Κοινωνική Κεντροδεξιά

Κοινωνική Κεντροδεξιά
Η Κοινωνική Κεντροδεξιά είναι η Αριστερή πλευρά της Δεξιάς και όχι το δεξιό της άκρο, σε πείσμα όσων θέλουν να καλλιεργούν προβοκατόρικα κάποια χαλκεία κίβδηλων ιδεών, γράφει στο www.pagenews.gr ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, βουλευτής Β' Αθηνών της ΝΔ, πρώην υπουργός.

Ο «Ριζοσπαστικός Φιλελευθερισμός» είναι η ιδεολογική κοιτίδα της Νέας Δημοκρατίας και της παράταξής μας. Έτσι την προσδιόρισε τελεσίδικα ο γενάρχης της παράταξής μας, ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής στο ιδρυτικό συνέδριο μας στη Χαλκιδική. Περιγράφοντας τον πυρήνα της ιδεολογίας μας, είπε: Ο Ριζοσπαστικός Φιλελευθερισμός, «αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική προστατευτική παρέμβαση του κράτους, χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης, με το τρίπτυχο άνθρωπος-ελευθερία-αλληλεγγύη».

Η μετεξέλιξη της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης οριοθετήθηκε και προσδιορίστηκε χρόνια πολλά μετά ως Μεσαίος Χώρος, από τον Κώστα Καραμανλή και καλύπτει τις παρυφές της Δεξιάς και του παραδοσιακού φιλελευθερισμού μέχρι και τις παρυφές της Αριστεράς και του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού

Η πίστη στον άνθρωπο, η κατάφαση στην ελευθερία και η προσήλωση στην αλληλεγγύη είναι για την Κοινωνική Κεντροδεξιά, οι σταθερές της πολιτικής και κοινωνικό-οικονομικής της φιλοσοφίας που νοηματοδοτούν τις επιλογές της και προσδιορίζουν το περιεχόμενό της.

Η «λαϊκή δεξιά»-όπως την ξέραμε- δεν υπάρχει πια. Όχι γιατί απέτυχε, ως ιδεολογικό ρεύμα ούτε γιατί οι αρχές και τα οράματά της ξεπεράστηκαν ούτε γιατί απέτυχαν οι εφαρμοσμένες πολιτικές της. Αλλά γιατί κακοποιήθηκε, γιατί ασέλγησαν πάνω της οι άθλιοι λαϊκιστές και οι επαγγελματίες της παραπληροφόρησης.

Μέσα από «επιστημονικούς» μηχανισμούς παραγωγής λάσπης, οι νεκροθάφτες της, κατάφεραν να απαξιώσουν πρόσωπα και ιδέες, είτε κολλώντας τους την «ρετσινιά» του γραφικού, είτε την ταμπέλα του αρτηριοσκληρωτικού, του φανατικού ή του παλιομοδίτικου. Η λαϊκή δεξιά πέθανε, ζήτω η μεγάλη Κοινωνική Κεντροδεξιά.

Η Κοινωνική Κεντροδεξιά είναι η Αριστερή πλευρά της Δεξιάς και όχι το δεξιό της άκρο, σε πείσμα όσων θέλουν –χρόνια τώρα- να καλλιεργούν σε βάρος της προβοκατόρικα κάποια χαλκεία κίβδηλων ιδεών.

Κάποιοι αδέξιοι δεξιοί, κάποιοι βαμμένοι νεοφιλελεύθεροι, που όμως τις περισσότερες φορές, αλλάζουν χρώμα, ως χαμαιλέοντες προσποιούμενοι τον φιλελεύθερο. Αυτοί είναι επικίνδυνοι για την παράταξη, απωθούν το λαό και την κοινωνία.

Η Κοινωνική Κεντροδεξιά αποτέλεσε τη φυσική ιδεολογική κοίτη της παράταξης. Δηλαδή τη συνέχεια του Ριζοσπαστικού Φιλελευθερισμού και του Μεσαίου Χώρου.

Πιστεύει στη ιδέα της πατρίδας και του Έθνους αλλά απορρίπτει τον τυφλό Εθνικισμό, την πατριδοκαπηλεία και τον φανατισμό.

