Η Γεροβασίλη άνοιξε τον Ασκό: “Πόλεμος” κορυφής για κυβέρνηση-Δικαιοσύνη
Η πρωτοφανής επίθεση της κυβερνητικής εκπροσώπου κατά του ΣτΕ, η οποία τόνισε πως πρόκειται για το ίδιο Δικαστήριο, που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια και το “μαύρο” στην ΕΡΤ, άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου…
Σε… ανοιχτό “πόλεμο” βρίσκονται όλες οι δικαστικές ενώσεις με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ύστερα από το “άγριο ξέσπασμα” και στελεχών του Μαξίμου, υπουργών, Συριζαίων, ακόμα και εκπροσώπων των ΑΝΕΛ κατά της Δικαιοσύνης, η οποία έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, οδηγώντας τον πρωθυπουργό σε… αδιέξοδο!
Με ανακοινώσεις τους οι δικαστές όλων των βαθμίδων βάλλονται κατά της κυβέρνησης, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ-πέρα του ότι αμφισβητεί το θεσμό της Δικαιοσύνης προχωρώντας στην κατάθεση και νέου νόμου για το “μοίρασμα” της τηλεοπτικής πίτας-αφήνει αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων από την πλευρά του Δικαστηρίου, μιλώντας για “διεφθαρμένα συστήματα”.
Η απίστευτη αυτή αντίδραση σε απόφαση της Δικαιοσύνης δεν έχει προκληθεί από καμία άλλη κυβέρνηση στην πολιτική ιστορία της χώρας, γεγονός που αποδεικνύει την νευρικότητα, την αμηχανία και τη δυσφορία του Μαξίμου, την ώρα που οι κκ. Τσίπρας και Παππάς έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Σημειώνεται ότι ιδιαίτερα ενοχλημένοι είναι όλοι οι δικαστές με τις προκλητικές δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη, στην οποία μάλιστα συνιστούν ψυχραιμία!
Πιο αναλυτικά:
Για “αυτοσυγκράτηση” κάνουν λόγο οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν μετά από την άρνηση του Συμβουλίου για το νόμο Παππά σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, “δείχνοντας” προς τη μεριά της κυβερνητικής εκπροσώπου.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δικαστές του ΣτΕ:
“Επ’ ευκαιρία πολιτικών δηλώσεων για το θεσμικό ρόλο του Συμβουλίου της Επικρατείας υπενθυμίζονται τα εξής αυτονόητα σε μια δημοκρατική πολιτεία:
1) Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανήκει στη δικαστική λειτουργία, η οποία, κατά το άρθρο 1 παρ. 3 του Συντάγματος, πηγάζει από το λαό και ασκείται όπως ορίζει το Σύνταγμα.
2) Η κατά το Σύνταγμα αποστολή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι’ αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων, κατόπιν αιτημάτων παροχής δικαστικής προστασίας.
3) Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκπληρώνει την αποστολή αυτή, στη μακρόχρονη ιστορία του, ως θεματοφύλακας του Κράτους Δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τηρώντας τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών, απαρτιζόμενο από λειτουργούς που διακρίνονται για την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και το ελεύθερο και ανεξάρτητο φρόνημά τους.
4) Κατά συνέπεια, δημόσιος λόγος που αναφέρεται στην αποστολή και το ρόλο του Δικαστηρίου πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ανωτέρω και να εκφέρεται με γνώση της εν γένει οργάνωσης και λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών επιδεικνύοντας τη δέουσα αυτοσυγκράτηση” καταλήγει η ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα, με “βολές” κατά των δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών σχολιάζουν οι δικαστικοί τις τελευταίες εξελίξεις, τονίζοντας πως δε θα δεχθούν προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση ου εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής:
“Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε στα πλαίσια της εγγυητικής λειτουργίας της Δικαστικής εξουσίας, που ανατίθεται μόνο σε αυτήν από το Σύνταγμα, προκάλεσε άλλη μία φορά αδικαιολόγητες επιθέσεις της Κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης, πρώτη φορά όμως τόσο έντονες, με σαφή προσπάθεια να εντάξει τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της στην πολιτική αντιπαράθεση. Κατηγορήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αποφάσεις του στα Μνημόνια, το “κούρεμα” των ομολόγων, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, σα να είναι αυτό που νομοθετεί και όχι οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις που επέβαλαν τα δυσβάσταχτα για την κοινωνία μέτρα.
Επιρρίπτεται ευθύνη στο Δικαστήριο διότι δεν υπολόγισε τις συνέπειες που προκαλεί η κήρυξη της αντισυνταγματικότητας του συγκεκριμένου νόμου και γιατί παρεμποδίζει με την απόφασή του την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των Δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα χωρίς να υπολογίζουν σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις. Μία Δικαιοσύνη με άλλη κατεύθυνση θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τη Δημοκρατία μας και για το Κράτος Δικαίου.
Ο οικονομικός σχεδιασμός και ο τρόπος εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των κρατικών δομών είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, ενώ καθήκον δικό μας είναι η διαφύλαξη της Συνταγματικής νομιμότητας. Στη Δημοκρατία δε νοείται κανενός είδους αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών. Η ομαλή λειτουργία των θεσμών προϋποθέτει κατανόηση του διακριτού ρόλου της κάθε εξουσίας και εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας χειραγώγησης της μιας από την άλλη.” καταλήγει η ανακοίνωση.
Ακόμη, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών με ανακοίνωσή της σημειώνει τη διάκριση των εξουσιών υπενθυμίζει ότι ο έλεγχος της συνταγματικότητας γίνεται από τα δικαστήρια και τονίζει ότι δεν είναι θεσμικά ανεκτές οι επιθέσεις σε βάρος της Θέμιδας.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, οργανικό στοιχείο κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος, προβλέπεται και κατοχυρώνεται και από το Σύνταγμα της χώρας μας. Σύμφωνα με την αρχή αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει αναμφισβήτητα στην εκλεγμένη κυβέρνηση. Συνέχεται όμως κατ΄ανάγκην, και σύμφωνα με την ως άνω αρχή, με τον συνταγματικό έλεγχο που είναι αρμοδιότητα της Δικαστικής Λειτουργίας. Η αμφισβήτηση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης με αφορμή και την απόφασή του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απαξιωτικές κριτικές από εκπροσώπους της πολιτικής εξουσίας δεν συνάδουν με την συνταγματική τάξη και τις αρχές, στις οποίες στηρίζεται το Κράτος δικαίου και δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενες ούτε θεσμικά ανεκτές.
Η Πρόεδρος της Ενωσης
Ειρήνη Γιανναδάκη Πρόεδρος Εφετών».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας