ΣτΕ: Διάσκεψη “φωτιά” με φόντο “θύελλες” διαρκείας
Εν μέσω μεγάλης “αναμπουμπούλας” στο χώρο της Δικαιοσύνης και ενώ ο “εμφύλιος” στο Σώμα των δικαστών όσο πάει και κλιμακώνεται, συνεδριάζει σήμερα το ΣτΕ για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας, μετά τη διακοπή της πρώτης διάσκεψης στις 30 Σεπτεμβρίου, η οποία ξεσήκωσε “θύελλες” διαρκείας…
Η σημερινή διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα, ενώ η επόμενη έχει προγραμματιστεί για το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής. Στις δυο συνεδριάσεις θα συμμετέχουν 30 μέλη. Εκτός του πρόεδρου, Νικολάου Σακελλαρίου και 3 αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας και 3 πάρεδροι του ΣτΕ (οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου). Εισηγητής θα είναι ο σύμβουλος Επικρατείας, Γιώργος Παπαγεωργίου. Υπενθυμίζεται ότι Οοι προσφυγές των καναλιών συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4 Ιουλίου 2016.
Στο Σώμα μυρίζει “μπαρούτι”, στο Μαξίμου το θερμόμετρο έχει ανέβει στα ύψη. Η αμηχανία της κυβέρνησης μπροστά στις αναταραχές στη Δικαιοσύνη είναι έκδηλη! Ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με ανοιχτά μέτωπα, τα οποία απλώνονται σαν τραχανάς σε όλα τα επίπεδα. Συν τοις άλλοις, αύριο, Πέμπτη ξεκινά και το Συνέδριο-σκανάρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα ορίσει και τις αναβαθμίσεις ή υποβαθμίσεις των κυβερνητικών στελεχών ενόψει ανασχηματισμού.
Στους… κόλπους των δικαστών, η “φαγωμάρα” μετατοπίστηκε από το περιβόητο ζήτημα των αυξήσεων στα ειδικά μισθολόγια, κεφάλαιο, το οποίο άνοιξε ο ίδιος ο Αλέξη Τσίπρας, στην παράταση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης κατά τρία χρόνια, την οποία έβαλε στο τραπέζι η πρόεδρος Βασιλική Θάνου, επικαλούμενη μάλιστα το τί ισχύει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Από την πλευρά τους οι δικαστές είναι στα “κάγκελα”. Πέρα του ότι επισημαίνουν ξανά και ξανά ότι ποτέ δεν ζήτησαν αυξήσεις σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, τονίζουν ότι ακόμα περιμένουν απάντηση από τον πρωθυπουργό ως προς το αίτημά τους για συνάντηση μαζί του, το οποίο μάλιστα οι ίδιοι είχαν καταθέσει, πριν το τετ-α-τετ των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με τον κ. Τσίπρα.
Οι δικαστές βάζουν “φρένο” στις αξιώσεις της κυρίας Θάνου για σύνταξη στα 69. Σε σχετική τους ανακοίνωση αναφέρουν: Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης:
“Αναφορικά με χθεσινά δημοσιεύματα του Τύπου, που κάνουν λόγο για συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων σχετικά με την αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των Δικαστικών Λειτουργών από την υπηρεσία, υπενθυμίζουμε την σαφέστατη Συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5 “Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους”. Η συνταγματική διάταξη δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας. Έτσι εφαρμόζεται από την ψήφισή της το 1975 χωρίς ποτέ κανείς να αμφισβητήσει το νόημά της.
Οποιαδήποτε συνεπώς σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί. Τυχόν αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών και μάλιστα με μη σύννομο τρόπο θα λειτουργήσει χωρίς καμία αμφιβολία ως προπομπός για όλους τους εργαζομένους και θα οδηγήσει σε ακόμα βιαιότερες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και αναφορικά με την αναγκαιότητα ή μη αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών θα τοποθετηθούμε τον κατάλληλο χρόνο με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης. Καθιστούμε σαφές για ακόμα μία φορά ότι η βούληση και τα αιτήματα των Δικαστών και Εισαγγελέων της Χώρας διατυπώνονται αποκλειστικά από τις Δικαστικές Ενώσεις. Τέλος καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Πρωθυπουργό να λάβουν θέση στο ζήτημα που ανέκυψε και να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε διαφορετικής ερμηνείας της ξεκάθαρης συνταγματικής διάταξης του άρθρου 88 παρ. 5. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου” καταλήγει η ανακοίνωση. Όχι Παρασκευόπουλου σε σύνταξη στα 69
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, σημειώνοντας ότι κάποιοι προτρέχουν «πριν καν η κυβέρνηση σκεφθείτε, μελετήσει ή διατυπώσει μία πρόθεση σχετική με στην ουσία ή τους τρόπους του θέματος».
Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου του υπουργείου έχει ως εξής:
«Σχετικά με το θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διευκρινίζει τα εξής: Πολιτικοί εξέφρασαν «το θεσμικό τους τρόμο» ύστερα από δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σπεύδει να αναφερθεί σε «τρόμο» εξαιτίας της «ευκολίας και προχειρότητας με την οποία επιχειρείται η υπέρβαση του Συντάγματος» στο θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών. Το τελευταίο μάλιστα πριν καν η κυβέρνηση σκεφθεί, μελετήσει ή διατυπώσει μια πρόθεση σχετική με την ουσία ή τους τρόπους του θέματος.Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθησυχάζει. Καμία δίκη προθέσεων και καμία αστυνομία σκέψης δεν εγγίζει την πραγματικότητα. Καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δε θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας. Παρακαλούμε όσους μετέχουν στη νομική παιδεία και στην κοινωνική συζήτηση, να αφήσουν χωρίς τρομολαγνικές διατυπώσεις τη δικαιοσύνη να εκτελεί το σημαντικό της έργο».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας