Ανασχηματισμός ante portas: Πώς ο Τσίπρας θα ανακατέψει την τράπουλα

Ανασχηματισμός ante portas: Πώς ο Τσίπρας θα ανακατέψει την τράπουλα
Τα "βλέμματα" στις εσωκομματικές αλλαγές της Κυριακής. Δομικό ανασχηματισμό προανήγγειλε η Γεροβασίλη. Μπορεί και πριν την απόφαση του ΣτΕ την Τετάρτη. Διαβάστε το ρεπορτάζ του www.pagenews.gr για την στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα για τους υπουργούς, που θα μετακινήσει και για τη "βουτιά" στα νέα πρόσωπα.

Τα πάνω κάτω σε κυβέρνηση και κόμμα θέλει να φέρει μέσα σε λίγα 24ωρα ο Αλέξης Τσίπρας, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες.

Ο δομικός ανασχηματισμός, στον οποίο πρώτο αναφέρθηκε από χθες το βράδυ το www.pagenews.gr, επιβεβαιώνεται τώρα από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της ένταξης και εξωκοινοβουλευτικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση, ενώ βρίσκεται στις Βρυξέλλες, από όπου και απέρριψε οριστικά την άποψη ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα προσδιορίσει τον χρόνο και το εύρος του ανασχημστισμού. 

Αυτό, που ζύγισε και μέτρησε περισσότερο, για να κάνει το βήμα και να αρχίσει να το προετοιμάζει, ήταν η εικόνα του κυβερνητικού “αλαλούμ”, που εξέπεμπαν κάποιοι υπουργοί του, ειδικά το διάστημα γύρω από το Συνέδριο του κόμματος. Ο δεύτερος βασικός λόγος ήταν ο απόλυτος αιφνιδιασμός της κυβερνητικής πυραμίδας από την τροπή της υπόθεσης της αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, έπειτα και από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έτσι, ανάμεσα στη Σύνοδο Κορυφής και στις κορυφαίες επαφές με τους Ευρωπαίους ηγέτες για την διευθέτηση του χρέους και την είσοδο της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, ο κ. Τσίπρας άρχισε να τηλεφωνεί σε έμπιστους ανθρώπους και να τους ενημερώνει ότι ο κύβος ερρίφθη! Και για τις ριζικές αλλαγές στο κόμμα με την σφραγίδα της πρότασής του και με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, που όπως αποδείχτηκε, προετοίμαζε πολύ καιρό, αλλά με αθόρυβο τρόπο.

Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ανακάτεμα της τράπουλας από τον κ. Τσίπρα θα ξεκινήσει αυτήν την Κυριακή από το Κάραβελ, όπου θα συνεδριάσει η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του, η επανεκλογή του Πάνου Ρήγα στην θέση του Γραμματέα- κάτι που ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε στο ίδιο το κορυφαίο κομματικό στέλεχος με τηλεφώνημά του από τις Βρυξέλλες νωρίς χθες το πρωί. 

Οι πληροφορίες λένε ότι παρότι ο πρωθυπουργός σκέφτηκε σοβαρά την πρόταση να προωθήσει στην Κουμουνδούρου ισχυρό πολιτικό στέλεχος, τελικά εκτίμησε ότι το ενωτικό προφίλ του κ. Ρήγα σε αυτήν την φάση αποτελεί εγγύηση για την ομαλή πορεία. 

Ωστόσο, οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στην αξιοποίηση κυβερνητικών στελεχών στη νέα Πολιτική Γραμματεία, δίνοντας σαφείς απαντήσεις σε όσους υπουργούς του δήλωναν δημοσίως ότι προτιμούν την κυβερνητική θέση αντί την κομματική. Λέγεται ότι η ενόχληση ήταν μεγάλη για τον πρωθυπουργό, αλλά προσπάθησε να προετοιμάσει ένα «κρύο πιάτο» για απάντηση αντί να λειτουργήσει εν βρασμώ. 

