Δημοψήφισμα και italexit δοκιμάζουν τα νεύρα του Ρέντσι

Δημοψήφισμα και italexit δοκιμάζουν τα νεύρα του Ρέντσι
Τελευταίες φήμες κάνουν λόγο για αναβολή του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου.

Κακά τα μαντάτα για την Ιταλία. Σχεδόν ένα μήνα πριν το περιβόητο δημοψήφισμα, η πολιτική αστάθεια στη χώρα προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τη σοβαρή τραπεζική κρίση, η οποία “μαστίζει” τη χώρα. Μάλιστα, οι ανησυχίες είναι τόσο έντονες, που μόλις χθες έκαναν ντεμπούτο σενάρια περί italexit, αφήνοντας πίσω το πολυσυζητημένο εδώ και χρόνια Grexit.

Η πολιτική σκηνή στη χώρα βράζει! Από το πρωί της Τετάρτης έντονες φήμες λένε ότι το επικείμενο δημοψήφισμα ενδέχεται να αναβληθεί, γεγονός που προκαλεί “σύγκρυο” στον Ματέο Ρέντσι.

Αφορμή για αυτά τα σενάρια στάθηκαν οι δηλώσεις του Αντζελίνο Αλφάνο, υπουργού Εσωτερικών της χώρας, ο οποίος ανέφερε πως αν υπάρξει πρόταση για αναβολή του δημοψηφίσματος, “θα πρέπει να το εξετάσουμε, αν είναι πρόταση από κάποιο κόμμα”.

Από την πλευρά του Ρέντσι η απάντηση ήταν άμεση, με το πρωθυπουργικό γραφείο να τονίζει πως “δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναβολής του δημοψηφίσματος. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο”, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Sentix, για τον μήνα Οκτώβριο, η Ιταλία εκτόπισε την Ελλάδα από την πρώτη θέση των υποψήφιων προς αποχώρηση χωρών της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας ανήλθαν στο 8,5%, σε βάθος έτους, ενώ οι αντίστοιχες της Ιταλίας εκτινάχθηκαν στο 9,9%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της συλλογής των σχετικών δεδομένων (2012) που η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Η έρευνα του Sentix διεξήχθη μεταξύ 1.039 επενδυτών – αναλυτών, το διάστημα 26 – 28 Οκτωβρίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play