“Σήμα” ΕΚΤ για επέκταση QE

“Σήμα” ΕΚΤ για επέκταση QE
Τα μέλη της ΕΚΤ υπογράμμισαν ότι το ΔΣ δε θα πρέπει να επηρεαστεί από τις προσδοκίες της αγοράς, ενώ επανέλαβαν την ετοιμότητα να δράσουν, αν είναι απαραίτητο.

“Σήμα” για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, του λεγόμενου QE, έδωσε η ΕΚΤ κατά τη σημερινή της συνδερίαση, δίχως ωστόσο να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα έκαναν λόγο ότι ο “Σούπερ Μάριο” σκέφτεται το ενδεχόμενο μείωσης των αγορών ομολόγων.

Ειδικότερα, όπως κατέδειξαν σήμερα τα πρακτικά της συνεδρίασης, τα μέλη της ΕΚΤ σημείωσαν πως οι υποβόσκουσες αυξήσεις στις τιμές δεν δίνουν ενδείξεις ανάκαμψης.

«Είναι επομένως κρίσιμης σημασίας να διατηρήσουμε τον πολύ υψηλό βαθμό νομισματικής στήριξης που ενσωματώθηκε στις προβλέψεις της ΕΚΤ», αναφέρουν τα πρακτικά σύμφωνα με το Reuters.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία σχετικά με την αποφασιστικότητα του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να εκτελέσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων που συνάδουν με τις προηγούμενες αποφάσεις του και να λάβει πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, για να επιτύχει το στόχο για σταθερότητα τιμών», προσθέτουν.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, τα μέλη της ΕΚΤ υπογράμμισαν ότι το διοικητικό συμβούλιο δε θα πρέπει να επηρεαστεί αδικαιολόγητα από τις προσδοκίες της αγοράς. Επανέλαβαν, επίσης, την ικανότητα και την ετοιμότητα να δράσουν, αν είναι απαραίτητο, κάνοντας χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, ο Benoit Coeuré υποστήριξε ότι τα χαμηλά επιτόκια επιφέρουν προκλήσεις για τη μελλοντική εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ ο Peter Praet σημείωσε ότι οποιαδήποτε μεταβολή στο QE θα πρέπει να λάβει υπόψιν την αποτελεσματικότητας της νομισματικής πολιτικής.

Την οριστική απόφαση θα λάβει το συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο θα αποφασίσει με βούλευμά του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play