Η ρωσική FSB ήθελε να μάθει τις θέσεις του ουκρανικού στρατού μέσω Γερμανού πράκτορα της στην BND

Η ρωσική FSB ήθελε να μάθει τις θέσεις του ουκρανικού στρατού μέσω Γερμανού πράκτορα της στην BND

Πηγή: CEPA

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Focus, οι Γερμανοί εισαγγελείς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Κάρστεν Λ. να μοιράζονταν τις πληροφορίες αυτές με τον Ρώσο παραγγελιοδόχο.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες επιχείρησαν να αποκτήσουν πληροφορίες για τις τοποθεσίες στις οποίες βρίσκονται τα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων HIMARS και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας IRIS-T SLM, μέσω του Γερμανού πράκτορα της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας κατασκοπείας BND, Κάρστεν Λ. ( Carsten L.), ο οποίος συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2022 ως ύποπτος για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας, γράφει στο σημερινό του τεύχος το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό, πρόκειται για πληροφορίες σχετικά με το σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας Iris-T, το οποίο προμήθευσε το Βερολίνο στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, και για συστήματα εκτόξευσης πυραύλων Himars, τα οποία διέθεσαν στο Κίεβο οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Spiegel, η ρωσική FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) ζήτησε από τον Κάρστεν Λ. μεταξύ άλλων τις GPS συντεταγμένες των αμερικανικών συστημάτων πυροβολικού HIMARS και των αντιαεροπορικών συστημάτων IRIS-T SLM, τα οποία η Γερμανία παρέδωσε στο Κίεβο. Η ανάκριση εκτιμά ότι οι μυστικές υπηρεσίες δεν έλαβαν αυτές τις πληροφορίες καθώς ο Κάρστεν δεν είχε πρόσβαση σε αυτές.

Ο Κάρστεν συνελήφθη στο Βερολίνο στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ στις 26 Ιανουαρίου του ίδιου χρόνου στο αεροδρόμιο του Μονάχου συνέλαβαν τον πιθανολογούμενο συνεργάτη του, τον Άρτουρ Ε. (Arthur E.), ο οποίος θα μπορούσε να παραδώσει στην FSB απόρρητα έγγραφα της BND σε δύο συναντήσεις που είχε στη Μόσχα. Και οι δύο κατηγορούμενοι συνεργάζονταν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έναντι χρηματικής αμοιβής, εκτιμά η ανάκριση.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας του Spiegel, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) ζήτησαν από τον Κάρστεν Λ. να τους παράσχει δεδομένα GPS σχετικά με τη θέση των συστημάτων αντιπυραυλικής ασπίδας Iris-T και των εκτοξευτών πυραύλων Himars μέσω ενός ύποπτου συνεργού του, ο οποίος συνελήφθη στις 26 Ιανουαρίου.

Ο γερμανός εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ ερευνά τους δύο άνδρες για εσχάτη προδοσία και έχουν προφυλακιστεί και οι δύο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ο Κάρστεν Λ. κατείχε ηγετική θέση στο μυστικό τμήμα της τεχνολογικής κατασκοπείας της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Το περιοδικό Focus τον χαρακτήρισε το “μεγάλο αυτί” της BND”. Το 2022 παρέδωσε “σε μια από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες” πληροφορίες που συνιστούν κρατικά απόρρητα.

Επισημαίνεται ότι ο Κάρστεν Λ. είχε πρόσβαση και σε πληροφορίες που αντάλλασαν οι φιλικές μυστικές υπηρεσίες με τη γερμανική BND, όπως η αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (NSA) και το βρετανικό κέντρο κυβερνητικών επικοινωνιών (GCHQ), που ασχολείται με τη ραδιοηλεκτρονική κατασκοπεία, οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Focus, οι Γερμανοί εισαγγελείς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Κάρστεν Λ. να μοιράζονταν τις πληροφορίες αυτές με τον Ρώσο παραγγελιοδόχο.

Ο Άρτουρ E., ο οποίος σε αντίθεση με τον Κάρστεν Λ. δεν είναι πράκτορας των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, φέρεται να παρέδωσε στην FSB, κατά τη διάρκεια δύο συναντήσεων στη Μόσχα, μυστικό υλικό της BND που είχε ανακτηθεί κρυφά από τον συνεργό του.

Το Der Spiegel γράφει ότι η Μόσχα πλήρωσε γενναιόδωρα για αυτές τις υπηρεσίες: οι ερευνητές βρήκαν στο ντουλάπι του Κάρστεν Λ. φακέλους γεμάτους με χαρτονομίσματα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποία είχε στείλει ο Άρθουρ E. από την FSB.

Αξιωματούχοι της BND υποθέτουν ότι η FSB σκόπευε να συνεργαστεί με τον πράκτορα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Άρτουρ Ε. δήλωσε κατά την ανάκριση ότι τις επαφές στη Μόσχα τις είχε “διοργανώσει” ο Κάρστεν Λ. Οι ανακριτές ωστόσο δεν αποκλείουν να συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή ο Άρτουρ Ε. να ήταν αυτός που έπεισε τον Κάρστεν να του δίνει πληροφορίες από τη γερμανική ραδιοηλεκτρονική υπηρεσία κατασκοπείας και ότι ο ίδιος να διοργάνωνε τις αναγκαίες επαφές στη Ρωσία, γράφει το Der Spiegel.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play