Πολιτικός και κοινωνικός αναβρασμός από τον “εμφύλιο” στη Δικαιοσύνη

Πολιτικός και κοινωνικός αναβρασμός από τον “εμφύλιο” στη Δικαιοσύνη
"Καζάνι που βράζει" η Ένωση Δικαστών με την... πρωτοβουλία των προέδρων για συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Στην αντεπίθεση η ΝΔ, κάνει λόγο για "θεσμική εκτροπή" και αλλάζει την ατζέντα για τη Δευτέρα. Έξαλλη και η κοινή γνώμη με τα παρατράγουδα στο ΣτΕ, αποδοκιμάζει έντονα τον Σακελλαρίου.

“Μπαρούτι” μυρίζει στο χώρο της Δικαιοσύνης, την ώρα που η οριστική ετυμηγορία του ΣτΕ για τα κανάλια εκκρεμεί, ύστερα από την επ’ αόριστον διακοπή της διάσκεψης την περασμένη Παρασκευή. Το χθεσινό τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων, αφότου δικαστές και εισαγγελείς είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, εάν υπάρξουν και νέες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, έφερε “θύελλα” αντιδράσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από την ίδια την Ένωση, η οποία βιώνει έναν “εμφύλιο” πόλεμο.

Από την πλευρά της η ΕΔΕ δηλώνει πως θα έπρεπε να ήταν παρούσα στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και επισημαίνει πως είχε αιτηθεί του ραντεβού εβδομάδες νωρίτερα, ωστόσο δεν είχε λάβει καμία απάντηση από το πρωθυπουργικό γραφείο, μέχρι που χθες πραγματοποιήθηκε το τετ-α-τετ με τους προέδρους, με τα μισθολογικά του Σώματος στο επίκεντρο της συζήτησης.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕ τονίζει πως οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων είναι αναρμόδιοι να διαπραγματεύονται με τον πρωθυπουργό για τα μισθολογικά τους, ενώ διαφωνεί με τις εξαγγελίες για δικαστές δύο ταχυτήτων, με την παροχή ειδικών επιδομάτων στις κορυφές της δικαστικής πυραμίδας.

Η ΕΔΕ επισημαίνει ακόμη ότι «οι δικαστικές Ενώσεις είναι κατά το Σύνταγμα οι μόνες αρμόδιες να εκφράζουν αυθεντικά τη βούληση και τις θέσεις των συναδέλφων τους».

Παράλληλα, η Ένωση εκφράζει την πεποίθησή της, ότι «ο Πρωθυπουργός θα κάνει δεκτό το αίτημα των δικαστικών Ενώσεων, για πραγματοποίηση συνάντησης, το οποίο και έχει υποβληθεί από τον Απρίλιο του 2016».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι έννοιες όπως «προσωπική διαφορά», «μισθολογικό κλιμάκιο», «ειδικό επίδομα θέσης ευθύνης» στην κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης, που δεν υπήρξαν ποτέ αιτήματα των δικαστικών Ενώσεων θα δημιουργήσουν ανεπίτρεπτα δικαστές δύο κατηγοριών».

Κάθε δικαστής, τονίζει η Ένωση, «ανεξάρτητα από το βαθμό που κατέχει χειρίζεται «πολύ κρίσιμα ζητήματα» που αφορούν τη συνταγματική νομιμότητα, την ελευθερία, την τιμή και την περιουσία των πολιτών».

Οι πολιτικές προεκτάσεις…

Οι συγκρούσεις κορυφής στο Στε, οι οποίες προκάλεσαν έως και τις παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων, Χρήστου Ράμμου και Κατερίνας Σακελλαροπούλου, έχουν και πολιτικό αντίκτυπο, τη στιγμή που η συγκρυρία είναι άκρως ακατάλληλη για την Αριστερά και τον κ. Τσίπρα και ιδιαίτερα θετική για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Τα “βλέμματα”, εν μέσω έντονης “φαγωμάρας” στους δικαστικούς, στρέφονται τώρα στη συζήτηση για τη διαπλοκή στη Βουλή, όπου ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του www.pagenews.gr, έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της Δικαιοσύνης. 

Μάλιστα, όπως λένε στο www.pagenews.gr στελέχη της Πειραιώς, ο κ. Μητσοτάκης θα κατηγορήσει τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του ότι επιδιώκουν να επιβάλουν στην χώρα ένα ιδιότυπο καθεστώς , ελέγχοντας πυλώνες της Δημοκρατίας, όπως είναι τα ΜΜΕ και η Δικαιοσύνη. Άλλωστε, μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη άμεσος ήταν ο σχολιασμός της “γαλάζιας” παράταξης, η οποία έκανε λόγιο για “θεσμική εκτροπή”.

Γιουχαρίσματα στον Σακελλαρίου από περαστικούς

Και δεν είναι μόνο οι πολιτικές προεκτάσεις. Αντιδράσεις για τις αψιμαχίες στο ΣτΕ φαίνεται πως έχει και η κοινή γνώμη, η οποία κουρασμένη πια από τα σκάνδαλα, τα ψέματα και τις απάτες, εκφράζεται ανοιχτά και δημόσια.

Σήμερα το πρωί, όπως λένε έγκυρες πληροφορίες του www.pagenews.gr, ο πρόεδρος του ΣτΕ εθεάθη στο Κολωνάκι και συγκεκριμένα στην Τσακάλωφ και δέχτηκε άγρια επίθεση με…. γιουχαρίσματα δέχτηκε από περαστικούς.

Ο κ. Σακελλαρίου ντράπηκε τόσο, που το έβαλε στα… πόδια, όταν άκουσε να του λένε πως σε λίγο “δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί στο δρόμο”.Φαίνεται πως η “καυτή” υπόθεση με τις άδειες των καναλιών έχει κάνει έξαλλη την κοινή γνώμη, ενώ η “φαγωμάρα” στο ΣτΕ, αποδοκιμάζεται έντονα από τον ελληνικό λαό, ο οποίος δεν θέλει και πολύ εν μέσω φτώχειας να ξεσηκωθεί μια κι έξω!

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σακελλαρίου χθες έστειλε σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τους δύο παραιτηθέντες αντιπροέδρους, εξερχόμενος από το Μαξίμου, μετά το πέρας της συνάντησης εκπροσώπων των ανώτατων δικαστικών με τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Ράμμου και της κυρίας Σακελλαροπούλου, είπε πως η Δικαιοσύνη δεν επηρεάζεται από πολιτικές χειραγωγήσεις.

”Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν χειραγωγούνται από τους διαδίκους ούτε χρησιμοποιούνται ως όχημα ικανοποιήσεως πολιτικών επιδιώξεων”, τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: ‘Προσπαθούμε να επιτελέσουμε το υπηρεσιακό μας καθήκον σε ένα κλιμα ενότητας και ηρεμίας”. 

Αναφορικά με τις παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ παρατήρησε ότι ”όσοι επιχειρούν να διαταράξουν το κλίμα ενότητας και ηρεμίας, το οποίο επικρατεί στο δικαστήριο, προσφέρουν κακή υπηρεσία και βλάπτουν τη δικαιοσύνη σε μία καίριας σημασίας περίοδο”.

Απαντώντας στην κριτική που του ασκείται για την απόφασή του να αναβάλει ”λόγω κλίματος” τη διάσκεψη του δικαστηρίου -στην οποία θα συζητούνταν οι αγωγές για τις τηλεοπτικές άδειες- υπογράμμισε: ”Έχω μια ευθύνη, να μη χειραγωγούνται οι δικαστές μου προπαραμονές της διασκέψεως”. 

Ερωτηθείς πότε θα συγκαλέσει τη διάσκεψη του ΣτΕ για το διαγωνισμό, απάντησε ότι δεν θα κάνει προαναγγελία και πρόσθεσε ότι το εν λόγω ζήτημα είναι μια σοβαρή υπόθεση, αλλά όχι η «μόνη σοβαρή υπόθεση» που διαχειρίζεται το δικαστήριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play