Απέσυρε την πρόταση Πολύδωρα για το ΕΣΡ ο Βούτσης

Απέσυρε την πρόταση Πολύδωρα για το ΕΣΡ ο Βούτσης
(upd2)Διεκόπη για λίγα λεπτά η διάσκεψη των Προέδρων και συνεχίζεται.

Απέσυρε ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της διάσκεψης, Νίκος Βούτσης την πρόταση για την προεδρία του ΕΣΡ από τον Βύρωνα Πολύδωρα.

Παράλληλα, ο κύριος Βούτσης σημείωσε πως από την πλευρά του προτείνει για τη συγκεκριμένη θέση τον κ. Ροδόλφο Μορώνη, με αντιπρόεδρο τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο.

“Ο προταθείς ως πρόεδρος του ΕΣΡ, γνωρίζετε πολύ καλά καθώς υπήρξε συνοδοιπόρος σας και εξέχον στέλεχος της παράταξης σας ότι ήταν και πολιτικός αντίπαλος της παράταξης μας εδώ και 30 συναπτά χρόνια”, είπε ο ΠτΒ για τον κ. Πολύδωρα απευθυνόμενος στη ΝΔ και πρόσθεσε: 

“Εγώ προσωπικά και άλλοι συνάδελφοι μου στα ζεστά χρόνια του 2006, 2007 έχουμε συγκρουστεί δημοσίως επί της ουσίας για σοβαρά ζητήματα και είχαμε ασκήσει κριτική και είχαμε ισχυρή ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση. Και ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας, στη συνάντηση που είχαμε μου εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα ήθελε η υποψηφιότητά του να αποτελεί μια οριακή πρόταση ή μια πρόταση μιας παρατάξεως, ακριβώς επειδή ήταν μια προσπάθεια μιας ευρείας συμφωνίας. Γι΄αυτό δεν νομίζω και δεν θέτω την πρόταση σε ψηφοφορία εν συνόλω”, είπε ο Νίκος Βούτσης. 

Είπε ακόμη ο πρόεδρος της Βουλής, αναφορικά με την κυβερνητική τροπολογία, αυτή αφορά στην ουσία ένα άρθρο (2Α του Ν. 4339/2015) που είναι καταργημένο. Ο Νίκος Βούτσης πρόσθεσε πάντως ότι ο νόμος 4339/2015 είναι ο πρώτος νόμος που ρυθμίζει το τηλεοπτικό τοπίο και με μια σειρά άρθρων (άρθρα 1, 11, 12,13,14, 15) με τρόπο συγκεκριμένο ισχυροποιεί τις διαδικασίες, τον ελεγκτικό, εποπτικό ρόλο του ΕΣΡ. Θύμισε επίσης ότι το 2Α του Ν. 4339/2015 αφορούσε μόνο την πρώτη εφαρμογή του νόμου εφόσον δεν ήταν δυνατό να υπάρξει ΕΣΡ.

Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι η ΝΔ έθεσε ευρύτερα νομικό ζήτημα, δηλαδή την ανάγκη να υπάρξει μια σαφής διάταξη διότι είναι ασαφής και ανεπαρκής και δευτερευόντως η ΝΔ αναφέρθηκε στα πρόσωπα. “Τι νόημα να μεταβάλλετε πρόταση και να επιδιώξετε να επιτύχετε πλειοψηφία; Βοηθά τη συναίνεση αυτό;», είπε ο Νίκος Δένδιας και μίλησε για προσπάθεια επίτευξης αρνητικού αποτελέσματος σημειώνοντας ότι δεν είναι σωστό να αιφνιδιάζεται η αντιπολίτευση με νέα πρόταση, «εκτός και στόχος είναι η επίτευξη αρνητικής πλειοψηφίας”.

“Εμείς βλέπουμε ότι η πρότασή σας είναι εποικοδομητική”, είπε αντίθετα ο Ανδρέας Λοβέρδος. 

