Σχοινάς: Δεν είναι τιμωρία το μνημόνιο
Προτροπές προς την κυβέρνηση και τους δανειστές για την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης περιείχε η τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά στην ομιλία του στο φόρουμ ”Thessaloniki Summit”.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν ανέφερε πως η επιδίωξη του προγράμματος είναι επίσης ”σταδιακά να φτιάξει η χώρα ένα νέο, σύγχρονο, άξιο κράτος”.
Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι αυτό θα πρέπει να είναι ένα κράτος, το οποίο ”θα ανατρέπει πολλές από τις παθογένειες του παρελθόντος”, θα βάζει τέρμα σε μια αντίληψη ”πελατειακού κράτους που χωλαίνει γιατί λειτουργεί ως εργοδότης και όχι ως πάροχος υπηρεσιών”, σε παθογένειες όπου ”δύο, τρεις γενιές λύνουν τα προβλήματα τους, εις βάρος των παιδιών και τον εγγονιών τους” και ”όπου, το χρέος γεννάει χρέος, με την ελπίδα ότι οι γενιές που το γεννούν θα φύγουν και κάποιος άλλος θα βρεθεί το πληρώσει”.
”Όλα αυτά που πληρώνει ο λαός τα τελευταία έξι-επτά χρόνια πρέπει να τελειώσουν. Και θα τελειώσουν, μόνο αν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί με συνέπεια, ολοκληρωθεί όπως προβλέπεται μέσα στο 2018, εάν συνδυαστεί με τη δημιουργία κλίματος κυβερνητικής και επιχειρηματικής ασφάλειας, προβλεψιμότητας, εάν υπάρχει ειλικρινής πολιτική αντιστήριξη του εγχειρήματος, όπου η πολιτική τάξη θα δώσει στον έλληνα πολίτη την ελπίδα ότι η εφαρμογή του προγράμματος δεν είναι μια τιμωρία, αλλά μια συλλογική πρόκληση που μας αφορά ως χώρα, ως έθνος, ως λαό” είπε ο κ. Σχοινάς.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν χαρακτήρισε ”κομβικό” το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε τώρα, καθώς ”σε λίγο θα μπούμε στη δεύτερη αξιολόγηση, την οποία πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα” και πρόσθεσε:
”Δεν αποκλείεται η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να συμπέσει και με μία έκπληξη -η οποία δεν ήταν αναμενόμενη αλλά μπορεί και είναι φυσικά είναι καλοδεχούμενη- να βρεθεί η Ελλάδα στο τέλος αυτού του χρόνου, έστω και οριακά, με θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Αυτό, από μόνο του, παρότι δεν θα δημιουργήσει αμέσως θέσεις εργασίας, θα δημιουργήσει πολύ σημαντικές ψυχολογικές συνθήκες ανάτασης της οικονομίας. Αλλά επιμένω στην ανάγκη της πολιτικής αντιστήριξης του εγχειρήματος”.
Ο κ. Σχινάς τόνισε ότι η Ευρώπη ταλανίζεται από αυτό που ο πρόεδρος Γιούνκερ αποκαλεί ”πολυκρίσεις”, οι οποίες κλονίζουν τα θεμέλια και το εποικοδόμημα της Ευρώπης, αλλά όμως αυτή ”άντεξε” διαψεύδοντας όσους προέβλεπαν τη διάλυση της και όσους ισχυρίζονταν το 2011 ότι ”η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή” -και θα διαψευστούν και στο μέλλον, καθώς η ΕΕ θα αντέξει και μετά το Brexit.
”Μόνο από τις κρίσεις η Ευρώπη προοδεύει, είναι φτιαγμένη να προοδεύει μέσα από κρίσεις” είπε ο κ. Σχοινάς.
Σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, είπε ότι ”ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν καλύτερες συνθήκες να αντιστραφεί αυτή η ασυμμετρία προοπτικών και πραγματικότητας» σε σχέση με την προοπτική τους, εξαιτίας και των συνθηκών αστάθειας που υπάρχουν στον γεωγραφικό μας περίγυρο.
Γι’ αυτό είναι απαραίτητες να κατανοηθούν αλλαγές σε έξι σημεία, που αφορούν την άμεση αξιοποίηση του λιμανιού μέσω της ιδιωτικοποίησης, την επιλογή ενός μοντέλου από τα δεκάδες πετυχημένα παραδείγματα για τη Ζώνη Καινοτομίας, τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων των πανεπιστημίων, την αλλαγή νοοτροπίας και την ανάπτυξη συμπράξεων στην τοπική αυτοδιοίκηση”, όπως είπε.
”Προτείνω, λοιπόν, για αυτά, μια μεγάλη συμφωνία για το μέλλον της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας στην πόλη μας και την περιοχή. Μια, ας την πούμε, magna carta για την ευρωπαϊκή Θεσσαλονίκη που θα δεσμεύει σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα τους φορείς του δημοσίου τομέα, των πανεπιστημίων, των επιχειρήσεων, των ΜΚΟ, των μελετητικών κέντρων και κοινές προτεραιότητες και κοινές δράσεις που θα έχουν ένα μόνο στόχο να προτείνουν: την ανάπτυξη και την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού στίγματος στην πόλη και στην περιοχή” ανέφερε ο κ. Σχοινάς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας