Ανασχηματισμός: Ασκήσεις ισορροπίας από τον Τσίπρα
Της Βούλας Μαλαίνου
Όσο ο ανασχηματισμός καθυστερεί, τόσο τα “αντάρτικα” αυξάνονται κι άλλο τόσο ο πρωθυπουργός ανακατεύει την τράπουλα, καθώς αλλάζει στρατηγική. Το εγχείρημα της ανασύσταση της κυβέρνησης αναδεικνύεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έχει στείλει διπλά και τριπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση το τελευταίο χρονικό διάστημα, ωστόσο οι συγκυρίες δεν τον αφήνουν να τα βάλει με τα στελέχη εκείνα, τα οποία αντιδρούν στους χειρισμούς της Αριστεράς. Από την άλλη δε υπάρχει και ο ευρωπαϊκός παράγοντας, που πιέζει για την απομάκρυνση ορισμένων υπουργών. Ούτε αυτές οι φωνές μπορούν να αγνοηθούν εν μέσω αξιολόγησης.
Στο πλαίσιο των αμφιταλαντεύσεων ο πρωθυπουργός ακολουθεί την τακτική, που ξέρει πολύ καλά: το “μασάζ”. Κάλεσε λοιπόν χθες τον Πάνο Σκουρλέτη σε σύσκεψη στο Μαξίμου, ύστερα από τη δήλωση του υπουργού ότι “η ΔΕΗ δεν μπορεί να πουληθεί για ψίχουλα”, η οποία βρήκε συμμάχους τους “53”, επικεφαλής των οποίων είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η χθεσινή δήλωση ακολούθησε άλλες δηλώσεις τύπου “πρέπει να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό”, “τα νούμερα του προγράμματος δεν βγαίνουν”, “τα υπουργεία δεν είναι πουκάμισα”. Το κλίμα στο εσωτερικό στραβό και στο εξωτερικό οι εταίροι να πιέζουν, επικαλούμενοι τις ευθύνες Σκουρλέτη για τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, όπως στις εξαγορές των ΔΕΣΦΑ και ΑΔΜΗΕ. Στην πρώτη μάλιστα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας όρισε νέα διαπραγματευτική ομάδα, προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση με τους Αζέρους της Socar.
Οι σχέσεις των δύο υπουργών κινούνται προς ανακωχή, λένε πολιτικοί αναλυτές, δεδομένης της χθεσινής συνάντησης στο Μαξίμου. Ο κ. Σκουρλέτης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θέλει άλλο υπουργείο. Φήμες τον θέλουν να αναλαμβάνει επιτελική κυβερνητική θέση, ενδεχομένως και με έδρα το Μαξίμου. Πηγές του www.pagenews.gr στο σενάριο αυτό απάντησαν με… μειδίαμα. Η παραμονή του κ. Σκουρλέτη στο “Ενέργειας” δημιουργεί λειτουργικό ζήτημα, λόγω κωλυσιεργειών στις μεταρρυθμίσεις. Εάν υποθέσουμε πως η μη τοποθέτηση του κ. Σκουρλέτη στο Πολιτικό Συμβούλιο δείχνει τις προθέσεις του κ. Τσίπρας ως προς τον ανασχηματισμό, τότε δεν αποκλείεται ο υπουργός ακόμα και να απομακρυνθεί οριστικά από το Μαξίμου. Η κίνηση όμως αυτή θα “ηχήσει” δυνατά στο κόμμα.
Πέρα από το “αντάρτικο” Σκουρλέτη, υπάρχει και το “αντάρτικο” του κ. Δρίτσα για τις αποκρατικοποιήσεις στα λιμάνια. Οι “πονοκέφαλοι” για τον πρωθυπουργό αυξάνονται και πληθύνονται, καθώς το τρίπτυχο συμπληρώνει ο κ. Παππάς. Ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο, δεδομένης της κρίσιμης συνεδρίασης του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου για τις άδειες των καναλιών, δεν απολαμβάνει τη στήριξη των αριστερών συντρόφων, ωστόσο ο ίδιος είναι ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα. Ο κ. Παππάς καταποντίστηκε στη σταυροδοσία του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βρέθηκε στην 8η θέση. Το μήνυμα της παράταξης δεν φαίνεται να πτοεί τον πρωθυπουργό. Ούτε και η άποψη προβεβλημένων στελεχών του κόμματος ότι οι χειρισμοί του υπουργού ως προς το επίμαχο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών γύρισε μπούμερανγκ στο Μαξίμου. Η ιστορία έχει δείξει ότι ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να τα βάλει με τους στενούς του συνεργάτες, ακόμα και όταν η χώρα πέφτει στα βράχια!
Το πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός, είναι ακόμα άγνωστο. Καταλυτικό ρόλο θα παίξει η απόφαση του ΣτΕ. Τί θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει αποδείξει ότι είναι απρόβλεπτος, ειδικά όταν νιώθει εξαιρετικά πιεσμένος από το πολιτικό κλίμα; Κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει για το πότε θα πατήσει το κουμπί και θα αρχίσει να τηλεφωνεί σε όσους έχουν ήδη, αν δεν το ξέρουν, πάρει τον δρόμο για την είσοδο ή την έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα.
Το πλέον βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει πειστεί ότι δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να περιμένει την αξιολόγηση του προγράμματος για το σήμα της επανεκκίνησης.
Θέλει πάση θυσία όχι να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, όπως τον κατηγορούν εμμέσως πλην σαφώς οι «53+», αλλά να μηδενίσει το κοντέρ. Αρχικά με τον ανασχηματισμό, ο οποίος, αν δεν του βγει και δεν διαμορφώσει το κλίμα, που ο ίδιος επιδιώκει, τότε θα σκεφτεί πολύ σοβαρά και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.
Έμπειρα στελέχη τονίζουν ότι ήταν εξαιρετικά διαφωτιστική για το κλίμα στην Ευρώπη η συνάντηση, που είχε με την Άγγελα Μέρκελ αλλά και τον Φρανσουά Ολάντ. Και οι δυο Ευρωπαίοι ηγέτες του είπαν στην πραγματικότητα ότι η λύση για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση είναι μια άκρως δύσβατη υπόθεση…
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας