνταξιούχος νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον, που υποστήριξε δημόσια τον Τραμπ, μετά την αποχώρησή του από τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων, θεωρείται υποψήφιος για το υπουργείο Παιδείας.
Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, πρώην εκπρόσωπος Τύπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, όπως κι ο Πίτερ Κίνγκ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος από τη Νέα Υόρκη, θεωρούνται πιθανές επιλογές για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.
Ο Μάικ Ρότζερς, πρώην πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι πιθανό να αναλάβει τη διεύθυνση της CIA.
Το επιτελείο του Τραμπ, που ασχολείται με την κατάρτιση της λίστας των στελεχών της κυβέρνησης του, έχει σελίδα στο διαδίκτυο (https://www.greatagain.gov/), αλλά και λογαριασμό στο Twitter (@transition2017), υποσχόμενο ότι θα παρέχει ενημέρωση για τις επιλογές σύμφωνα με δημοσίευμα του “Politico.”
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας