Σύνοδος: Χωρίς κυρώσεις για Ρωσία, χωρίς σύμπνοια για CETA

Σύνοδος: Χωρίς κυρώσεις για Ρωσία, χωρίς σύμπνοια για CETA
Δεν έχουμε πει μόνο ότι θα μπορούσαμε να επιβάλουμε κυρώσεις κατά της Συρίας, αλλά και κυρώσεις κατά οποιουδήποτε συμμάχου της Συρίας. Αυτό αφορά τη Ρωσία, προειδοποίησε η κυρία Μέρκελ.

Χωρίς την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας σχετικά με την εμπλοκή της στη συριακή κρίση, αλλά με σαφείς προειδοποιήσεις ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ιδιαίτερα αυστηρό ήταν το μήνυμα της Άγγελα Μέρκελ προς τη Μόσχα, ενώ λίγες μέρες πριν η Γερμανίδα κεγκελάριος είχε συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Απαιτούμε να σταματήσουν οι επιθέσεις. Δεν έχουμε πει μόνο ότι θα μπορούσαμε να επιβάλουμε κυρώσεις κατά της Συρίας, αλλά και κυρώσεις κατά οποιουδήποτε συμμάχου της Συρίας. Αυτό αφορά τη Ρωσία», προειδοποίησε η κυρία Μέρκελ. 

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις από το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του, ιδίως τη Ρωσία, σε αμάχους στο Χαλέπι. Τους καλεί να σταματήσουν τις θηριωδίες και να λάβουν άμεσα βήματα για να διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση στο Χαλέπι και σε άλλα μέρη της χώρας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για άμεση διακοπή των εχθροπραξιών και για την επανεκκίνηση μιας αξιόπιστης πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου για τα δικαιώματα του ανθρώπου πρέπει να τεθούν υπόλογοι. Η Ε.Ε. εξετάζει όλες τις επιλογές, εφόσον συνεχιστούν οι τρέχουσες θηριωδίες» αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου. 

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες δεν βγήκε “λευκός καπνός” για την προτεινόμενη εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά (CETA), ζήτημα, που βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου.

Τη CETA στηρίζουν και τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά το Βέλγιο δεν μπορεί να δώσει το τελικό πράσινο φως, χωρίς τη συναίνεση και των πέντε τοπικών κυβερνήσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνάντησης, η κα Μέρκελ δήλωσε πως είναι αισιόδοξη ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα βρουν τελικά μια λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και εμποδίζει την υπογραφή της CETA.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play