Ο Τσίπρας επισπεύδει τον ανασχηματισμό πριν την τρόικα

Ο Τσίπρας επισπεύδει τον ανασχηματισμό πριν την τρόικα
Όλα έτοιμα για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αμέσως μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Τρέχει ο πρωθυπουργός, για να προλάβει τους θεσμούς, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη. Διαβάστε στο www.pagenews.gr για τον αναβρασμό στην Αριστερά λίγο πριν τις ριζικές αλλαγές.

Της Βούλας Μαλαίνου

Κοινό μυστικό στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου και της Κουμουνδούρου αποτελεί από το περασμένο Σάββατο η πρόθεση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ανασχηματισμό μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ξεκινά αύριο, Πέμπτη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του www.pagenews.gr, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να τελειώνει και με αυτό το φλέγον κεφάλαιο, προτού οι θεσμοί έρθουν στην Αθήνα, που σημαίνει πως τα σπουδαία αναμένονται κιόλας από την ερχόμενη Δευτέρα.

Στην Αριστερά-και ενώ η κυβέρνηση βάλλεται από ΜΜΕ, Δικαιοσύνη, προσφυγικό, καθώς και από τα αρνητικά μηνύματα, που εξέπεμψε το Eurogrpup της περασμένης Δευτέρας με την πολιτική απόφαση για “σπάσιμο” της υποδόσης-επικρατεί μεγάλος “αναβρασμός” ενόψει του συνεδρίου, το οποίο θα καθορίσει και τις μετατοπίσεις των υπουργών.

Μάλιστα, το γεγονός ότι το δεξί χέρι του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας έφαγε “άκυρο” από την Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Παγκρατίου και τέθηκε εκτός συνεδρίου, επιβεβαιώνει τα σενάρια, που μιλούν για εσωκομματικούς “μπελάδες”.

Ο πρωθυπουργός καλείται σε μία πολύ δύσκολη πολιτικά συγκυρία, τόσο για τον ίδιο όσο και για τα στελέχη του και για το κόμμα του, να κρατήσει τις ισορροπίες, τη στιγμή που η ΝΔ κερδίζει στις δημοσκοπήσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ οι «γκρίνιες» συνεχίζονται. 

Οι… αριστερές «φωνές» κατά του Νίκου Παππά αποτελούν πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα, καθώς ο υπουργός Επικρατείας είναι ο στενός του συνεργάτης και ο έμπιστός του φίλος. Το πολιτικό «μασάζ» του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές του κατά το «σουαρέ» στο Μαξίμου είναι ενδεικτικό της «αμηχανίας» του κ. Τσίπρα ως προς τα ποιά πρόσωπα θα πρέπει να αναβαθμίσει, ποιά να αλλάξει από θέσεις-κλειδιά και ποιά να απομακρύνει από το Μαξίμου. 

Τη δεδομένη χρονική στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με καζάνι που βράζει, καθώς είναι γνωστό στους κόλπους της Κουμουνδούρου ότι είναι αβέβαιη η παραμονή πολλών σημερινών υπουργών στις θέσεις τους. Κυβερνητικά στελέχη, αναφέρουν οι πληροφορίες, λένε πως ο ανασχηματισμός, μετά και τη σκανδαλώδη υπόθεση Καλογρίτσα και τις απανωτές ανατροπές στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι μονόδρομος. Η πορεία, όμως, μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι ο κ. Τσίπρας διστάζει να έρθει αντιμέτωπος με τους στενούς του συνεργάτες, ακόμα και την ώρα που η χώρα πέφτει στα βράχια.

Οι πληροφορίες λένε πως ο πρωθυπουργός είναι τρομερά προβληματισμένος με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα για τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας στήνει, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, τις άμυνές του απέναντι στους βουλευτές του, ύστερα από το «χαστούκι» της Αυγής. Κυβερνητικοί παράγοντες, άλλωστε, σχολιάζοντας τα περί της Αυγής, κάνουν λόγο μέχρι και για συνωμοσία, με το «βλέμμα» στον ανασχηματισμό. Το καμπανάκι ενδέχεται να χτυπά για τους Συριζαίους, που έχουν εδώ και πολύ καιρό πάρει σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς των κκ. Τσίπρα και Παππά σχετικά με το φλέγον ζήτημα των καναλιών, τονίζοντας πως γύρισε «μπούμερανγκ» στην κυβέρνηση η απόφασή να τα βάλει με την επιχειρηματική κοινότητα των ΜΜΕ. 

Την ίδια πάντως ώρα, το «σήμα» για ανασχηματισμό δίνουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι ενώ δηλώνουν ικανοποιημένοι με την δουλειά του Γιώργου Σταθάκη, εντούτοις «καρφώνουν» άλλους υπουργούς για έλλειψη συμμόρφωσης ως προς το δημοσιονομικό πρόγραμμα και κωλυσιεργεία ως προς τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας πως για να βγει η Ελλάδα από το τέλμα.

Ποιοί, πού, πώς…

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς διεκδικούν τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, όπως λένε οι πληροφορίες. Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός θελήσει να αναβαθμίσει τον υπουργό Οικονομικών, θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην ομάδα των 53, ενώ για το πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας, οι ισορροπίες είναι ρευστές, καθώς η πλειοψηφία των αριστερών βουλευτών δεν τον στηρίζει.

Νίκος Κοτζιάς και Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να μετακινηθούν από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας, ενώ, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, αλλαγές έρχονται και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Μάλιστα, όπως είχε γράψει ξανά το www.pagenews.gr, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής φέρεται να φλερτάρει με το υπουργείο του Νίκου Τόσκα, εν μέσω δυσφορίας του κ. Τσίπρα με το περιστατικό για τα χημικά στους συνταξιούχους. 

Στο μεταξύ, τα τελευταία 24ωρα λένε οι πληροφορίες θα κριθεί και η τύχη των Όλγα Γεροβασίλη, Γιώργου Κατρούγκαλου, Παν. Κουρουμπλή, Τρύφωνα Αλεξιάδης, Ανδρέα Ξανθού.

Στο μεταξύ, τα σενάρια λένε ότι ο Φώτης Κουβέλης αναμένεται να μπει “σφήνα” στο κόμμα, τη στιγμή που η παρουσία του στο συνέδριο θεωρείται βέβαιη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play