Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στα κρίσιμα ζητήματα!
Η εμμονή της ΝΔ να μη συναινεί σε καμία κυβερνητική πολιτική και να ζητά άμεση προσφυγή στις κάλπες, δεν συνάδει με μια κοινωνικά ωφέλιμη αντιπολίτευση. Δεν είναι παρά εύκολος μηδενισμός, που αδικεί τη δημοκρατική εκλογική της βάση.
Είναι γεγονός πως οι πολίτες αγωνιούν, κοπιάζουν και βιώνουν τις συνέπειες μιας επταετούς κρίσης, που έχει οξύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις και έχει συρρικνώσει τη δυναμική της μεσαίας τάξης. Η διαμαρτυρία και η δημοκρατική διεκδίκηση εκ μέρους των πολιτών είναι αποδεκτή και θεμιτή. Η κυβέρνηση τροφοδοτείται από την πίεση, που ασκεί η κοινωνία και προσπαθεί να τη μετουσιώσει σε δημιουργική σύνθεση προτάσεων και λύσεων στα καθημερινά προβλήματα του λαού.
Στην Ευρώπη και στον κόσμο αναδύονται εκ νέου ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις, ενώ αποκαλύπτονται σκάνδαλα διαφθοράς των παραδοσιακών ευρωπαϊκών κομμάτων εξουσίας. Νέα τείχη υψώνονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια στιγμή που διευρύνονται οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, που έθρεψε το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι επιβεβλημένη μια ευρεία εθνική συνεννόηση στα κρίσιμα ζητήματα της ρύθμισης του χρέους, της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, της μάχης κατά της λιτότητας, της παιδείας, της υγείας και των εργασιακών σχέσεων. Οφείλουμε να ακούσουμε την κοινωνία, η οποία αποστρέφεται τη στείρα κριτική και τον ισοπεδωτικό αφορισμό. Αντιθέτως, απαιτεί διάλογο και συνεννόηση για να εξευρεθούν οι καλύτερες λύσεις.
Η ΝΔ δεν είναι αυτής της λογικής, όπως αποδεικνύει και με τη στάση της στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Η αναθεώρηση, πέρα από κορυφαία θεσμική διαδικασία, είναι υπόθεση του λαού, καθώς ορίζει τη σχέση του πολίτη με το κράτος. Η αξιωματική αντιπολίτευση απορρίπτει τον διάλογο με την κοινωνία, θεωρώντας ότι το Σύνταγμα είναι υπόθεση μιας πολιτικής ελίτ, που θα αποφασίσει για τον πολίτη χωρίς τον πολίτη.
Είναι παράδοξο ότι η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζει μηδενιστική κριτική στο εσωτερικό, βρίσκει πρόσφορο έδαφος για συναινέσεις στο εξωτερικό. Κορυφαίο παράδειγμα η σύγκληση στην Αθήνα της Ευρω-Μεσογειακής Συνόδου ενάντια στη λιτότητα. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός σήμερα υιοθετεί ανάλογες θέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Εν τω μεταξύ το ΔΝΤ θέτει επιτακτικά θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αφήνοντας έκθετο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία. Η προσέλκυση επενδύσεων προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα. Είναι χρέος μας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στα κρίσιμα ζητήματα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας