Ανασχηματισμός: Τί “έβγαλε” το crash test της Πολιτικής Γραμματείας

Ανασχηματισμός: Τί “έβγαλε” το crash test της Πολιτικής Γραμματείας
Πλήρης κάλυψη στον Παππά από τον Τσίπρα, "άκυρο" σε Γεροβασίλη και Μπαλτά από το κόμμα, είναι μεταξύ άλλων τα βασικά συμπεράσματα του χθεσινού... σκαναρίσματος. Τί θα γίνει με την περίπτωση του Σκουρλέτη; Ποιό το μήνυμα του πρωθυπουργού. Κρίσιμα 24ωρα για ανασχηματισμό ενόψει της απόφασης του ΣτΕ.

Της Βούλας Μαλαίνου

Καθοριστικά για τον επικείμενο ανασχηματισμό-όποτε και αν αυτός γίνει-είναι τα συμπεράσματα, τα οποία προκύπτουν από τη στελέχωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός η υποβάθμιση βασικών στελεχών είναι ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα των Συριζαίων προς τον Αλέξη Τσίπρα, αφετέρου η υποβάθμιση δύο βασικών υπουργών με απόφαση του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει πως ο ίδιος θα ανακατέψει για τα καλά την τράπουλα! Σημειώνεται πως οι χθεσινές εκπλήξεις ακολούθησαν των εκπλήξεων του Συνεδρίου, όπου όλοι οι “συγκρουσιακοί” υπουργοί βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της σταυροδοσίας.

Πάντως, πληροφορίες του www.pagenews.gr αναφέρουν ότι στο Μαξίμου επικρατούσε μεγάλος αναβρασμός όλο το Σαββατοκύριακο, ενώ το περασμένο Σάββατο οι συσκέψεις με εκπροσώπους των τάσεων έδιναν και έπαιρναν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αριστερή παράταξη βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με τις εσωκομματικές κόντρες ολοένα και να δυναμώνουν.

Ποιά είναι τα βασικά συμπεράσματα της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής; Πρώτα απ’όλα ο κ. Τσίπρας επιδίωξε η Πολιτική Γραμματεία να περάσει υπό τον έλεγχο της Όλγας Γεροβασίλη, του Αριστείδη Μπαλτά και του Δημήτρη Τζανακόπουλου, με την Κεντρική Επιτροπή ωστόσο να ρίχνει “άκυρο” στις αξιώσεις του πρωθυπουργού. Στην ψηφοφορία τα μέλη της ΚΕ δεν εξέλεξαν ούτε την κυβερνητική εκπρόσωπο ούτε τον κ. Μπαλτά, αναβάθμισαν όμως τον κ. Τζανακόπουλο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Τα δύο παραπάνω στελέχη, που “κόπηκαν”, η ΚΕ τα αντικατέστησε με την Φωτεινή Βάκη και την Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός, που είναι και ο κυρίαρχος του ΣΥΡΙΖΑ με 93,54%, έστειλε το δικό του μήνυμα στον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος από το Συνέδριο του κόμματος και μετά σήκωσε “αντάρτικο”. Ο κ. Τσίπρας έθεσε τον υπουργό εκτός Πολιτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα πληροφορίες, ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε τις τελευταίες ώρες ότι δεν δέχεται ούτε να παραμείνει στο σημερινό υπουργείο «χωρίς την Ενέργεια» ούτε να ηγηθεί άλλου υπουργείου, με τη φράση «τα υπουργεία δεν είναι πουκάμισα να τα αλλάζεις».

Η περίπτωση του υπουργού Ενέργειας είναι ιδιαιτέρως δύσκολη για τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Σκουρλέτηςπροκρίθηκε στην έκτη θέση στη σταυροδοσία στο Συνέδριο και λίγες μέρες ύστερα από την ωμή παραδοχή ότι τα νούμερα του προγράμματος δεν βγαίνουν-προκαλώντας την έντονη αντίδραση και την παρέμβαση του πρωθυπουργού-επανήλθε, υποστηρίζοντας ότι “πρέπει να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό”. 

