Επίθεση χάκερ απέκοψε από το Ίντερνετ τη Λιβερία

Επίθεση χάκερ απέκοψε από το Ίντερνετ τη Λιβερία
Ειδικοί θεωρούν πως πίσω από την επίθεση στη Λιβερία ήταν η ίδια ομάδα η οποία προκάλεσε σχεδόν παγκόσμιας εμβέλειας προβλήματα στο Ίντερνετ στις 21 Οκτωβρίου.

Η Λιβερία αποκόπηκε επανειλημμένα από το Ίντερνετ, λόγω επίθεσης χάκερ που στόχευσαν τη μόνη της σύνδεση με το Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το BBC, συνεχόμενες επιθέσεις μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου είχαν αποτέλεσμα να υπερφορτωθεί με δεδομένα ο δίαυλος σύνδεσης, καθιστώντας σποραδική και διακεκομμένη την πρόσβαση στο Ίντερνετ. Ερευνητές εκτιμούν πως οι επιθέσεις υποδεικνύουν ότι οι χάκερ δοκίμαζαν διαφορετικούς τρόπους χρήσης μεγάλων δικτύων συσκευών (botnets) που έχουν «κυριεύσει» για να προκαλέσουν την κατάρρευση στόχων υψηλής σημασίας.

Ειδικοί θεωρούν πως πίσω από την επίθεση στη Λιβερία ήταν η ίδια ομάδα η οποία προκάλεσε σχεδόν παγκόσμιας εμβέλειας προβλήματα στο Ίντερνετ στις 21 Οκτωβρίου, όταν πρωτοφανούς έκτασης επιθέσεις κατέστησαν δύσκολη την πρόσβαση σε μεγάλα ονόματα του χώρου του Διαδικτύου όπως το Twitter, το Spotify και το Reddit.

Οι επιθέσεις εκείνες ήταν οι πρώτες που έστειλαν τεράστιους όγκους δεδομένων από όχι καλά προστατευμένες συσκευές, όπως webcams και ψηφιακές κάμερες, οι οποίες είχαν ενταχθεί σε botnets. Ως το μέσον που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση προσδιορίστηκε ένα συγκεκριμένο είδος botnet, το Mirai, ο πηγαίος κώδικας του οποίου έχει διαμοιραστεί μεταξύ ομάδων κακόβουλων χάκερ, που το χρησιμοποιούν για την αναζήτηση και χρήση ευάλωτων συσκευών για επιθέσεις DDoS (Distributed Denial of Service).

Το botnet που χτύπησε τη Λιβερία προσδιορίστηκε ως botnet#14, και θεωρείται πως οι χάκερ που το χρησιμοποιούν είναι ιδιαίτερα ικανοί. Οι επιθέσεις ποικίλλαν, από κάποιες διάρκειας 30 δευτερολέπτων, μέχρι άλλες που διαρκούσαν λεπτά. Κάποιες στιγμές ο όγκος των δεδομένων που αποστέλλονταν προς τη Λιβερία ξεπερνούσε τα 600 gigabits ανά δευτερόλεπτο.Η πρόσβαση της Λιβερίας στο Ίντερνετ είναι δυνατή μέσω ενός υποθαλασσίου καλωδίου, τις υπηρεσίες του οποίου μοιράζεται με άλλες χώρες της δυτικής Αφρικής.

Σύμφωνα με τον αναλυτή ασφαλείας Κέβιν Μπομόντ, φάνηκε να δοκιμάζεται μια σειρά από διαφορετικές τεχνικές, και κάποιες εντολές φάνηκαν να προέρχονται από την Ουκρανία. Είναι άγνωστο ενάντια σε ποιον πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον οι συγκεκριμένες τεχνικές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play