“Παίζουν” επικίνδυνα με τα όπλα στην ανατολική Ευρώπη

“Παίζουν” επικίνδυνα με τα όπλα στην ανατολική Ευρώπη
Κορυφώνεται η σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ - Ρωσίας για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Συνεχίζονται οι πολεμικές ετοιμασίες σε Συρία και Ουκρανία.

Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Η διάσημη φράση του Πρώσου Καρλ φον Κλαούζεβιτς “Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα” θα μπορούσε να τροποποιηθεί στο “η πολιτικἠ είναι αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων”, σε μια προσπάθεια να αποδώσει κάποιος τη σύνοδο Κορυφής των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και ολοκληρώνει τις εργασίες της σήμερα.

Οι υπουργοί της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας έχουν ως πρώτο θέμα στην ατζέντα τους τη Ρωσία και ειδικότερα τα μέτωπα που διατηρούν ανοιχτά με το Κρεμλίνο σε Ανατολική Ευρώπη, Ουκρανία και Συρία. Χθες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντμπεργκ, κατά το άνοιγμα των εργασιών της Συνόδου, δήλωσε πως “θέλουμε να τονίσουμε τους δεσμούς που έχουν τα μέλη μας μεταξύ τους”, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία το ΝΑΤΟ έχει εντείνει τις μομφές κατά της Ρωσίας σε επίπεδα εποχής Ψυχρού Πολέμου, όπως σημείωναν την Τετάρτη τα διεθνή media.

Χιλιάδες “προσωπικού” στις χώρες της Βαλτικής

Ψηλά στο τραπέζι των διαβουλεύσεων των υπουργών Άμυνας βρίσκεται το θέμα της αποστολής “προσωπικού” (όπως αορίστως αναφέρεται) στις χώρες της Βαλτικής χερσονήσου και της Πολωνίας, ως ανταπάντηση για τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις που κάνει η Ρωσία στα δυτικά σύνορα της το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν πει αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, το “προσωπικό” θα περιλαμβάνει από δυνάμεις πεζικού έως και κατασκοπευτικά drones ως κίνηση για τη “μεγαλύτερη διασφάλιση των συμμάχων μας στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης” όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΝΑΤΟ αναμένεται να συγκεντρώσει 4.000 προσωπικό στις συγκεκριμένες χώρες, ενώ τουλάχιστον 40.000 άνδρες των μονάδων “ταχείας αντιμετώπισης” της Συμμαχίας θα είναι εγκαταστημένοι στην ευρύτερη περιοχή και θα μετακινούνται μεταξύ των χωρών Εσθονίας – Λιθουανίας – Λετονίας και Πολωνίας.

Ήδη, από το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μάικλ Φάλον ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση της Τερέσα Μέι πρόκειται να στειλεί 800 στρατιωτικούς (συνοδεία οχημάτων και πυρομαχικών) μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017, ενώ θα ακολουθήσουν και ανάλογες αποστολές από τη Γαλλία και τη Δανία.

Από την πλευρά της η Ρωσία απάντησε άμεσα, με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax να μεταδίδει το βράδυ της Τετάρτης πως η Μόσχα ενισχύει τη δύναμη του στόλου της Βαλτικής και της βάσης του Καλίνινγκραντ (ανάμεσα σε Πολωνία και Λιθουανία) με την αποστολή πέντε πολεμικών πλοίων. Τα δύο από αυτά έχουν ήδη φτάσει στη βάση και είναι εξοπλισμένα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σημείωσε το πρακτορείο.

Εγρήγορση για την Ουκρανία

Ο Στόλτενμπεργκ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το αν οι παραπάνω κινήσεις μπορούν να ληφθούν ως πρόκληση από το Κρεμλίνο, λέγοντας ότι “δεν επιθυμούμε να προκαλέσουμε καμία ένταση. Ίσα – ίσα που προσπαθούμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία εντάσεων” ενώ επικαλέστηκε την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και στο πως αυτό έχει βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της βίας στον εμφύλιο που συνεχίζεται μεταξύ της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Πέτρο Ποροσένκο και των ρωσώφωνων ανταρτών στα ανατολικά της χώρας.

Παρά την αποκλιμάκωση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στις περιφέρειες του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ, οι εχθροπραξίες δεν έχουν σταματήσει, με τα ρωσικά media να σημειώνουν πως παρακρατικές οργανώσεις από το Κίεβο που έχουν λάβει εκπαίδευση από το ΝΑΤΟ σε στρατόπεδα στα δυτικά της Ουκρανίας συνεχίζουν να επιτίθενται στους αντάρτες.

Εξάλλου, η κυβέρνηση Πούτιν συνεχίζει να παρέχει στήριξη στους αντάρτες, παραδίδοντας αεροπορικώς δέματα με ανθρωπιστική βοήθεια στις δύο μεγάλες πόλεις, Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ την Τετάρτη

Ο ανεφοδιασμός στη Θέουτα και το μέλλον του Άσαντ στη Συρία

Το μεσημέρι της Τετάρτης η Ρωσία απέσυρε το αίτημα που είχε κάνει στην ισπανική κυβέρνηση για ανεφοδιασμό τριών πολεμικών πλοίων της στο λιμάνι της Θέουτα στη Βόρεια Αφρική. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την πολύ έντονη αντίδραση των ηγετών του ΝΑΤΟ από τις Βρυξέλλες και καταδεικνύει το μεγάλο εκνευρισμό της Συμμαχίας για την έλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων προς στήριξη της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

Ήδη, από τη Δευτέρα μια σειρά αξιωματούχων των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει σε υψηλούς τόνους τον Βλάντιμιρ Πούτιν να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, οι οποίες χτυπούν την αντιπολίτευση και ομάδες τρομοκρατών κυρίως στο Χαλέπι, με τη Μόσχα να ανταπαντά πως η Δύση οφείλει να σταματήσει την κάθε είδους ενίσχυση (στρατιωτική και οικονομική) στους ένοπλους αντικαθεστωτικούς.

Υπό αυτό το πλαίσιο, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως από σήμερα θα βρίσκεται στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ Μουάλεμ, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης. Την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του, Σεργκεί Λαβρόφ και θα συζητήσουν την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play