Ανασχηματισμός κομματικών ισορροπιών

Ανασχηματισμός κομματικών ισορροπιών
Όλοι οι "συγκρουσιακοί" παρέμειναν, εκτός του Φίλη. Χαρτοφυλάκιο των media ξανά για τον Παππά. "Κλειδί" τελικά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο "αφήγημα" Τσίπρα βάζει σε πρώτο πλάνο το πακέτο αξιολόγηση-χρέος-QE.

Της Βούλας Μαλαίνου

Πολύ κακό για το τίποτα… Μετά από “μαραθώνιες” διαβουλεύσεις και… εσωκομματικό “μασάζ” ο πρωθυπουργός πάτησε το “κουμπί” του ανασχηματισμού, όχι όμως και των ανατροπών. Ριζικές αλλαγές δεν υπήρξαν, οι “συγκρουσιακοί” υπουργοί, πέρα του κ. Φίλη, παρέμειναν στο κυβερνητικό σχήμα, απλώς τοποθετήθηκαν σε άλλα υπουργεία.  Βασικό χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού ήταν η.. αναβάθμιση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με περισσότερη παρουσία τους στο σχήμα.

Το… “μίνι” ανακάτεμα της τράπουλας του κ. Τσίπρα έδειξε αφενός ότι ο ίδιος για ακόμη μία φορά κράτησε τις εσωκομματικές ισορροπίες και αφετέρου ότι το “σκανάρισμα” του Συνεδρίου έπιασε τόπο. 

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγηθεί πρώτον, το ότι δεν έβγαλε εκτός σχήματος τον Πάνο Σκουρλέτη, παρά το “σαμποτάζ” του πρώην υπουργού Ενέργειας σε κάθε ιδιωτικοποίηση, που συμπεριλαμβανόταν στο χαρτοφυλάκιό του; Δεύτερον, ότι ο ίδιος “έστησε” ένα ακόμη υπουργείο, εκείνο της Ψηφιακής Πολιτικής, προκειμένου να ηγηθεί σε αυτό ο Νίκος Παππάς, ύστερα από την πολιτική ήττα που υπέστη ο πρώην υπουργός Επικρατείας από το “μαύρο” του ΣτΕ στον επίμαχο νόμου του για τις τηλεοπτικές άδειες;

Είναι γνωστές οι πολύ καλές σχέσεις του πρωθυπουργού με τον κ. Παππά. Είναι ο στενότερος του συνεργάτης. Όπως είχε γράψει ξανά το www.pagenews.gr, οι περισσότεροι Συριζαίοι είχαν λάβει αποστάσεις από τους χειρισμούς του τέως υπουργού Επικρατείας όσον αφορά στο “μοίρασμα” της τηλεοπτικής πίτας. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε και από τα αποτελέσματα της σταυροδόσιας του συνεδρίου του κόμματος, όπου ο κ. Παππάς “καταποντίστηκε”. Και δεν είναι μόνο οι Αριστεροί βουλευτές, αλλά όλη Βουλή, που βάλλεται κατά του ιδίου. Παρόλα αυτά, ο κ. Τσίπρας τον μετέφερε σε ένα νεοσύστατο υπουργείο, στο οποίο μάλιστα ο κ. Παππάς θα έχει αρμοδιότητες σχετικά με τα media…Για την περίπτωση του κ. Σκουρλέτη, υπήρξε προφανώς ανατροπή! Πληροφορίες έλεγαν πως ο πρώην υπουργός Ενέργειας θα βγει… εκτός παιχνιδιού. Άλλωστε, ο ίδιος είχε διαμηνύσει ότι δεν θέλει να αναλάβει τα ηνία άλλου υπουργείου πέρα του Ενέργειας, ενώ είχε απορρίψει και του Περιβάλλοντος. Τελικά το Ενέργειας, “έσπασε” στα δύο, αλλά ο κ. Σκουρλέτης δεν έμεινε έξω από τη μοιρασιά. 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έως και οι θεσμοί είχαν παρέμβει για την περίπτωση του κ. Σκουρλέτη, κάνοντας λόγο για απειθαρχίας ως προς το δημοσιονομικό πρόγραμμα και κωλυσιεργία ως προς τις μεταρρυθμίσεις.

Την περασμένη Πέμπτη, μάλιστα, ο ίδιος προχώρησε και σε δύο ακόμη «χτυπήματα»: Πρώτον, για ακόμη μία φορά έβαλε «βέτο» σε επένδυση στις Σκουριές και δεύτερον, επανέλαβε πως είναι κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Σας θυμίζουμε απλά πως η εμμονή του κ. Σκουρλέτη με το «όχι» στις αποκρατικοποιήσεις έχει «στοιχίσει» στην επικείμενη συμφωνία με τους Αζέρους της Socar για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, η οποία «αιώνες» σέρνεται, αλλά ποτέ δεν υπογράφεται. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, κατόπιν και ευρωπαϊκού «δαχτύλου» όρισε τη δική του διαπραγματευτική ομάδα, απομακρύνοντας τον κ. Σκουρλέτη από τις διαβουλεύσεις. 

Όπως και να’ χει, πάντως, και παρά τις όποιες αλλαγές, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ενέργειας, “καίει”, καθώς οι εκκρεμότητες σχηματίζουν “ουρές”. Πέρα από το κορυφαίο ζήτημα με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ανοιχτές παραμένουν οι εξαγορές ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ, καθώς και τα “πατρατράγουδα” με τις Σκουριές. 

Για.. άλλες “πολιτείες” πήγε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος και μάλιστα εν μέσω σκληρού ροκ με τους δανειστές ως προς τα εργασιακά. Οι απανωτές εμπλοκές στα Hilton Groups έπαιξαν το ρόλο τους, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τη συμπεριφορά των θεσμών απέναντί του-που ο ίδιος είχε κατακρίνει-η οποία επιβεβαιώνει το “σήμα” των δανειστών για αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο. Από την άλλη βέβαια η οργής της λαϊκής γνώμης για το νέο ασφαλιστικό, που ο κ. Κατρούγκαλος προώθησε, καθώς και η εικόνα χιλιάδων συνταξιούχων να καίνε τις επιστολές του στο κέντρο της Αθήνας, δεν τιμούσε το Μαξίμου.

Ως μία και μοναδική ανατροπή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η έξοδος του κ. Φίλη, ο οποίος, καθώς δεν αποδεχόταν τα υπουργεία που του πρότειναν, και καθυστέρησε τον ανασχηματισμό και τελικά έμεινε στην απέξω, ενώ είχε δεχτεί τα εύσημα πρωθυπουργού και βουλευτών για μία σχολική χρονιά χωρίς ελλείψεις.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα ο πρωθυπουργός, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει, έδωσε και πνοή νέου αίματος, με τη γενιά των 40άρηδων. Ο κ. Τζανακόπουλος θα αναλαμβάνει θέση κυβερνητικού εκπροσώπου, αφότου ο ίδιος δε υπήρξε πρόταση του ίδιου του πρωθυπουργού για το Πολιτικό Συμβούλιο, όντας το “δεδί του χέρι”.

Σαφώς, αμετακίνητοι, όπως αναμενόταν έμειναν οι κκ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, ενώ η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς και ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Ανδρέας Ξανθός στο υπουργείο Υγείας, ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης και ο Νίκος Κοτζιάς στο υπουργείο Εξωτερικών.

Καμία έκπληξη δεν αποτέλεσε τέλος, το γεγονός ότι οι κκ. Μπαλτάς, Δρίτσας και Παρασκευόπουλος έμειναν εκτός κυβέρνησης. Οι τελευταίες εξελίξεις στη Δικαιοσύνη προανήγγειλαν και την έξοδο του κ. Παρασκευόπουλου.

Αυτό που τώρα αναμένεται να προτάξει ο κ. Τσίπρας είναι η αλλαγή της ατζέντας. Δηλαδή μετά και την ορκωμοσία σε χρόνο d/t ο πρωθυπουργός θα δώσει στη νέα κυβέρνηση τη “γραμμή” ότι σε πρώτο πλάνο μπαίνει πια η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για μία συνολική συμφωνία για αξιολόγηση και χρέος.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και Διάσκεψη των προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ… υπό νέα κυβέρνηση!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play