Τσίπρας: Το χρέος θα λυθεί τώρα, δεν θα αναβληθεί για το β’ 6μηνο του 2017

Τσίπρας: Το χρέος θα λυθεί τώρα, δεν θα αναβληθεί για το β’ 6μηνο του 2017
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, μετά από μια πολύ δύσκολη συμφωνία, που υπεγράφη έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση το καλοκαίρι του 2015.

Αφότου επέστρεψε με… άδεια τα χέρια από τις Βρυξέλλες, όπου εισέπραξε την απροθυμία των Ευρωπαίων ηγετών να βάλουν πλάτη στις συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο πρωθυπουργός επαναφέρει το ζήτημα και στέλνει μήνυμα στους εταίρους από το βήμα της ετήσιας Ευρωμεσογειακής Συνόδου, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ότι η συμφωνία για το χρέος δεν μπορεί να αναβληθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, μετά δηλαδή και τις γερμανικές εκλογές, καλώντας τους δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, μετά από μια πολύ δύσκολη συμφωνία, που υπεγράφη έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση το καλοκαίρι του 2015.

Ο ίδιος μάλιστα προανήγγειλε, μάλιστα, ότι «σήμερα ολοληρώνεται και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση και αποδεσμεύεται το τελευταίο σκέλος της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, 1,7 δισ. ευρώ που θα πάνε στην πραγματική οικονομία».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την κρισιμότητα που έχει το να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για το δημοσιονομικό χρέος εντός του 2016, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για το δημοσιονομικό πρόγραμμα. “Πρέπει και οι δανειστές να αναλάβουν τις υποχρεώσεις που έχουν συμφωνήσει” δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. υπογράμμισε ότι τα δύο προηγούμενα προγράμματα απέτυχαν και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αποτύχει και το τρίτο.

Ανέφερε δε ότι η Ευρώπη στο σύνολό της έχει ισχυρό κίνητρο να ξεκαθαρίσει άμεσα τον ορίζοντα για το ελληνικό χρέος. Διότι, όπως εξήγησε, ενόψει μιας εκλογικής χρονιάς, όπως είναι το 2017, για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες, κανείς δεν θα επιθυμούσε να μετατραπεί η συζήτηση του ελληνικού χρέους σε προεκλογικό όπλο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτό θα συμβεί εάν η ρύθμιση αυτής της εκκρεμότητας της Συμφωνίας, αναβληθεί για το β’ εξάμηνο του 2017.

“Τηρούμε απαρέγκλιτα και τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τους πιστωτές μας τον Ιούλιο του 2015”, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι σήμερα ολοκληρώθηκε και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play