Η Ρωσία κρατεί διά της βίας 6.000 παιδιά από την Ουκρανία
Πηγή: KOIN 6
Η Ρωσία κρατεί τουλάχιστον 6.000 παιδιά από την Ουκρανία –και πιθανότατα πολλά περισσότερα– σε τοποθεσίες στην Κριμαία και τη Ρωσία, ενώ πρωταρχικός σκοπός φαίνεται να είναι η πολιτική κατήχηση, σύμφωνα με έκθεση υπό την αιγίδα των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε χθες, Τρίτη.
Η έκθεση ανέφερε ότι ερευνητές του πανεπιστημίου Yale έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 43 καταυλισμούς και άλλες εγκαταστάσεις όπου κρατούνται παιδιά από την Ουκρανία που αποτελούν μέρος ενός «συστηματικού δικτύου μεγάλης κλίμακας» που διαχειρίζεται η Μόσχα από την εισβολή της στην Ουκρανία κι εντεύθεν.
Μεταξύ των παιδιών περιλαμβάνονται και εκείνα που έχουν γονείς ή κηδεμόνες, εκείνα που η Ρωσία θεωρεί ορφανά, άλλα που ήταν υπό τη φροντίδα των ουκρανικών κρατικών ιδρυμάτων πριν από την εισβολή και εκείνα των οποίων η κηδεμονία ήταν ασαφής ή αβέβαιη λόγω του πολέμου, ανέφερε η έκθεση.
«Ο πρωταρχικός σκοπός των καταυλισμών που έχουμε εντοπίσει φαίνεται να είναι η πολιτική επανεκπαίδευση και κατήχηση», είπε ο Ναθάνιελ Ρέιμοντ, ένας από τους ερευνητές, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ορισμένα παιδιά υιοθετήθηκαν από ρωσικές οικογένειες ή μεταφέρθηκαν σε ανάδοχη οικογένεια στη Ρωσία. Το μικρότερο παιδί που εντοπίστηκε στο ρωσικό πρόγραμμα ήταν μόλις τεσσάρων μηνών και ορισμένοι καταυλισμοί παρείχαν στρατιωτική εκπαίδευση σε παιδιά ηλικίας έως και 14 ετών, είπε ο Ρέιμοντ, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία ότι τα παιδιά αυτά είχαν αναπτυχθεί αργότερα σε κάποια μάχη.
Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, απαντώντας στις αναφορές ότι η Ρωσία κρατεί παιδιά διά της βίας, είπε ότι η Ρωσία δέχεται παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.
«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να φροντίζουμε ανήλικους δίνοντάς τους σε οικογένειες και –σε περιπτώσεις απουσίας ή θανάτου γονέων και συγγενών– να θέτουμε τα ορφανά υπό κηδεμονία», ανέφερε η πρεσβεία στην πλατφόρμα μηνυμάτων Telegram.
Επανέλαβε επίσης τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η Ουκρανία, χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα, χτυπά μη στρατιωτικές υποδομές.
Η Μόσχα αρνήθηκε ότι στόχευσε σκόπιμα αμάχους σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και αντέκρουσε τους προηγούμενους ισχυρισμούς ότι είχε μεταφέρει βίαια Ουκρανούς σε ρωσικό έδαφος.
Η έκθεση ήταν η πιο πρόσφατη που εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Ανθρωπιστικής Ερευνας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale ως μέρος ενός πρότζεκτ που υποστηρίζεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο εξετάζει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν από τη Ρωσία.
«Αυτό που τεκμηριώνεται σε αυτή την έκθεση είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση της 4ης Σύμβασης της Γενεύης», της συμφωνίας που προστατεύει τους αμάχους σε καιρό πολέμου, είπε ο Ρέιμοντ.
Είπε ότι θα μπορούσε επίσης να αποτελεί απόδειξη ότι η Ρωσία έχει διαπράξει γενοκτονία κατά τη διάρκεια του πολέμου της στην Ουκρανία, καθώς η μεταφορά παιδιών για σκοπούς αλλαγής, μεταβολής ή εξάλειψης της εθνικής ταυτότητας μπορεί να αποτελεί συστατική πράξη του εγκλήματος της γενοκτονίας.
Οι Ουκρανοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι εξετάζουν τους ισχυρισμούς για αναγκαστική απέλαση παιδιών στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη δημιουργία κατηγορητηρίου κατά της Ρωσίας για γενοκτονία.
«Αυτό το δίκτυο εκτείνεται από τη μια άκρη της Ρωσίας στην άλλη», είπε ο Ρέιμοντ, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο αριθμός των εγκαταστάσεων στις οποίες κρατούνται παιδιά από την Ουκρανία ξεπερνά τις 43.
Το σύστημα των καταυλισμών και η υιοθεσία από τις ρωσικές οικογένειες παιδιών από την Ουκρανία που έχουν αποσπαστεί από την πατρίδα τους «φαίνεται ότι είναι εξουσιοδοτημένο και συντονισμένο στα ανώτατα επίπεδα της ρωσικής κυβέρνησης», αναφέρει η έκθεση, ξεκινώντας από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και φτάνοντας στους τοπικούς αξιωματούχους.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις ανέφερε ότι θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα εναντίον 12 ατόμων, σύμφωνα με την έκθεση, που δεν υπόκεινται ακόμα στις κυρώσεις των ΗΠΑ.
«Πάντα εξετάζουμε άτομα που μπορεί να είναι υπεύθυνα για εγκλήματα πολέμου, για φρικαλεότητες στο εσωτερικό της Ουκρανίας», είπε.
«Ακριβώς επειδή δεν έχουμε επιβάλει κυρώσεις σε ένα άτομο μέχρι σήμερα δεν λέει τίποτα για οποιαδήποτε μελλοντική ενέργεια που μπορεί να λάβουμε».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας