Καλλιτέχνες: Επιφυλακτικοί μετά τη δημοσιοποίηση της ΚΥΑ για τα μισθολογικά τους [vid]
Πηγή: Αρχείου - eurokinissi.gr
Αρνητικές ήταν οι πρώτες, επίσημες αντιδράσεις των καλλιτεχνών στο σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που τούς κοινοποιήθηκε, το βράδυ της Παρασκευής, από την κυβέρνηση, δύο εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν, χθες βράδυ, παραδέχονται μεν πως οι μισθοί τους όσον αφορά στο δημόσιο αναβαθμίζονται για όλους ανεξαιρέτως, εκτιμούν, ωστόσο, ότι δεν λύνεται το πρόβλημα της αναγνώρισης των σπουδών τους το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημά τους.
Η βασική τους ένσταση, σχετίζεται με τη διατύπωση της νέας βαθμίδας που προβλέπει η ΚΥΑ για το προσοντολόγιο του δημοσίου, η οποία ορίζεται ως «Καλλιτεχνικού Έργου» και όχι «Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης», δεδομένου ότι ο όρος «Εκπαίδευση» εμπεριέχεται σε όλες τις υπόλοιπες επαγγελματικές βαθμίδες που συμπεριλαμβάνει το πολυσυζητημένο προεδρικό διάταγμα 85/22.
«Η ΚΥΑ αυτή δεν μάς κατατάσσει σε επαγγελματική κατηγορία, αφού δεν προσδιορίζει προσόντα διορισμού. Με την «ντρίπλα» που προτείνουν, να ονομαστούν οι θέσεις ως “καλλιτεχνικού έργου”, το μόνο που προσφέρουν είναι μια οριζόντια μισθολογική αναβάθμιση, η οποία εξασφαλίζεται, όμως, για οποιονδήποτε προσληφθεί για το “έργο” αυτό (πχ. ηθοποιού, σκηνογράφου, κλπ. ). Δηλαδή, όλοι συλλήβδην οι διπλωματούχοι τριετούς φοίτησης ανώτερων και αναγνωρισμένων από τον νόμο και το Σύνταγμα σχολών, οι απόφοιτοι διετούς φοίτησης ΙΕΚ / ΔΙΕΚ, οι απόφοιτοι Κολεγίων ή ακόμα και εμπειρικοί καλλιτέχνες – χωρίς καν πτυχίο ή δίπλωμα σχετικό με τα καλλιτεχνικά – αν προσληφθούν για έργο (ηθοποιού, σκηνογράφου, κλπ.) θα αμείβονται με τον ίδιο μισθό. Έτσι, λοιπόν, δεν έχουμε αναγνώριση των σπουδών μας και προφανώς δεν έχουμε διαχωρισμό των ανώτερων σχολών από όλες τις υπόλοιπες σχολές άλλου τύπου» αναφέρει η ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ)_με την αντίστοιχη ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού (ΣΕΧΩΧΟ) να προβαίνει στην ίδια διαπίστωση συμπληρώνοντας πως «Η ΚΥΑ αυτή δεν αξία διαφορετική από αυτή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) στα καλλιτεχνικά πτυχία».
Ένα σημείο στο οποίο επίσης εμφανίζονται αρνητικοί οι καλλιτέχνες είναι το γεγονός ότι οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση δεν αποτυπώνονται σε μία νομοθετική ρύθμιση αλλά σε ΚΥΑ, η οποία, όπως σημειώνουν «είναι υποδεέστερη από έναν νόμο ή το Προεδρικό Διάταγμα και ως τέτοια είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε προσφυγές ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Από το γενικό πνεύμα που διέπει τις σχετικές ανακοινώσεις, πάντως, προκύπτει πως επικρατεί ένα κλίμα δυσπιστίας, των καλλιτεχνικών σωματείων απέναντι στην προσφάτως εκπεφρασμένη, διά στόματος πρωθυπουργού, πρόθεση της κυβέρνηση να δώσει γρήγορες λύσεις, σε κάποια από τα βασικά προβλήματά τους που χρονίζουν, γεγονός που, αναμφισβήτητα, δεν ευνοεί τη σύγκλιση : «Η προτεινόμενη ΚΥΑ περιέχει μια πολύ σημαντική παγίδα όμως επιβεβαιώνοντας την πίστη μας πως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» σημειώνει το ΣΕΗ αναφερόμενο στην διατύπωση της νέας βαθμίδας ως «Καλλιτεχνικού Έργου» (ΚΕ) ενώ το Σωματείο Εργαζομένων στον Χορό κάνει λόγο ακόμη και για πιθανή σκόπιμη απόπειρα δημιουργίας σύγχυσης: «Αν η κυβέρνηση προτίθεται να δημιουργήσει νέα κατηγορία ΚΕ (Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης) ας το αναγράψει, ανακοινώσει και περιγράψει καθαρά. Οποιαδήποτε άλλη αναφορά σε ΚΕ πρόκειται για ανόητη και ανεπιτυχή απόπειρα σύγχυσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Δεδομένου πάντως πως το σχέδιο της ΚΥΑ κοινοποιήθηκε στα καλλιτεχνικά σωματεία με την υποσημείωση πως τούς δίνεται η δυνατότητα να κάνουν τις παρατηρήσεις τους, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας αλλαγής διατύπωσης της νέας επαγγελματικής βαθμίδας των καλλιτεχνών, η οποία, σε συνδυασμό με την αύξηση των αποδοχών τους, θα πρέπει, λογικά, να τους ικανοποιεί.
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις οι καλλιτέχνες έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Απόψε, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων τραγουδιστών διοργανώνουν συναυλία διαμαρτυρίας έξω το «ΡΕΞ», το οποίο τελεί υπό κατάληξη από σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών, στην οποία θα συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και οι Γιώργος Νταλάρας, Νατάσσα Μποφίλιου, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Πάνος Μουζουράκης, Μίλτος Πασχαλίδης, Κωστής Μαραβέγιας, Διονύσης Τσακνής κ.α.
Από την πλευρά του το Σωματείο Χορευτών προαναγγέλλει κήρυξη 48ωρης απεργίας η έναρξη της οποίας θα οριστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Το δε ΣΕΗ συγκαλεί έκτακτη συνέλευση των μελών του, το απόγευμα της Τρίτης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας