Ξανθός: Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη δημόσια υγεία

Ξανθός: Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη δημόσια υγεία
Όπως επεσήμανε ο κ. Ξανθός, η πολιτική απάντηση στην "υγειονομική φτώχεια" και στις ανισότητες στην Υγεία, είναι η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη.

Την άποψη ότι χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη δημόσια υγεία και κυρίως τροποποίηση των ανθυγιεινών κοινωνικών συνθηκών, όπως η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η μακροχρόνια ανεργία, υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Μιλώντας στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής για τις Κοινωνικές Ανισότητες και τη Δημόσια Υγεία, που γίνεται στην Αθήνα, ο υπουργός Υγείας επικαλέσθηκε τη φράση του πρώην προέδρου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και υπουργού Υγείας της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, ότι “το όριο της ιατρικής είναι η φτώχεια”.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ξανθός, η πολιτική απάντηση στην “υγειονομική φτώχεια” και στις ανισότητες στην Υγεία, είναι η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη: η στροφή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην πρόληψη, η “μεροληψία” υπέρ των αδύναμων, η ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας- πρόνοιας και η έμφαση στη δημόσια υγεία, “τη μόνη πραγματική δημοκρατική πολιτική υγείας, καθώς τα αποτελέσματα των δράσεών της αφορούν με ισότιμο τρόπο όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις”, όπως τόνισε. 

Η κρίση του συστήματος υγείας έχει ταξικά χαρακτηριστικά είπε. “Τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα έχουν μεγαλύτερες ανάγκες υγειονομικής φροντίδας, ενώ την ίδια στιγμή ισχύει το “παράδοξο”, ότι η διαθεσιμότητα της ιατρικής φροντίδας είναι αντιστρόφως ανάλογη της ανάγκης και καθορίζεται από τους νόμους της αγοράς και της ζήτησης και την προσδοκία κέρδους για τους παρόχους υπηρεσιών υγείας. Είναι χαρακτηριστική η υπερσυγκέντρωση υπηρεσιών υγείας σε περιοχές υψηλών εισοδημάτων και η υπερκατανάλωση ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και εργαστηριακών εξετάσεων από ανθρώπους υψηλότερης αγοραστικής δύναμης και συνήθως μικρότερης ανάγκης με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα” ανέφερε ο υπουργός.

Η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας σε συνδυασμό με την περικοπή δαπανών δημιουργεί συνθήκες “ασυμμετρίας” αναγκών και πόρων, που με τη σειρά της επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες, είπε ο Α. Ξανθός, και παραδέχθηκε ότι η οικονομική κρίση και η λιτότητα δεν “παράγουν” μόνο ανεργία και φτώχεια, αλλά και αρρώστια, υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, κοινωνικές και υγειονομικές ανισότητες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play