Εν τέλει, μετά από ολιγόλεπτη διακοπή της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Βουλής ανέγνωσε τα ονόματα που προτείνει εκ νέου για πρόεδρο, αντιπρόεδρο και τα έξι μέλη του ΕΣΡ, ενώ υπάρχει και ένα έβδομο η Δήμητρα Παπαδοπούλου που έχει υπόλοιπο θητείας:Πρόεδρος ο Ροδόλφος Μορώνης, αντιπρόεδρος ο Βασίλης Μουλόπουλος και μέλη Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου (σ.σ.διανύει ήδη θητεία), Αγγελική Σγιώρα, Ιωάννης Τζαννετάκος.

Οι προτάσεις αυτές είναι προτάσεις που έχουν το αξιοκρατικό κριτήριο, δηλαδή τη γνώση του αντικειμένου, είπε ο Νίκος Βούτσης και διευκρίνισε ότι η πρόταση αυτή θα τεθεί σε ψηφοφορία.

​ Η απάντηση ΝΔ

Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι η ΝΔ έχει εκφράσει διαχρονικά την αντίθεση της με το νόμο 4339 και έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει το νόμο και τότε θα στέρξει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. 

“Λυπάμαι που χρειάζεται να τοποθετηθώ εκ νέου. Αναγκάζομαι να επαναλάβω, ότι εμείς εκφράσαμε διαχρονικά σαφέστατη αντίθεση στο νόμο Παππά και στην τροπολογία η οποία αφορά το άρθρο 2α. Το ΣτΕ, έστω και αν δεν έχουμε την απόφαση, δικαίωσε τη ΝΔ. Είπαμε κατόπιν αυτού, ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει αυτόν τον νόμο και ιδίως τις διατάξεις που είναι αντισυνταγματικές και αμέσως θα στέρξουμε στη σύσταση του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση αφού ύβρισε τη δικαιοσύνη, εξεφράσθη με όποιον τρόπο εξεφράσθη, πέραν των θεσμών, δια του πρωθυπουργού επέλεξε την πρόταση για το ΕΣΡ αναμιγνυόμενη στα interna corporis της Βουλής, κατέληξε δέκα λεπτά πριν από τη συνεδρίαση να καταθέσει την έξι γραμμών τροπολογία αναστολής του 2α του νόμου Παππά. Είπαμε ότι αυτό για εμάς δεν είναι επαρκές ως διατύπωση, και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την κυβερνητική πλειοψηφία και τα κόμματα της Βουλής, τη διατύπωση του κειμένου αυτού που θα μπορούσε να αποτελέσει συνθήκη μεταφοράς αρμοδιοτήτων στον συνταγματική φορέα, δηλαδή στο ΕΣΡ”, είπε ο Νίκος Δένδιας.

“Ανασκευάζετε, αναστρέφετε πορεία και προκαλείτε νέα ψηφοφορία για τον κ. Μορώνη και μια άλλη σύνθεση. Αυτό είναι άσκοπο, ατελέσφορο και ανώφελο και δεν επιδιώκει τον στόχο της σύστασης του ΕΣΡ. Θα σας πρότεινα να σταματήσουμε την διάσκεψη εδώ, να συμφωνήσουμε το κείμενο το οποίο θα ψηφιστεί στην εθνική αντιπροσωπεία και αμέσως μετά να συμφωνήσουμε και να μην συνεχίσουμε την ατελέσφορη διαδικασία διαφωνίας επί των προσώπων. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε την πρόταση αυτή, και σας δηλώνω ευθέως ότι δεν θα ψηφίσουμε και καμία άλλη πρόταση, αν δεν συμφωνήσουμε στο κείμενο για την κατάργηση του νόμου, να επανέλθουν οι αρμοδιότητες και μετά θα υπάρξει συμφωνία για το ΕΣΡ”, είπε ο Νίκος Δένδιας και μίλησε για «διακριτική συνεννόηση» του προεδρείου για να σπάσει το μέτωπο υπέρ του συντάγματος και της τήρησης των νόμων.

“Αντιλαμβάνομαι ότι έχει υπάρξει επαφή με άλλα κόμματα, όχι με τη ΝΔ”, είπε ο Νίκος Δένδιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play