Κυβέρνηση: Με “πάγωμα” χρυσώνει το χάπι για τους πλειστηριασμούς!

Κυβέρνηση: Με “πάγωμα” χρυσώνει το χάπι για τους πλειστηριασμούς!
Έντρομη η κυβέρνηση από τη λαϊκή οργή για τους πλειστηριασμούς. Φέρνει στη Βουλή τροπολογία για "πάγωμα". Σκηνές ροκ στα Ειρηνοδικεία, επιθέσεις ακόμα και κατά των συμβολαιογράφων. Απειλές μέχρι και για αυτοκτονίες.

Της Βούλας Μαλαίνου

Σε μεγάλο “πονοκέφαλο” για την κυβέρνηση έχει εξελιχθεί το φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών, με χιλιάδες νοικοκυριά να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, την ώρα που Δημόσιο και τράπεζες “σαρώνουν” ακόμη και τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας και μάλιστα για οφειλές μόλις 500 ευρώ!

Η λαϊκή οργή είναι “μπελάς” για το Μέγαρο Μαξίμου, τη στιγμή που τα προβλήματα από όλα τα ανοιχτά μέτωπα, φτάνουν με τη μορφή… χιονοστιβάδας στην Ηρώδου Αττικού. Κάθε Τετάρτη σκηνές ροκ εκτυλίσσονται έξω από τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, ενώ οι πολίτες επιτίθενται ακόμα και στους συμβολαιογράφους, οι οποίοι αποφάσισαν σήμερα, να απέχουν από τη διενέργεια των πλειστηριασμών, προκειμένου, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από τις “άγριες” αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες που βλέπουν την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάσει να “παγώσει” τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο (φόρους κ.α.), τουλάχιστον έως το τέλος του 2017. Αξίζει εδώ βέβαια να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν βγάζει στο σφυρί την πρώτη κατοικία.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται σε τροπολογία, που σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα, με στόχο να εναρμονισθεί η νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για τα χρέη προς το δημόσιο με αυτήν, που ισχύει για τα χρέη από δάνεια στις τράπεζες και η οποία προστατεύει την πρώτη κατοικία, με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι έτσι θα υπάρξει διαχωριστική γραμμή για την αντιμετώπιση που υπάρχει ανάμεσα στους οφειλέτες των τραπεζών και όσων έχουν οφειλές προς το δημόσιο, για τους οποίους δεν προβλέπεται κάποιο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας τους από τους πλειστηριασμούς.

Επισημαίνεται πως τα χρέη προς το δημόσιο αφορούν ένα πολύ μικρό ποσοστό.

Τα όρια προστασίας

Προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για άγαμους και έγγαμους, όριο που προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο. 

Επίσης, ισχύει και εισοδηματικό όριο, το οποίο εντάσσει στο καθεστώς προστασίας άγαμους με εισόδημα έως 13.900 ευρώ και έγγαμους με εισόδημα έως 23.600 ευρώ, με προσαύξηση 5.700 ευρώ για όσους έχουν ως τρία παιδιά.

Οι πρώτες τραγωδίες...

Στο μεταξύ, οι πρώτες… τραγωδίες από το μαζικό «κύμα» των πλειστηριασμών άρχισαν να καταγράφονται. Οι σκηνές «ροκ», που διαδραματίζονται στα Ειρηνοδικεία, είναι μόνο ένα μικρό «δείγμα» από τα δυσάρεστα γεγονότα, που πρόκειται να ακολουθήσουν. Άλλωστε, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το πλάνο της κυβέρνησης προβλέπει άλλους 600 πλειστηριασμούς.

Η λαϊκή οργή για τις περιουσίες που χάνονται και μάλιστα με την υπογραφή της Αριστεράς κατά τον έκτο και σκληρότερο χρόνο λιτότητας, που διανύει η χώρα, αναμένεται να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο μέλλον, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν δύο εβδομάδες 60χρονος οικογενειάρχης «έφυγε» από τη ζωή, όταν έλαβε στα χέρια του την εντολή της εφορίας για κατάσχεση του ακινήτου του.

