Το ποτό του Τσίπρα “μυρίζει”… ανασχηματισμό

Το ποτό του Τσίπρα “μυρίζει”… ανασχηματισμό
Την πόρτα του Μαξίμου περνούν οι βουλευτές του πρωθυπουργού απόψε στις 9, για να πιουν ένα ποτό στην υγειά της νέας κυβερνητική περιόδου. Το «βλέμμα» στον ανασχηματισμό, τα «κλειδιά» σε ποιά πρόσωπα; Αναγνωριστικό ραντεβού, πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Της Βούλας Μαλαίνου

Αδιαμφισβήτητα το κάλεσμα του πρωθυπουργού προς τους Αριστερούς βουλευτές για ένα ποτό… στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε μία συγκυρία καθόλου ευνοϊκή τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή το κόμμα μοιάζει με… καζάνι του βράζει, καθώς οι σκέψεις του πρωθυπουργού για επικείμενη ανασχηματισμό, μετά το συνέδριο της παράταξης, στις 13 Οκτωβρίου, αποτελούν κοινό μυστικό στους διαδρόμους και της Ηρώδου Αττικού και της Κουμουνδούρου.

Για κάποιους το αποψινό «ραντεβού» δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία συγκέντρωση των Αριστερών «συντρόφων», όπως είθισται σε κάθε εναρκτήρια κοινοβουλευτική περίοδο, απλά τυγχάνει χρονικά οι εξελίξεις να «τρέχουν» παράλληλα σε πολλά «μέτωπα», οπότε και ο κ. Τσίπρας θα παράσχει και μία «μίνι ενημέρωση» προς τους βουλευτές του.

Για κάποιους άλλους πάλι, απόψε θα φανούν οι προθέσεις του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού της χώρας για το αν πράγματι θα ανακοινώσει λίαν συντόμως τα περί ανασχηματισμού και αν ναι, τότε ποιά πρόσωπα-κλειδιά θα θελήσει να… αξιοποιήσει και σε ποιές θέσεις.

Κυβερνητικά στελέχη, αναφέρουν οι πληροφορίες, λένε πως ο ανασχηματισμός, μετά και τη σκανδαλώδη υπόθεση Καλογρίτσα και τις απανωτές ανατροπές στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, διαδικασία, η οποία, όπως επισημαίνει και ο Νίκος Παππάς, βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι μονόδρομος. Η πορεία, όμως, μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι ο κ. Τσίπρας διστάζει να έρθει αντιμέτωπος με τους στενούς του συνεργάτες, ακόμα και την ώρα που ο ίδιος εκτίθεται ανεπανόρθωτα, χάνοντας την αξιοπιστία του προς τους πολίτες.

Από την άλλη, ωστόσο, πρωθυπουργός και σύσσωμοι κυβερνητικοί κύκλοι αρνούνται κατηγορηματικά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, κάνοντας πως δεν βλέπουν αφενός τα απογοητευτικά για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ευρήματα των δημοσκοπήσεων και αφετέρου το θετικό momentum για τη ΝΔ.

Την ίδια πάντως ώρα, το «σήμα» για ανασχηματισμό δίνουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι ενώ δηλώνουν ικανοποιημένοι με την δουλειά του Γιώργου Σταθάκη, εντούτοις «καρφώνουν» άλλους υπουργούς για έλλειψη συμμόρφωσης ως προς το δημοσιονομικό πρόγραμμα και κωλυσιεργεία ως προς τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας πως για να βγει η Ελλάδα από το τέλμα, καλείται όλη μα όλη η κυβέρνηση να στηρίξει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Γάλλου Επιτρόπου και του επικεφαλής του ESM, Πιερ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ, αντίστοιχα ότι η Αθήνα έχει σημειώσει πρόοδο, ωστόσο υπάρχουν υπουργοί, οι οποίοι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις και δεν «τρέχουν» το πρόγραμμα. Εδώ δε έρχονται να προστεθούν και τα «γκάζια» της Κομισιόν για μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα!

Όλα αυτά συμβαίνουν στην Αθήνα, τέσσερις μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroupτης 10ης Οκτωβρίου, έξι μέρες πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ τα επιτελεία κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προετοιμάζονται για τη μάχη κορυφής στη Βουλή, που δεν είναι άλλη από την επικείμενη συζήτηση για τη διαφθορά.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά σε μία «θύελλα» προβλημάτων και τη δεδομένη χρονική στιγμή καλείται να αντιμετωπίσει τα «αντάρτικα» από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, τις ισχυρές πιέσεις της ΝΔ και την εξοργισμένη κοινή γνώμη λόγω λανθασμένων χειρισμών δικών του και της κυβέρνησής του.

Οι πληροφορίες λένε πως ο κ. Τσίπρας είναι τρομερά προβληματισμένος με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα για τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός στήνει, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, τις άμυνές του απέναντι και σε βουλευτές του, ύστερα από το «χαστούκι» της Αυγής. 

Κυβερνητικοί παράγοντες, άλλωστε, σχολιάζοντας τα περί της Αυγής, κάνουν λόγο μέχρι και για συνωμοσία, με το «βλέμμα» στον ανασχηματισμό. Το καμπανάκι ενδέχεται να χτυπά για τους Συριζαίους, που έχουν εδώ και πολύ καιρό πάρει σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς των κκ. Τσίπρα και Παππά σχετικά με το φλέγον ζήτημα των καναλιών, τονίζοντας πως γύρισε «μπούμερανγκ» στην κυβέρνηση η απόφασή να τα βάλει με την επιχειρηματική κοινότητα των ΜΜΕ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο… ποτάκι στο Μαξίμου πιθανότατα να φανεί και αν ο κ. Τσίπρας στρέφεται προς το παλιό ΠΑΣΟΚ, του ΓΑΠ, έπειτα από την ανοιχτή πρόσκληση για συστράτευση σε ξεχασμένα στελέχη της μνημονιακής κυβέρνησης Παπανδρέου…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play