Τραβούν το… χαλί;

Τραβούν το… χαλί;
Η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται σε έναν ασφυκτικό κλοιό πιέσεων εξαιτίας των δικών της λαθών και παραλείψεων και πλέον η διέξοδος των πρόωρων εκλογών φαντάζει ολοένα και πιο πιθανή, σχολιάζει στο www.pagenews.gr ο Γιάννης Σαραντάκος.

Σκηνικό καλοκαιριού 2014, όταν ο Αντώνης Σαμαράς-ως πρωθυπουργός τότε-αγωνιζόταν να πείσει τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα ως προς το χρέος και να μην ζητήσουν επιπλέον μέτρα, θυμίζει το κλίμα, που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη για την Ελλάδα και την κυβέρνηση των κκ. Τσίπρα και Καμμένου.

Οι Ευρωπαίοι δείχνουν αποφασισμένοι να μην “βάλουν νερό στο κρασί τους” και ζητούν από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει ταχύτατα τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει δεσμευθεί. Για το χρέος; Ούτε λόγος σε αυτή την χρονική στιγμή. Ο κ. Σόιμπλε το ξεκαθάρισε, ενώ τα γερμανικά ΜΜΕ σημειώνουν πρωτοσέλιδα ότι οποιαδήποτε ρύθμιση γίνει τώρα, δεν θα διευκολύνει τον προεκλογικό αγώνα της καγκελαρίου Μέρκελ. 

Να ήταν όμως μόνο αυτά; Τα “κρύα ντους” για τον κ. Τσίπρα έχουν ξεκινήσει από τον φίλο του, πρόεδρο της γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, με τα περί “ρώσικης δραχμής”, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, το οποίο εξέδωσε. Όλο το παρασκήνιο της περιόδου Βαρουφάκη αποκαλύπτεται από έναν άνθρωπο, που – δυστυχώς για την κυβέρνηση – δεν μπορεί να κατηγορηθεί ούτε ως…διαπλεκόμενος ούτε ως …φίλος της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. 

Στην συνέχεια, μόλις πριν από λίγα 24ωρα ήρθε η “ψυχρολουσία” και από τον Μάρτοιν Σουλτς, ο οποίος δεν δίστασε να διαψεύσει ρητά και κατηγορηματικά τα όσα είχε πει λίγο νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός περί δήθεν παρέμβασης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Είναι σαφές ότι εάν κάποιος αθροίσει όλα αυτά τα γεγονότα, θα καταλήξει εύκολα στο συμπέρασμα ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι αυτή την ώρα το πιο…δημοφιλές πρόσωπο στην Ευρώπη. Τίποτα από τα όσα ζήτησε από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (αξιολόγηση, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ρύθμιση χρέους) δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι το τέλος του έτους. Το 2017, μια εκλογική χρονιά για την Γερμανία, εύκολα αντιλαμβάνονται όλοι ότι τέτοιες αποφάσεις είναι ακόμη πιο δύσκολο να ληφθούν.

Σε αυτά τα δεδομένα θα πρέπει δε να προστεθεί και το εκρηκτικό κλίμα, που υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας (κυβερνητικές επιθέσεις στην Δικαιοσύνη, τηλεοπτικές αδειες, υπερφορολόγηση, πλειστηριασμοί κ.λ.π. ). Η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται σε έναν ασφυκτικό κλοιό πιέσεων εξαιτίας των δικών της λαθών και παραλείψεων και πλέον η διέξοδος των πρόωρων εκλογών φαντάζει ολοένα και πιο πιθανή. Έχει αρχίσει-και δικαίως εάν διαβάσει κανείς προσεκτικά όλες τις δημοσκοπήσεις-να επικρατεί και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η άποψη καλύτερα τώρα, παρά αργότερα…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play