Άλλωστε στελέχη, που τον γνωρίζουν καλά, θυμούνται ότι ο πρωθυπουργός είναι απρόβλεπτος και αιφνιδιάζει, εκεί που δεν το περιμένεις. Το γεγονός δηλαδή ότι στελέχη του Μαξίμου έλεγαν το τελευταίο διάστημα ότι ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να γίνει πριν το τέλος της αξιολόγησης, δείχνει ότι μέλημα του κ. Τσίπρα ήταν να πέσουν οι τόνοι, πριν προβεί σε ανακοινώσεις. Από την άλλη πλευρά ο λόγος, που προτίμησε να “μπουμπουνίσει” τώρα ανασχηματισμό, αφορά στο ότι η μέχρι τώρα ταχύτητα της διαπραγμάτευσης δείχνει ότι μπορεί να μην κλείσει μέσα στο διάστημα, που υπολόγιζε. 

Ποιά είναι λοιπόν τώρα τα νέα δεδομένα; Ότι στη νέα Πολιτική Γραμματεία θα προωθηθούν με απόφαση του κ. Τσίπρα εκτός απροόπτου νυν κυβερνητικά στελέχη, όπως οι κ.κ. Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Φίλης, Σκουρλέτης, Παππάς, Φλαμπουράρης κα. Ανάμεσα στους υποψηφίους θα είναι και νυν στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας. 

Το επόμενο βήμα που θα γίνει αμέσως από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός. Και ολες οι πληροφορίες λένε ότι η ορκωμοσία θα γίνει σε χρόνο d/t και όχι αργότερα. Που σημαίνει ότι θα προηγηθεί ενδεχομένως της τελικής απόφασης του ΣτΕ, την προσεχή Τετάρτη.

Ποιούς θα αφορά καταρχάς ο ανασχηματισμός; Ανασχηματισμός χωρίς αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, ειδικά στην “καυτή” φάση της κρίσης, δεν γίνεται. Είναι το «αξίωμα», που συνήθως συνοδεύει τις σκέψεις του εκάστοτε πρωθυπουργού. ΟΙ πληροφορίες βέβαια εκτιμούν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραμένει στην θέση του, όπως και ο κ. Χουλιαράκης, όχι όμως απαραίτητα και ο Γιώργος Σταθάκης. Η προς αναδόμηση υπουργοί είναι αρκετοί και σε διάφορα υπουργεία. 

Ερωτηματικό παραμένει για το αν ο πρωθυπουργός θα κάνει αλλαγές στο Υγείας, όπου ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης “έσκισαν” με τα ποσοστά τους στην Κεντρική Επιτροπή. Θέμα υπάρχει και για πιθανές αλλαγές, που θα ξεκινούν από το Μέγαρο Μαξίμου και θα προσδιορίζουν την δομή του κυβερνητικού σχήματος, μέχρι τον τελευταίο Γενικό Γραμματέα. Είναι πάντως πιθανό αυτή τη φορά ο κ. Τσίπρας να τολμήσει να αξιοποιήσει εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, όπως ο Νίκος Χριστοδουλάκης, στελέχη που επίσης δίνουν νόημα στα της διεύρυνσης, όπως ο Φώτης Κουβέλης, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και άλλα στελέχη το όνομα των οποίων δεν έχει ακουστεί μέχρι αυτήν την ώρα. “Βουτιά” στα νέα πρόσωπα, για να τα αναδείξει στην πρώτη γραμμή, είναι επίσης απόφαση του πρωθυπουργού.

Για παράδειγμα, κάποιοι προβλέπουν ότι ο Τζανακόπουλος θα αναλάβει κυβερνητικό ρόλο, όπως και αρκετοί νεαροί βουλευτές, οι οποίοι θέλουν το κόμμα τους να γίνει ισχυρό και να απελευθερωθεί από τη νοοτροπία του 4%… Φωτεινή Βάκη, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Δ. Μπάρκας κ.α. είναι από τους νέους βουλευτές, που ακούγονται ευρύτερα, μαζί με τους κ.κ. Φάμελλο, Μαντά κα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play