Συνταγματική Αναθεώρηση: Πολλά τα τηλέφωνα, πολλά και τα “άκυρα”!

Συνταγματική Αναθεώρηση: Πολλά τα τηλέφωνα, πολλά και τα “άκυρα”!
Με Γιώργο Κιμούλη και Κωνσταντίνο Μίχαλο η σύνθεση της Επιτροπής Διαλόγου. Συμμετέχει και η Δούρου. Ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε σε πολλά πολιτικά πρόσωπα, αλλά αρνήθηκαν. Πρόταση μέχρι και σε Τζιτζικώστα.

“Φωτιά” πήραν τα τηλέφωνα για τη σύσταση Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ τα “όχι” που άκουσε ο πρωθυπουργός ήταν αρκετά. Μέχρι αργά χθες τη νύχτα ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σε συνεχείς επαφές με σημαντικά πρόσωπα της εγχώριας πολιτικής σκηνής, ώστε να συμπληρώσει τις κενές θέσεις.

Ανάμεσά τους και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Ττζιτζικώστας, ο οποίος δέχτηκε πρόταση συμμετοχής, την οποία και απέρριψε.

Η επιτροπή έχει συσταθεί με δύο ονόματα έκπληξη, ένα από τον καλλιτεχνικό χώρο και ένα από τον επιχειρηματικό κόσμο. Ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος θα ολοκληρώσουν τη σύνθεση, ενώ ακολουθούν πέντε γνωστοί καθηγητές, ο πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και η Ρένα Δούρου.

-Σπουρδαλάκης Μιχάλης, ως επικεφαλής (Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών)

-Μουζέλας Νίκος (Ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας LSE)

-Παραράς Πέτρος (Καθηγητής, πρώην αντιπρόδρος ΣτΕ)

-Μαραβέγιας Ναπολέων (Καθηγητής)

-Γκόλιας Γιάννης (Πρύτανης ΕΜΠ)

-Τζήκας Τάσος (Πρόεδρος ΔΕΘ)

-Δημόπουλος Θάνος (Πρύτανης πανεπιστημίου Αθηνών).

Πληροφορίες επίσης λένε ότι η επιτροπή ενδέχεται να γίνει 11μελής, αφού μέχρι τις τελευταίες ώρες συζητούνταν η συμμετοχή στην επιτροπή δύο κορυφαίων στελεχών της αυτοδιοίκησης που προέρχονται από δύο διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.Τα μέλη της επιτροπής που θα ασχοληθεί με τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση υποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Πέμπτης. 

”Παίρνουμε μία πρωτοβουλία που δεν θέλουμε να είναι κυβερνητική πρωτοβουλία, εξ ου κι εσείς είστε εδώ, εκπροσωπείτε, όχι μόνο διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους ή ακαδημαϊκούς χώρους, αλλά εκπροσωπείτε και το ευρύτερο φάσμα των απόψεων που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία”, ανέφερε ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τα μέλη της Επιτροπής.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ”το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει τη διαδικασία, αυτή θα είναι η διαδικασία, η κοινοβουλευτική”. 

”Θέλουμε, όμως, πριν από την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε ο τελευταίος βουλευτής, τα κόμματα, η Βουλή ως συλλογικό υποκείμενο, να έχει καταγεγραμμένες τις απόψεις, τις αντιθέσεις, τις συμπτώσεις και τις πιθανές συνθέσεις, μέσα από μία πλατιά και ουσιαστική διαδικασία διαλόγου”, επεσήμανε. 

”Γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να απασχολήσει ει δυνατόν τον τελευταίο πολίτη, για το τι πρέπει να αλλάξει και τι όχι, ποια είναι η γνώμη και η άποψη σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκρότηση όλων των διαδικασιών, γιατί το Σύνταγμα διέπει ως θεσμικό πλαίσιο όλες τις διαδικασίες του πολιτεύματος, της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικης ζώης”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση, σημειώνοντας ότι δεν κατέστη δυνατόν να ανταποκριθούν όλοι όσοι προσκλήθηκαν, για λόγους που είχαν να κάνουν με τις προσωπικές υποχρεώσεις τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play