Πιστεύει στην ανοιχτή κοινωνία, στην ανεξιθρησκία, στον σεβασμό της φυλετικής και γενετικής ταυτότητας αλλά και σε ένα οργανωμένο κράτος δικαίου, απαλλαγμένο από την γραφειοκρατία που όμως δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.

Πιστεύει στις πατροπαράδοτες αξίες και στην ανάγκη προστασίας της ελληνικής ταυτότητας, της γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Πιστεύει στην Ορθοδοξία, βάζει ψηλά την οικογένεια και θεωρεί ανάγκη την κινητοποίηση και αξιοποίηση της δυναμικής του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Πολεμά το λαϊκισμό, τα συντεχνιακά μικροσυμφέροντα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, την ανεργία, «σέβεται το δικαίωμα της απεργίας και του υγιούς συνδικαλισμού», αλλά προστατεύει και το δικαίωμα στην εργασία. Ρίχνει όμως δίχτυ κοινωνικής προστασίας σε θέματα όπως η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, το συνταξιοδοτικό.

Δίχτυ προστασίας έριξε ο Παναγής Τσαλδάρης με την υλοποίηση του οράματός του να ιδρύσει το Λαϊκό Νοσοκομείο ώστε να νοσηλεύονται δωρεάν οι οικονομικά αδύναμοι. Δίχτυ προστασίας είναι το ΙΚΑ που έδωσε σάρκα και οστά στη κοινωνική ασφάλιση, με πρώτο άξιο διοικητή τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο . Δίχτυ προστασίας ήταν η δημιουργία του ΟΓΑ, η σιγουριά της ζωής και η εξασφάλισης του αγρότη και της αγρότισσας, που ίδρυσε το 1961 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δίχτυ προστασίας παραμένει ο ΟΑΕΔ, η ασπίδα του κάθε εργαζόμενου, που τον σπόρο της δημιουργίας του ως Οργανισμός Απασχολήσεως και Ασφαλίσεως Ανεργίας φύτεψε το 1955 η Κυβέρνηση Παπάγου . Δίχτυ προστασίας ήταν και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας που ίδρυσε ένα χρόνο νωρίτερα η ίδια κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τη στέγαση σε χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.

Η πολιτική της Κοινωνικής Κεντροδεξιάς υπερασπίζεται και θωρακίζει τον αδύναμο, τον εργαζόμενο, τη μεσαία αστική τάξη. Όραμά της είναι να οικοδομήσει ένα κοινωνικό κράτος, με γερά θεμέλια που να υπηρετεί και όχι να καταδυναστεύει τον πολίτη.

Είναι η πολιτική που χαλύβδωσε αυτή την παράταξη, την γιγάντωσε στην κοινωνία και την ανέδειξε σε μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη δημιουργίας για την Ελλάδα και το Έθνος.

Με αυτές τις πολιτικές και αυτές τις αρχές η ΝΔ δικαιώθηκε σε όλες τις ιστορικές επιλογές της και έβαλε τα θεμέλια της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ελλάδας. Έζησε στιγμές δόξας, με επιτυχίες και συντριπτικές πολιτικές νίκες. ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ: εκλογές με ποσοστά 47% και 45%. Είναι εύκολο να γίνουμε ξανά πλειοψηφικό ρεύμα, αρκεί να κάνουμε σοβαρές υπεύθυνες πολιτικές κινήσεις.

Να επιστρέψουμε στο λαό και να του δώσουμε ξανά όραμα και ελπίδα. Κωδικοποιώντας τις βασικές αρχές που διέπουν το ιδεολογικό «μανιφέστο» της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ ,παραθέτω τα εξής:

1. Η Κοινωνική Κεντροδεξιά τάσσεται υπέρ της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, αλλά θεωρεί αναγκαίο τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους.

2. Είναι προσηλωμένη στη νομισματική σταθερότητα και στη δημοσιονομική πειθαρχία.

3. Δίνει προτεραιότητα στη διαμόρφωση μίας συγκροτημένης πολιτικής που προωθεί την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού.

4.Υιοθετεί και δεσμεύεται για την υιοθέτηση μιας κοινωνικής πολιτικής που ενσωματώνει την κοινωνική δικαιοσύνη, όχι μόνον ως ηθική αλλά και ως οικονομική συνιστώσα.

5. Δίνει έμφαση στην ελευθερία του διεθνούς εμπορίου μέσα, όμως, από συγκεκριμένους κανόνες ρύθμισής του. Όπως επίσης και στη διαμόρφωση ενός σταθερού, ευέλικτου και βιώσιμου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού πλαισίου.

6. Τα συσχετίζει με αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου, εποπτείας και διαχείρισης κρίσεων, προσαρμοσμένους στα νέα δεδομένα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

7. Επιμένει στην υλοποίηση μιας πολιτικής περιβαλλοντικής προστασίας.

8. Γι’ αυτό και υποστηρίζει την Αειφόρο Ανάπτυξη ως προϋπόθεση για τη συνύπαρξη ανθρώπων και οικοσυστημάτων.

9. Θεμελιώνει την κοινωνική δικαιοσύνη με βάση την προληπτική και συστηματική δράση για τη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής ασφάλειας και πρόνοιας.

10. Ρίχνει δίχτυ κοινωνικής προστασίας (όπως διεξοδικά περιέγραψα παραπάνω).

11. Θωρακίζει την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και θεωρεί το Κοινοβούλιο θεμελιώδη θεσμό της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

12.Χαρακτηρίζεται από την προσήλωση της στην αρχή της δημοκρατικής πολυφωνίας και τον σεβασμό της στους κανόνες της δημοκρατικής εναλλαγής.

13. Επιμένει στη διασπορά των εξουσιών και στην πολλαπλότητα των κέντρων λήψης των αποφάσεων.

14.Διακηρύσσει πως η κεντρική διοίκηση θα πρέπει να ασκεί επιτελικό έργο. Αλλά να λειτουργεί μέσα στα όρια ενός νέου μετά-γραφειοκρατικού μοντέλου δημόσιας διοίκησης με συντονιστικό και ρυθμιστικό ρόλο.

15.Ενσωματώνει δομές δημοκρατικού ελέγχου και λογοδοσίας.

16. Τάσσεται υπέρ της Ανοιχτής Κοινωνίας και προασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών: α. Στην πληροφόρηση β. Στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής. γ. Στη γενετική ταυτότητα.

17. Αναβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση χωρίς να αποκλείει την ύπαρξη ιδιωτικών εκπαιδευτικών φορέων. Πρεσβεύει την κοινωνία των μορφωμένων πολιτών.

18. Προτάσσει τις πολιτισμικές δυνατότητες της Ελλάδος και του οικουμενικού ελληνισμού.

19. Πιστεύει στην ιδέα του Έθνους και σε ό,τι αυτή συνεπάγεται και απορρίπτει τις θεωρίες που το αντιμετωπίζουν ως μία φαντασιακά κατασκευασμένη κοινότητα. 

20. Τάσσεται υπέρ της ελευθερίας της πίστης.

21. Προστατεύει τον θεσμό της οικογένειας, τον οποίο και θεωρεί υψίστης σημασίας.

22. Ενισχύει τους ενδιάμεσους θεσμούς, όπως ο συνδικαλισμός, αλλά σε υγιή μορφή. 15β. Ενισχύει το καταναλωτικό κίνημα.

23.Δεν αποκλείει την λειτουργία των Μ.ΚΥ. Ο., αλλά όχι ανεξέλεγκτα.

24.Αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ρόλο της Ελλάδος ως παράμετρο κομβικής σημασίας και πρώτιστης προτεραιότητας..

25.Προσβλέπει σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση υπό ομοσπονδιακή μορφή (Φεντεραλιστικό μοντέλο), την οποία θεωρεί αναγκαία και ρεαλιστικά πραγματοποιήσιμη.

Για να κατανοήσουμε όλοι την σπουδαιότητα του «μανιφέστου» που καταθέτω ενώπιων σας – ως όρος επιβίωσης και μελλοντικής ανάπτυξης της παράταξής μας- δεν θα χρησιμοποιήσω δικά μου λόγια.

Θα επικαλεστώ την παρακάτω ιστορική ρήση του πολιτικού γενάρχη μας και Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Τα κόμματα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους πρέπει: Πρώτον, να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό. Δεύτερον, να κατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Τρίτον, να είναι δημοκρατικά οργανωμένα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play