Σε…. εκλογική ετοιμότητα η Χαριλάου Τρικούπη

Σε…. εκλογική ετοιμότητα η Χαριλάου Τρικούπη
Ζυμώσεις στον ενδιάμεσο χώρο, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει σε ποσοστά και η ΝΔ βγαίνει μπροστά. Στο τραπέζι του διαλόγου ξανά όλες οι δυνάμεις, παρά το "διαζύγιο" Γεννηματά και Θεοδωράκη. Σε στάση αναμονής ο ΓΑΠ. Πολλά τα σενάρια, απρόβλεπτη η συνέχεια.

Να κερδίσει το χαμένο έδαφος, εισπράττοντας την φθορά του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρώντας, ταυτόχρονα, να βάλει φραγή στις “διαρροές” ψηφοφόρων προς τη ΝΔ, μετά και το “μεταρρυθμιστικό” κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιδιώκει η Χαριλάου Τρικούπη και τα πρόσωπα, που ηγούνται των πρωτοβουλιών στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η εκλογική ετοιμότητα, η κατάρτιση ψηφοδελτίων και η διαρκής επικοινωνία με τους πληττόμενους από την κρίση εργαζόμενους και συνταξιούχους, είναι μόνο οι “τίτλοι” των αποφάσεων, που έλαβε αργά χθες το βράδυ το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Από την Φώφη Γεννηματά, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και όλα τα στελέχη που έλαβαν τον λόγο στην συνεδρίαση, περιγράφηκε με λεπτομέρειες η άποψη ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιζητούν και τροφοδοτούν κλίμα πόλωσης, για να κρύψουν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στα αιτήματα των πολιτών κι ότι ήρθε η ώρα η κεντροαριστερά να κάνει το άλμα, οργανώνοντας με σοβαρό τρόπο την αντεπίθεση.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι το βήμα για την ενοποίηση του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς παραμένει μετέωρο, ειδικά μετά την διακοπή του διαλόγου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. Εντούτοις, αρκετά στελέχη -και από το Ποτάμι- εκτιμούν ότι οι εξελίξεις θα επαναφέρουν στο τραπέζι του διαλόγου όλες τις δυνάμεις, προκειμένου να δώσουν σαφείς απαντήσεις στα υπό διαμόρφωση διλήμματα. Από τη μία η Φώφη Γεννηματά φαίνεται αποφασισμένη να δώσει καταρχήν την μάχη της διατήρησης των εκλογικών δυνάμεων και πάνω σε αυτές να χτίσει τις όποιες πιθανές συμμαχίες. Ο Σταύρος Θεοδωράκης από την άλλη έχει ξεκαθαρίσει ότι υποστηρίζει την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, αλλά διαφωνεί με την σειρά των βημάτων, που προκρίνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. 

Την ίδια ώρα, το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου κρατά την μηχανή του στο… ρελαντί- στελέχη του έχουν ετοιμάσει το κείμενο θέσεων για τον διάλογο, αλλά δεν το στέλνουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Με τούτα και με κείνα, η πορεία του ενδιάμεσου χώρου, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ χαρακτηρίζεται απρόβλεπτη…. Είναι βέβαια πασιφανές ότι το εγχείρημα και η εκλογή νέας ηγεσίας, που το συνοδεύει, προβληματίζει ηγεσία και στελέχη, που μάλλον προτιμούν την “σιγουριά” της υφιστάμενης κατάστασης.

Είναι αλήθεια πάντως ότι με την πάροδο του χρόνου η ευρύτερη παράταξη, διεκδικεί βασίμως την δικαίωση για διάφορες θέσεις, τις οποίες υποστήριζε σθεναρά, όντας εντός ή εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Το δε “αξίωμα”, που αναδείχθηκε από την χθεσινή συνεδρίαση, είναι ότι: “ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο υφεσιακές δυνάμεις, οι οποίες κάθε φορά που κυβερνούν, παράγουν χρέη”.

Στην απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου επισημαίνεται επίσης ότι:

-Μ’ αυτή την Κυβέρνηση και αυτή την πορεία δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει προοπτική. Η κρίση θα ανακυκλώνεται, η Ελλάδα θα σπρώχνεται προς το περιθώριο της Ευρώπης και η γεωπολιτική της θέση κλονίζεται.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι δε μπόρεσε να λειτουργήσει ούτε  ως δημιουργική αντιπολίτευση στο παρελθόν αλλά και ούτε ως αποτελεσματική κυβέρνηση σήμερα. Και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση υπήρξε καταστροφική δύναμη γιατί   στηρίχθηκε στον πρωτόγονο λαϊκισμό, τα ψέμματα και τις  αυταπάτες.

-Όμως η λύση δεν είναι η  συντηρητική παλινόρθωση που στοχεύει  η ΝΔ. Η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ δεν συνιστά επί της ουσίας αλλαγή στο διαχρονικά συντηρητικό ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό  πρόσημο της.

-Η ΝΔ παραμένει  μια βαθύτατα συντηρητική δύναμη που δεν μπορεί με την πολιτική που ευαγγελίζεται να προσφέρει τις μεταρρυθμιστικές λύσεις που έχει ανάγκη η σημερινή  Ελλάδα και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για  κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή  και αλληλεγγύη της Ελληνικής κοινωνίας,  για έξοδο από την κρίση.

-Σε αυτές τις συνθήκες χρέος μας η ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.  Η δημιουργία ενός αυτόνομου, ενιαίου  και ισχυρού φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της χώρας και την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια

-Η χώρα χρειάζεται μια άλλη Κυβέρνηση. Μια άλλη πολιτική. Χρειάζεται, εθνική  γραμμή. Απαράβατος όρος γι’ αυτό είναι η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ. 

Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα διεθνώς, που θα κινητοποιήσει όλες τις ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Μένουμε σταθεροί σ’ αυτή την απόφαση και θα την διεκδικήσουμε.

-Η Δημοκρατική συμπαράταξη τίθεται σε εκλογική ετοιμότητα και διάταξη μάχης. 

Α) Πανελλαδική εξόρμηση κλιμακίων σε όλους τους Νομούς της χώρας.

Β) Αντίστοιχη εξόρμηση κλιμακίων στο Λεκανοπέδιο.Γ) Ανάδειξη και ενίσχυση της Κοινοβουλευτικής δράσης και διασύνδεση με τους Ευρωβουλευτές.Δ) Οικονομική εξόρμηση, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι πόροι, για την Πανελλαδική μας προσπάθεια.Ε) Δημιουργία Επιτροπής ψηφοδελτίων ώστε να αρχίσει – σε συνεννόηση με τα κλιμάκια σε κάθε νομό- η δουλειά για τη συγκρότηση τους , με προτεραιότητα τις περιοχές που δεν έχουμε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play