Γιατί χρειάστηκε τόσα χρόνια για να ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη έκθεση της Ασίας;

Γιατί χρειάστηκε τόσα χρόνια για να ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη έκθεση της Ασίας;

Πηγή: ART SG

Από την Τετάρτη έως την Κυριακή, περισσότερες από 160 γκαλερί από όλη την Ασία και όχι μόνο συμμετέχουν στη διοργάνωση.

Μετά την φερόμενη επιτυχημένη πρώτη έκδοση του Frieze Seoul τον περασμένο Σεπτέμβριο, η προσοχή του κόσμου της τέχνης έχει πλέον μετατοπιστεί νότια στη Νοτιοανατολική Ασία, εστιάζοντας πλήρως σε έναν ακόμη ασιατικό Τίγρη, τη Σιγκαπούρη, και την διεθνή έκθεση τέχνης, ART SG.

View this post on Instagram

A post shared by ART SG (@art.sg)

Η ART SG μετά την ανακοίνωση της κυκλοφορίας της το 2018 δίχασε με τις αρκετές καθυστερήσεις που ακολούθησαν. Αλλά η έκθεση επιτέλους ανοίγει τις πόρτες της αυτή την εβδομάδα στο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο Marina Bay Sands. Από την Τετάρτη έως την Κυριακή, περισσότερες από 160 γκαλερί από όλη την Ασία και όχι μόνο συμμετέχουν στη διοργάνωση.

Γιατί όμως όλοι μιλούν για ART SG; Σε τι διαφέρει από το πλήθος των διεθνών εκθέσεων που ξεκινούν στην περιοχή; Παρακάτω, απαντήθηκαν όλες οι ρωτήσεις σας σχετικά με την τελευταία μεγάλη έκθεση της Ασίας.

Τι είναι το ART SG;

Το ART SG διοργανώνεται από την Art Assembly, έναν διεθνή εκθεσιακό όμιλο που βρίσκεται πίσω από την Taipei Dangdai, την India Art Fair, τη Sydney Contemporary, τη PHOTOFAIRS Shanghai, καθώς και το επερχόμενο Tokyo Gendai, που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο. Η Art Assembly, η οποία επικεντρώνεται στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, διευθύνεται από τους βετεράνους της έκθεσης τέχνης Sandy Angus, Tim Etchells και Magnus Renfrew.

Η τυπική έκθεση τους τείνει να προσφέρει τέχνη και προγραμματισμό σε συνδιασμό με την τοπική αγορά, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται ως μια διεθνής πλατφόρμα που περιλαμβάνει γκαλερί blue-chip όπως οι White Cube, Gagosian και David Zwirner. Αυτή η προσέγγιση την έδωσε και από τα πλοκάμια της πανδημίας.

Λοιπόν, τι συμβαίνει με τις αναβολές;

Τον Ιούλιο του 2018, η έκθεση ανακοινώθηκε ως κοινοπραξία μεταξύ της μητρικής εταιρείας της Art Basel, MCH Group, της Sandy Angus της Angus Montgomery Arts και του διοργανωτή εκδηλώσεων Tim Etchells. Πάνω από 80 γκαλερί είχαν προγραμματιστεί να εμφανιστούν στην έκθεση Sands Expo την 1η Νοεμβρίου 2019.

View this post on Instagram

A post shared by ART SG (@art.sg)

Ωστόσο, μετά την παραίτηση του επί χρόνια διευθύνοντος συμβούλου της, René Kamm, και λόγω των οικονομικών προβλημάτων της εταιρείας, η MCH αποσύρθηκε από πολλές περιφερειακές εκθέσεις στις οποίες είχε συμμετοχές, συμπεριλαμβανομένης της ART SG στα τέλη του 2018. Στη συνέχεια, η έκθεση πιέστηκε να ξεκινήσει αργότερα τον Νοέμβριο του 2019.

Στη συνέχεια ήρθε η πανδημία, η οποία ώθησε την έκθεση στον Νοέμβριο του 2021. Τον Φεβρουάριο του 2021, αναβλήθηκε για τέταρτη φορά για τον Ιανουάριο του 2022.

Τελικά, τον Νοέμβριο του 2021, όταν δεν υπήρχε άλλο περιθώριο ανακοίνωσε ότι αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο του 2023.

Γιατί Σιγκαπούρη;

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πόλη-κράτος έγινε πρόσφατα η βάση στην Ασία για παγκόσμιες εταιρείες, καθώς και για πλούσιους ιδιώτες, οικογένειες και επιχειρήσεις από όλη την περιοχή. Πολλοί από αυτούς έχουν εγκαταλείψει το Χονγκ Κονγκ, το οποίο από καιρό κυριαρχούσε ως η πρωτεύουσα της αγοράς τέχνης της Ασίας, χάρη στους αυστηρούς περιορισμούς της Σιγκαπούρης για τον Covid και τη μακροχρόνια φήμη της ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κόμβου.

View this post on Instagram

A post shared by ART SG (@art.sg)

«Καθώς ο κόσμος ανοίγει μετά τον Covid, η Σιγκαπούρη έχει αναδειχθεί ως μια από τις πιο προοδευτικές οικονομίες και έχουμε παρατηρήσει ότι πλούσιοι συλλέκτες από όλη την Ασία εγκαθίστανται ολοένα και περισσότερο στην πόλη και τη χρησιμοποιούν ως βάση τους», δήλωσε ο Jonathan Crockett, πρόεδρος του Η Phillips Asia, είπε στο ARTnews το 2022.

Όταν η ART SG ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη λίστα εκθετών της τον Ιούνιο, ο αριθμός των γκαλερί που συμμετείχαν διπλασιάστηκε από τον αρχικό κατάλογο των 80 εκθετών το 2018. Και με την έναρξη της έκθεσης, η WOAW Gallery του Χονγκ Κονγκ και η Whitestone Gallery του Τόκιο άνοιξαν τα δικά τους φυλάκια στη Σιγκαπούρη , ενώ ο Lehmann Maupin διόρισε έναν διευθυντή με έδρα τη Σιγκαπούρη για να επιβλέπει την επιχείρησή τους στη Νοτιοανατολική Ασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play