Το τραγικό αυτό συμβάν πληροφορήθηκε το www.pagenews.gr, ύστερα από καταγγελία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 60χρονος ήταν στο σπίτι του στον Άγιο Στέφανο μαζί με τη γυναίκα του, όταν έλαβε το ειδοποιητήριο της κατάσχεσης. Αμέσως ένιωσε έντονη δυσφορία και μεταφέρθηκε σε γνωστό νοσοκομείο, όπου άφησε και την τελευταία του πνοή, έπειτα από καρδιακό σοκ.

Την περασμένη εβδομάδα οι υποθέσεις πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία Αττικής ήταν δεκάδες. Η καθημερινή ροή συνεχίζεται ακάθεκτη. Άνεργοι, όπως ήταν και ο άτυχος 60χρονος, χάνουν τα σπίτια τους, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα «κόκκινα δάνεια» τους, ακόμα και μετά από διακανονισμό. Οι πλειστηριασμοί δεν «χτυπούν» μόνο τα υψηλού βιοτικού επιπέδου νοικοκυριά. Στο «σφυρί» βγαίνουν κατοικίες και στις λεγόμενες «λαϊκές» γειτονιές της Αττικής, όπως είναι το Λαύριο, το Ίλιον, η Νίκαια, τα Μέγαρα, ο Πειραιάς, το Κορωπί, η Νέα Ιωνία. Αυτό σημαίνει πως στο «στόχαστρο» δεν μπαίνουν αποκλειστικά και μόνο οι βίλες, αφού σε πλειστηριασμό βγήκε και διαμέρισμα 80 τμ, στο οποίο διέμενε εξαμελής οικογένεια. Ενώ, όπως όλα δείχνουν, κριτήριο δεν αποτελεί το ύψος του μη εξυπηρετούμενου δανείου, αφού το «κύμα» έχει συμπαρασύρει και οφειλέτες κάτω των 9.000 ευρώ ή ακόμα χειρότερα και των 500 ευρώ!

Η κοινή γνώμη, η οποία έχει κουραστεί από τις «φρούδες» ελπίδες, από τα απανωτά ψέματα, από την ολοένα και εντεινόμενη κρίση, βρίσκεται σε έξαλλη κατάσταση και κανείς δεν ξέρει, τί πρόκειται να συμβεί όσο η κυβέρνηση βάζει «χέρι» στις περιουσίες χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι από τη μία μέρα στην άλλη βγαίνουν στο δρόμο!

Στην κυβέρνηση κάνουν ό,τι δεν βλέπουν

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ακολουθεί και στο ζήτημα των πλειστηριασμών την τακτική του «δεν βλέπω, δεν ακούω». Την ώρα που οι απειλές ακόμα και για αυτοχειρία δίνουν και παίρνουν στο άκουσμα της κατάσχεσης, το Μαξίμου επιμένει πως δεν κατάσχεται η πρώτη κατοικία και τα βάζει με τα ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για παραπλανητικά ρεπορτάζ.

Ενόψει ανασχηματισμού, ωστόσο, τα επικοινωνιακά τρικ… παραμένουν η λύση στην κοινωνική κρίση. Ο υπουργός Εσωτερικών αφού ζήτησε συγνώμη, επικαλούμενος την εντολή του πρωθυπουργού διαβεβαίωσε ότι δεν θα βγει πρώτη κατοικία στο «σφυρί», ενώ ήδη έχουν βγει πάνω από μία.

Μιλώντας την περασμένη Κυριακή στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε: “Δεν θα ξαναγίνει… Δεν συμφωνώ να αγγίξουμε την πρώτη κατοικία των ανθρώπων. Ούτε κατά διάνοια. Και αυτή είναι πολύ σαφής οδηγία που έδωσε και ο Πρωθυπουργός και σε εμένα και προς κάθε κατεύθυνση χθες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play