Σημειώνεται δε πως στις επίμαχες διαβουλεύσεις με τους Αζέρους για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, ο κ. Σκουρλέτης αντικαταστάθηκε από διαπραγματευτική ομάδα, την οποία επέλεξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ώστε το deal να “κλειδώσει” και να μην “σέρνεται” επ’ αόριστον. Με την απομάκρυνση μάλιστα του υπουργού, βρέθηκε η χρυσή τομή στα παζάρια των δύο πλευρών.

Εάν υποθέσουμε λοιπόν πως η μη τοποθέτηση του κ. Σκουρλέτη στο Πολιτικό Συμβούλιο δείχνει τις προθέσεις του κ. Τσίπρας ως προς τον ανασχηματισμό, τότε δεν αποκλείεται ο υπουργός ακόμα και να απομακρυνθεί οριστικά από το Μαξίμου, κίνηση, η οποία θα “ηχήσει” δυνατά στο κόμμα.

Τρίτον και βασικότερο, ο πρωθυπουργός κάλυψε πλήρως τον Νίκο Παππά, τονίζοντας πως τη “μάχη” στο τηλεοπτικό τοπίο τη “δίνουμε όλοι μαζί”. Ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο, δεοδμένων των δύο κρίσιμων συνεδριάσεων του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου για τις άδειες των καναλιών, δεν απολαμβάνει τη στήριξη των αριστερών συντρόφων, ωστόσο ο ίδιος είναι ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα. Ο κ. Παππάς καταποντίστηκε στη σταυροδοσία του Συνεδρίου, καθώς βρέθηκε στην 8η θέση. Το μήνυμα της παράταξης δεν φαίνεται να πτοεί τον πρωθυπουργό. Ούτε και η άποψη προβεβλημένων στελεχών του κόμματος ότι οι χειρισμοί του υπουργού ως προς το επίμαχο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών γύρισε μπούμερανγκ στο Μαξίμου. Η ιστορία έχει δείξει ότι ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να τα βάλει με τους στενούς του συνεργάτες, ακόμα και όταν η χώρα πέφτει στα βράχια!

Από σήμερα, Δευτέρα ξεκινάει μία πολύ κρίσιμη εβδομάδα για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, όπου αναμένεται η τελική απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά, οι πληροφορίες λένε πως ο κ. Τσίπρας θα έχει ήδη κάνει τον ανασχηματισμό με διαδικασίες εξπρές. Το γεγονός ότι ο ίδιος έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές, όπως η Όλγα Γεροβασίλη προανήγγειλε την περασμένη Παρασκευή, οφείλεται στο βαρύ κλίμα, που εισέπραξε στις Βρυξέλλες με την απροθυμία των Ευρωπαίων ηγετών να βάλουν πλάτη στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του «καυτού» ζητήματος του χρέους, τώρα και όχι από το 2018, εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι γερμανικές εκλογές. 

Ο κ. Τσίπρας δεν έλαβε καμία δέσμευση στις διαδοχικές του συναντήσεις με την Άγγελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η δεύτερη αξιολόγηση δεν πρόκειται να τερματίσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων, πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. 

Ποιούς θα αφορά καταρχάς ο ανασχηματισμός; Ανασχηματισμός χωρίς αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, ειδικά στην “καυτή” φάση της κρίσης, δεν γίνεται. Είναι το «αξίωμα», που συνήθως συνοδεύει τις σκέψεις του εκάστοτε πρωθυπουργού. 

Οι πληροφορίες βέβαια εκτιμούν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραμένει στην θέση του, όπως και ο κ. Χουλιαράκης, όχι όμως απαραίτητα και ο Γιώργος Σταθάκης.

Η προς αναδόμηση υπουργοί είναι αρκετοί και σε διάφορα υπουργεία. Ερωτηματικό παραμένει για το αν ο πρωθυπουργός θα κάνει αλλαγές στο Υγείας, όπου ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης “έσκισαν” με τα ποσοστά τους στην Κεντρική Επιτροπή. 

Είναι πάντως πιθανό αυτή τη φορά ο κ. Τσίπρας να τολμήσει να αξιοποιήσει εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, όπως ο Νίκος Χριστοδουλάκης, στελέχη που επίσης δίνουν νόημα στα της διεύρυνσης, όπως ο Φώτης Κουβέλης, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και άλλα στελέχη το όνομα των οποίων δεν έχει ακουστεί μέχρι αυτήν την ώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play