Η ώρα των πλειστηριασμών: Τι σημαίνει η απόφαση του Αρείου Πάγου – Ενίσχυση του εξωδικαστικού μηχανισμού
Πηγή: Karvasaras.gr
Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη διενέργεια πλειστηριασμών από funds στην καρδιά της μακράς και άτυπης προεκλογικής περιόδου που διανύει η χώρα, εκτός από την πολιτική αντιπαράθεση που πυροδότησε, επισπεύδει και τις αποφάσεις της κυβέρνησης που στόχο έχει να προχωρήσει σε βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και να προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους δανειολήπτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει τροπολογία η οποία θα επεκτείνει το εύρος του εξωδικαστικού μηχανισμού με στόχο να καλύπτει περισσότερους πολίτες και στο πλαίσιο αυτό θα μπορούν να ενταχθούν οφειλέτες και με μία μόνο οφειλή, καθώς και οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.
Η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- να υποχρεώνει την αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη, και να πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση αυτής στην πλατφόρμα. Παράλληλα υπάρχει πρόθεση να καταργηθεί η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και να μειωθεί το επιτόκιο ρύθμισης αυτών.
Την ίδια ώρα η απόφαση του Αρείου Πάγου που “φούντωσε” την πολιτική αντιπαράθεση- σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- επιβεβαιώνει το νόμο 4354/2015, ο οποίος ψηφίστηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην Κυβέρνηση και όπως τονίζουν “έγινε η αφορμή προκειμένου να υπάρξει για μια ακόμη φορά πολιτική σπέκουλα για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και των πλειστηριασμών”. Γι’ αυτό το λόγο η κυβερνητική πλευρά καταλογίζει λαϊκισμό και υποκρισία στην Κουμουνδούρου όταν αναφέρεται στο ζήτημα των πλειστηριασμών και βάλει κατά της κυβέρνησης, καθώς όπως σημειώνουν πρόκειται για ένα πρόβλημα “που μας κληροδότησε η αλλοπρόσαλλη διακυβέρνηση της προηγούμενης περιόδου”.
Στον αντίποδα, υπενθυμίζουν σειρά μέτρων της παρούσας κυβέρνησης της ΝΔ για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους με ιδιαίτερη μέριμνα στην προστασία της ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των πλέον ευάλωτων οφειλετών για την αποφυγή αναγκαστικών μέτρων, ανάμεσα στα οποία και οι πλειστηριασμοί.
Ο κυβενρητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το ζήτημα, μεταξύ των οποίων
Στο πρόγραμμα “Ηρακλής” το οποίο όπως είπε αντιμετώπισε “αποτελεσματικά το πρόβλημα των ‘κόκκινων δανείων’ που παραλάβαμε από την προηγούμενου περίοδο, από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ” τονίζοντας ότι με το εν λόγω πρόγραμμα τα “κόκκινα” δάνεια παρουσίασαν μεγάλη πτώση, στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από 44% τον Ιούνιο του 2019, συρρικνώθηκαν σε κάτω από 10% τον Ιούνιο του 2022.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε το πλαίσιο αντιμετώπισης της αφερεγγυότητας το οποίο παρέχει έναν αριθμό χρήσιμων εργαλείων για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης, αλλά και του ιδιωτικού χρέους σε μια σταθερή βάση. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου “έμφαση δίνεται σε δύο βασικούς πυλώνες του πλαισίου αυτού, τον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά και τις δικλείδες προστασίας για τους ευάλωτους , προκειμένου να μην χάσουν την πρώτη τους κατοικία ή άλλα κρίσιμα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται μέσα από το πλαίσιο αυτό το να προστατεύονται αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη και όχι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές”.
Τα μηνύματα που εκπέμπει ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός φαίνονται αισιόδοξα σε σχέση με άλλες προσπάθειες στο παρελθόν, καθώς περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας το συγκεκριμένο εργαλείο το πιο επιτυχημένο με αριθμούς, με αποτελέσματα πια, των τελευταίων 12 ετών. Παράλληλα, τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων έχουν πραγματοποιήσει διμερείς ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ, έχει ρυθμιστεί χρέος δηλαδή 27 δισ. ευρώ που αφορά σε μη-εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 590.000 δανειοληπτών.
Ειδικά για τη στήριξη των πιο ευάλωτων δανειοληπτών, η κυβέρνηση ανέλαβε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και θεσμοθέτησε προγράμματα για την προστασία της ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των ευάλωτων δανειοληπτών. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νόμο 4738/2020, προβλέπεται η σύσταση φορέα που θα λειτουργεί ως “καταφύγιο” για τους αδύναμους οφειλέτες που οδηγούνται σε πτώχευση, και θα τους δίνει τη δυνατότητα να διατηρούν την κατοικία τους.
Σύμφωνα με τα κριτήρια του νέου πτωχευτικού νόμου, ο Φορέας που προβλέπεται στο νόμο θα αποκτά την πρώτη κατοικία του ευάλωτου οφειλέτη, μετά από αντίστοιχο αίτημα μεταβίβασης από αυτόν, εφόσον είτε έχει κηρυχθεί σε πτώχευση, είτε επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος του. Θα του δίνεται η δυνατότητα να επαναμισθώνει την κατοικία του και να αποφεύγεται η έξωσή του, να μην μένει ο κόσμος στο δρόμο. Η περίοδος της επαναμίσθωσης θα μπορεί να φτάνει μέχρι τα 12 χρόνια και στη λήξη της ή και νωρίτερα ο οφειλέτης θα μπορεί να ξαναπαίρνει πίσω το σπίτι του.
Για το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και επαναμίσθωσης, λειτουργεί ήδη ενδιάμεσο πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο το Δημόσιο συνεισφέρει στις δόσεις που είναι αναγκαίες για την αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει εκκινήσει κατά της κύριας κατοικίας του οφειλέτη ή της οποιασδήποτε διαδικασίας εκποίησης της κατοικίας του.
Στο πλαίσιο αυτό το Κράτος επιδοτεί τη δόση του δανείου μηνιαίως από 70 έως 210 ευρώ για ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάσει έως και τους 15 μήνες. Ενώ είναι αυτονόητο ότι την περίοδο αυτή -για όσο δηλαδή διαρκεί η υπαγωγή στο πρόγραμμα και η στήριξη από το Κράτος- αναστέλλονται όλα τα αναγκαστικά μέτρα κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, εξώσεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας