Πολώνουν το κλίμα Τσίπρας-Κυριάκος!
Μία αντιπαράθεση άνευ ουσίας και είδησης, που εξελίχθηκε σε ένα ανελέητο ντιμπέϊτ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, την στιγμή που στο Λουξεμβούργο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχανε το δικαίωμα της εκταμίευσης της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ήταν η χθεσινή προ ημερησίας για την διαπλοκή συζήτηση στην βουλή.
Μία διαρκής “κοκορομαχία”, που προβλημάτισε αρκετά στελέχη τους, παρότι οι βουλευτές (του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας) έσπασαν ουκ ολίγες φορές τα χέρια τους από το χειροκρότημα, ήρθε τελικά να διαψεύσει τις υψηλές προσδοκίες, που είχαν καλλιεργήσει τα κομματικά επιτελεία τους για το βάθος και το εύρος της συνεδρίασης. Αντί πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταφέρουν να πείσουν ότι έχουν πράγματι βούληση και σχέδιο, να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς για να μην επιτρέψουν την επανάληψη κρουσμάτων, που κατήγγειλαν, αναλώθηκαν σε έναν ασύμβατο με τους κρίσιμους στόχους της οικονομικής συγκυρίας πόλεμο εντυπώσεων. Με προσωπικές επιθέσεις και χτυπήματα κάτω από την ζώνη, που δεν αρνήθηκαν και οι άλλοι αρχηγοί εξελίχθηκε λοιπόν η χθεσινή πολύωρη διαδικασία. Ανίκανος, χυδαίος, ψεύτης , συκοφάντης, γλείφτες και αλητάμπουρες: είναι λίγα δείγματα γραφής για το κλίμα …φιλοφρονήσεων, που επικράτησε.
Είναι πασιφανές ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να αποδεχθεί το αίτημα του Κ.Μητσοτάκη για την προ ημερησίας για την διαπλοκή στην βουλή, νιώθοντας ασφάλεια ότι προσερχόταν σε προνομιακό πεδίο, όπως παλιότερα. Και από την άλλη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σίγουρος ότι με τον αέρα της πρωτιάς στις δημοσκοπήσεις και την δυνατοτητα να παίξει πάνω στην κυβερνητική φθορά του κ. Τσίπρα θα κατάφερνε να κερδίσει ως αυτοαποκαλούμενος μεταρρυθμιστής εκτός από τις εντυπώσεις και την ουσία.
Η δε Φώφη Γεννηματά παρότι είχε κάθε λόγο να καταδείξει τον ..κατήφορο του διαλόγου, με υπεύθυνους τους κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη δεν απέφυγε τον πειρασμό να στολίσει με ακραίους χαρακτηρισμούς (τύπου «γλείφτες» κα) πρώην συντρόφους της στο ΠΑΣΟΚ, που τώρα βρίσκονται στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το σίγουρο είναι ότι η χθεσινή διαδικασία ήταν μια πρόβα για την απόλυτη πόλωση, που θα επικρατήσει εφεξής κυρίως μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να το «τερματίσουν», πριν αρχίσει επισήμως η προεκλογική περίοδος. Αν για παράδειγμα ο κ. Τσίπρας ήθελε να πείσει τους πολίτες ότι έχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και ο κ. Μητσοτάκης να το διαψεύσει και να εμφανιστεί εκείνος στην θέση του πρωθυπουργού με περισσές ικανότητες, μάλλον θα προτιμούσαν να μιλήσουν αναλυτικά για τα κόκκινα δάνεια, την φοροεπιδρομή, την γενικότερη εικόνα από το κάδρο με τις σκοπιμότητες των εταίρων και το συμπέρασμα από το πρόσφατο ταξίδι Τσκαλώτου και Χουλιαράκη στην περιοχή του ΔΝΤ.
Η πικρή γεύση από τον χθεσινό «διάλογο» και κυρίως από την στάση του Eurogroup,” μετά την άρνηση του Β. Σόϊμπλε να πει το “ναι” για την εκταμίευση της υποδόσης, είναι εκ των πραγμάτων δύο επιπλέον στοιχεία, που επιβαρύνουν το κλίμα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Διότι οι πολίτες –και αυτά τα μηνύματα έλαβαν χθες τα επιτελεία τους- δεν περιμένουν ορκισμένους οπαδούς στα κορυφαία πόστα, για να τους λύσουν τα προβλήματα. Αντιθέτως περιμένουν καθαρό τοπίο σχετικά με την εξέλιξη της οικονομίας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, άλλωστε, ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι τον προσεχή Δεκέμβρη θα γίνει εισαγωγή καλών νέων για το χρέος, έστω και για τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Αν όχι, τότε ο ορίζοντας την τετραετίας θα σταματήσει να αποτελεί ασφαλές σενάριο. Σε κάθε περίπτωση για το αμέσως προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός στοχεύει στο θετικό φινάλε του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινά στο Τάε Κβον ντο την Πέμπτη, ώστε να αξιοποιήσει το κλίμα και να προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Όσον αφορά στο Συνέδριο, οι πληροφορίες λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδειχθεί ο απόλυτα κυρίαρχος, αφού θα επανεκλεγεί με ποσοστό γύρω στο 90%. Ωστόσο, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Ευκλέιδης Τσακαλώτος αλλά και οι παλιαότεροι, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Γιάννης Δραγασάκης, διεκδικούν μια θέση στην προθήκη της νέας Κεντρικής Επιτροπής για την «επόμενη μέρα». Οι τάσεις (Ενωτική Κινηση, «53+», Πλατφόρμα 2010 και οι πασοκογενείς) εκτιμάται πάντως ότι θα δώσουν σκληρό πόλεμο για την επικράτηση των «δικών» τους στην κάλπη- ειδικά αν όντως προκριθεί η λύση των 151 αντί των 201 μελών στη νέα ΚΕ.
Η κάλπη θα στηθεί την Κυριακή, αφού οι Σύνεδροι αποφασίσουν αν οι υποψήφιοι βρεθούν στο ιδιο ενιαίο ψηφοδέλτιο και αν οι εκλεγμένοι είναι 151 ή 201 (όσο λιγότεροι τόσο μεγαλύτερος ο πόλεμος επικράτησης). Στοχος του Αλέξη Τσιπρα που επιχειρεί να κρατηθεί μακριά από την εσωκομματική αναμέτρηση των στελεχών του είναι να εξασφαλίσει από το Συνέδριο την απόφαση για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και τον διάλογο με άλλες δυνάμεις, μη εξαιρουμένου και του χω΄ρου της σοσιαλδημοκρατίας. Το κάλεσμα βέβαια δεν θα αφορά το ΠΑΣΟΚ, αφού έχει καεί πλέον κάθε γέφυρα συνεννόησης, αλλά πρόσωπα και κινήσεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου
Και ο ανασχηματισμός; Αρχικά στο Μέγαρο Μαξίμου ακουγόταν το σενάριο της ανακοίνωσης ττου κυβερνητικού ανασχηματισμού στο πέρας της δεύτερης αξιολόγησης. Όμως, όλο και περισσότερα κορυφαία στελέχη, όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης αρχίζουν να αναδεικνύουν την ανάγκη ενός ισχυρού ανασχηματισμού, αμε΄σως μετά το Συνέδριο. Δηλαδή με΄σα στην επόμενη εβδομάδα.
Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσει σε ένα δομικό ανασχηματισμό και όχι μόνο σε αλλαγές κάποιων κινήσεων διορθωτικού χαρακτήρα. Που σημαίνει ότι πρώτον εξακολουθεί να απορρρίπτει το σενάριο των πρόωρων εκλογών και δεύτερον πιστεύει ότι με μια ποιο αποτελεσματική ομάδα μπορεί να οδηγήσει εντος των επόμενων μηνών στους βασικούς στόχους και στην αναστροφή του κλίματος…
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας