Τα 10 καλύτερα μουσεία που ανοίγουν το 2023

Τα 10 καλύτερα μουσεία που ανοίγουν το 2023

Πηγή: Manchester International Festival

Από τις 13 Φεβρουαρίου, οι επισκέπτες της Δανίας μπορούν να γνωρίσουν τον Ψυχρό Πόλεμο από μια νέα οπτική γωνία στο Regan Vest

Και το 2023 είναι μια χρονιά με πολυαναμενόμενα εγκαίνια μουσείων αλλά και επαναλειτουργία κάποιων, όπως του Εθνικού Μουσείου για τις Γυναίκες στις Τέχνες (NMWA) στην Ουάσιγκτον, που θα ανοίξει ξανά το φθινόπωρο μετά από ανακαίνιση 66 εκατομμυρίων δολαρίων, της Εθνικής Πινακοθήκης στο Λονδίνο που έκλεισε το 2020 για ανακαίνιση και αναμένεται να ανοίξει και πάλι τις πόρτες της στις 22 Ιουλίου 2023, και του νέου κτιρίου του Istanbul Modern, το οποίο βρίσκεται στην αρχική τοποθεσία του μουσείου στο Karaköy και σχεδιάστηκε από τον βραβευμένο με Pritzker αρχιτέκτονα Renzo Piano, με νέες αίθουσες, εκπαιδευτικά εργαστήρια, κινηματογράφο, βιβλιοθήκη, κατάστημα σχεδιασμού, χώρους εκδηλώσεων, καθώς και καφέ και εστιατόριο.

1. Το νέο μουσείο του Ψυχρού Πολέμου στη Δανία

Από τις 13 Φεβρουαρίου, οι επισκέπτες της Δανίας μπορούν να γνωρίσουν τον Ψυχρό Πόλεμο από μια νέα οπτική γωνία στο Regan Vest – ένα πρώην πυρηνικό καταφύγιο που παρέμεινε ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της χώρας για δεκαετίες.

View this post on Instagram

A post shared by Linda Larsen (@lindala89)

Μέσα στο δάσος Rold Skov και 200 πόδια κάτω από την επιφάνεια της γης, το Regan Vest κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960 για να προστατεύσει τη δανική κυβέρνηση και τη βασίλισσά της σε περίπτωση πυρηνικής έκτακτης ανάγκης. Δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για τους σκοπούς για τους οποίους κατασκευάστηκε και η σημερινή ανακατασκευή όλου του χώρου των 60.000 τετραγωνικών μέτρων μας δίνει πληροφορίες για το πώς ήταν η ζωή κατά τη διάρκεια της εποχής εκείνης που διήρκεσε δεκαετίες και καθόρισε τη ζωή των Ευρωπαίων.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεναγηθούν στο αυτάρκες, υπόγειο αυτό καταφύγιο, στο οποίο υπάρχουν πολλά από τα αυθεντικά έπιπλα της εποχής που δημιουργήθηκε. Ο χώρος περιλαμβάνει επίσης ένα νέο υπέργειο μουσείο που αποτελείται από τέσσερις μαύρες κατασκευές που μοιάζουν με κουτιά.

Οι εκθέσεις αναδεικνύουν πώς ήταν η ζωή των Δανών πολιτών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τα πολιτικά μέτωπα που οδήγησαν στον πόλεμο, ακόμη και τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα το 1945 στην άλλη άκρη του κόσμου.

2. Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο

Ίσως αυτή να είναι η χρονιά που θα κάνει εγκαίνια το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM) που από το 2020 είναι στη λίστα με τα πιο πολυαναμενόμενα πολιτιστικά γεγονότα. Ενώ η ακριβής ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του είναι ακόμη αβέβαιη, το GEM ανακοίνωσε επίσημα ότι θα γίνει κάποια στιγμή το 2023.

View this post on Instagram

A post shared by (@eee.egypt)

Στα 870.000 τ.μ. του μουσείου, που θα είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου, έχουν μεταφερθεί αντικείμενα από όλη την Αίγυπτο, τα οποία συγκροτούν μια μεγάλη συλλογή αρχαίων θησαυρών. Για πρώτη φορά, ολόκληρη η συλλογή θησαυρών του Βασιλιά Τουταγχαμών θα εκτίθεται μαζί με αντικείμενα από τον φαραωνικό πολιτισμό της Αιγύπτου μέχρι τις πιο σύγχρονες αρχαιοελληνικές και ρωμαϊκές περιόδους της αιγυπτιακής ιστορίας.

Κλείνουν 23 χρόνια από τότε που η αιγυπτιακή κυβέρνηση προκήρυξε παγκόσμιο διαγωνισμό για τον σχεδιασμό ενός νέου μουσειακού συγκροτήματος και επιλέχθηκε μια τοποθεσία μόλις δύο χιλιόμετρα μακριά από τα μεγαλύτερα μνημεία της Αιγύπτου ως έδρα του μουσείου.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Heneghan Peng Architects κέρδισε τον διαγωνισμό και το φιλόδοξο σχέδιο ξεκίνησε για να διακοπεί πολλές φορές εξαιτίας οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων, ακολουθώντας τη μοίρα της χώρας. Το μουσείο κινδύνευσε πολλές φορές εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων και των συνεπειών της ύφεσης του τουρισμού που άδειασε τα ταμεία της χώρας.

3. Μουσείο πανκ και ροκ μουσικής στη Νεβάδα

Οι πιστοί οπαδοί της ροκ και της πανκ μουσικής θα αποκτήσουν το δικό τους μουσείο Punk Rock στο Λας Βέγκας όπου ο επισκέπτης θα διαπιστώσει την επίδραση του punk rock στην τέχνη, τη μόδα και την ποπ κουλτούρα. Θα ανοίξει τις πόρτες του στις 10 Μαρτίου, έχει έκταση 12.000 τετραγωνικών μέτρων και είναι δημιούργημα της «Punk Collective», μιας ομάδας μουσικών και επαγγελματιών της βιομηχανίας που περιλαμβάνει τον Vinnie Fiorello, πρώην ντράμερ του αμερικανικού ska punk συγκροτήματος Less Than Jake, και τον Fletcher Dragge, κιθαρίστα των Pennywise.

Στόχος τους είναι να διαφυλάξουν τα εφήμερα του punk rock κινήματος για τις μελλοντικές γενιές και να κάνουν μια εισαγωγή στην κουλτούρα του «μπάσταρδου θετού παιδιού του rock ‘n’ roll» στις νέες γενιές, με μότο «Nevermind the Bollocks, Here’s THE PUNK ROCK MUSEUM», παραφράζοντας τον τίτλο του ιστορικού δίσκου των Sex Pistols.

Το Punk Rock Museum στεγάζει την πιο εκτεταμένη, περιεκτική έκθεση στον κόσμο με αντικείμενα, φυλλάδια, φωτογραφίες, ρούχα, όργανα, χειρόγραφους στίχους, έργα τέχνης και σχεδόν οτιδήποτε άλλο έχουν δωρίσει οι άνθρωποι και τα συγκροτήματα που πήραν μέρος στην οικοδόμηση ενός μουσικού ρεύματος και την κουλτούρα μιας ολόκληρης εποχής.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ένα κατάστημα όπου θα μπορεί κανείς να προμηθευτεί μπλουζάκια, φούτερ και άλλα προϊόντα που σχετίζονται με το πανκ, ενώ το μουσείο θα διαθέτει το δικό του στούντιο τατουάζ.

4. Διεθνές Αφροαμερικανικό Μουσείο στη Νότια Καρολίνα

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα κάνει τα εγκαίνιά του το Διεθνές Αφροαμερικανικό Μουσείο (IAAM), μια εγκατάσταση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στην αποβάθρα Gadsden’s Wharf, η οποία ήταν ο πρώτος προορισμός για περίπου 100.000 υπόδουλους Αφρικανούς κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του διεθνούς δουλεμπορίου.

Οι επισκέπτες του μουσείου θα μάθουν την ιστορία της δουλείας στην αμερικανική ήπειρο και πώς η Νότια Καρολίνα αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το διεθνές δουλεμπόριο. Θα βρουν επίσης εκθέματα σχετικά με τη διάδοση της αφροαμερικανικής κουλτούρας και τους τρόπους με τους οποίους οι Αφροαμερικανοί διαμόρφωσαν την αμερικανική πολιτική και τον αγώνα για φυλετική δικαιοσύνη.

Η μόνιμη συλλογή του μουσείου θα περιλαμβάνει εννέα ξεχωριστές αίθουσες και σχεδόν 300 έργα τέχνης και ιστορικά αντικείμενα που τεκμηριώνουν τις ανείπωτες ιστορίες των Αφροαμερικανών, συμπεριλαμβανομένης της αίθουσας Gullah Geechee που αναδεικνύει τις πολιτιστικές πρακτικές των ανθρώπων από τη Δυτική Αφρική που μεταφέρθηκαν στην αμερικανική νοτιοανατολική ακτή.

5. Μουσείο Αμέλια Έρχαρτ στο Κάνσας

Στο αεροδρόμιο Amelia Earhart Memorial, στο Άτκινσον του Κάνσας, όπου γεννήθηκε η Αμέλια Έρχαρτ, ανοίγει την άνοιξη ένα μουσείο που τιμά τη διαρκή κληρονομιά της με μια σειρά εκθέσεων που αποτυπώνουν το περιπετειώδες πνεύμα της.

Η Αμέλια Έρχαρτ εξαφανίστηκε πάνω από τον Κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στη Νήσο Χάουλαντ, στην προσπάθειά της να κάνει τον γύρο της Γης, το 1937. Η ζωή της, η σταδιοδρομία και η εξαφάνισή της συνεχίζουν μέχρι σήμερα να προσελκύουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Η Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό και το πρώτο άτομο που πέταξε μόνο του από τη Χαβάη στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ.

Στα υπόστεγα που φιλοξενούν το μουσείο οι επισκέπτες μπορούν να θαμάσουν σχέδια Art Deco που θυμίζουν τις δεκαετίες του 1920 και του ’30, καθοριστικές δεκαετίες στην ιστορία της αεροπορίας, ενώ μέσα από 14 διαδραστικές και καθηλωτικές εκθέσεις θα γνωρίσουν τη ζωή της Έρχαρτ από την παιδική της ηλικία στο Κάνσας, τη δουλειά της ως μηχανικού και νοσοκόμας και την ενασχόλησή της με την αεροπορία. Φορώντας ένα ζευγάρι γυαλιά εικονικής πραγματικότητας θα μπορέσουν να ζήσουν μια υπερατλαντική πτήση, αντιμετωπίζοντας τις ίδιες καιρικές προκλήσεις που αντιμετώπισε η Έρχαρτ με το κατακόκκινο Lockheed Vega 5B.

6. Μουσείο Ρομπότ και Τεχνητής Νοημοσύνης στη Σεούλ

Στη γειτονιά Chang-Dong της Σεούλ το πρώτο μουσείο της χώρας που είναι αφιερωμένο στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική θα ανοίξει τις πόρτες του τον Ιούλιο του 2023. Τέσσερις όροφοι θα είναι αφιερωμένοι σε όλα όσα σχετίζονται με τα ρομπότ και τους υπολογιστές, με drones και άλλα παραδείγματα συστημάτων να εκτίθενται σε όλη την έκταση.

Το καινοτόμο μουσείο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ανοίξει τον Ιούλιο, καλύπτει περίπου 7.400 τετραγωνικά μέτρα και η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα έμοιαζε φουτουριστικός. Μάλιστα, για την κατασκευή του μουσείου έχουν χρησιμοποιηθεί ρομπότ, έτσι ώστε να αποδεικνύεται ήδη τι μπορεί να επιτύχει η τεχνολογία και πριν τα εγκαίνιά του.

Η ιδέα πίσω από το μουσείο είναι να υποστηριχθεί η δημόσια εκπαίδευση στις ρομποτικές τεχνολογίες, τομέας στον οποίο η οικονομία της Νότιας Κορέας έχει επενδύσει σημαντικά. Το μουσείο όχι μόνο θα προσθέσει στη γνώση και το ενδιαφέρον του κοινού για την τεχνολογία, αλλά θα βοηθήσει την επόμενη γενιά προγραμματιστών και τους λάτρεις της τεχνολογίας να αποκτήσουν πρόσβαση σε μερικές από τις πιο πρωτοποριακές εξελίξεις. Λειτουργώντας ως παράρτημα του Μητροπολιτικού Μουσείου της Σεούλ, το μουσείο «θαυμάτων των ρομπότ» σχεδιάστηκε από τους Melike Altinisik Architects με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

7. Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας στο Εδιμβούργο

Έχοντας ανοίξει για πρώτη φορά για το κοινό το 1859, η Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας δεν είναι σίγουρα ένα νέο μουσείο. Είναι σχεδιασμένη στο νεοκλασικό στυλ που ήταν πολύ δημοφιλές στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Τον Ιανουάριο του 2019 ξεκίνησαν εργασίες ώστε να αυξηθεί ο προσφερόμενος εκθεσιακός χώρος. Παρά τους πολεοδομικούς περιορισμούς που ισχύουν σε αυτό το τμήμα της σκωτσέζικης πρωτεύουσας, η αίσθηση και η εμπειρία των επισκεπτών στο νέο μουσείο θα είναι εντελώς διαφορετική.

Η νέα πτέρυγα του μουσείου που θα εγκαινιαστεί το καλοκαίρι βλέπει προς τους διάσημους κήπους Princes Street Gardens, δημιουργώντας μια νέα πρόσβαση στις αίθουσες. Η πρώτη φάση του έργου της Εθνικής Πινακοθήκης της Σκωτίας ολοκληρώθηκε το 2019. Περιελάμβανε μια νέα είσοδο στους κήπους της East Princes Street, ένα νέο καφέ, ένα ανακαινισμένο εστιατόριο και νέα διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και μονοπάτια για τη βελτίωση της πρόσβασης στους κήπους και τις πινακοθήκες.

Οι καθυστερήσεις στο έργο οφείλονταν στις εργασίες που έγιναν υπογείως για την επέκτασή του, κάτω από ένα εμβληματικό κτίριο του 19ου αιώνα με σύγχρονες προσθήκες της δεκαετίας του 1970, το οποίο βρίσκεται πάνω από μια από τις πιο πολυσύχναστες σήραγγες τρένων του Εδιμβούργου.

8. Το Μουσείο του Μάντσεστερ

Μαζί με τα εγκαίνια του Co-op Live Arena και του Factory International, το Μάντσεστερ θα γιορτάσει το 2023 το ομώνυμο μουσείο που θα ανοίξει στο κοινό στις 18 Φεβρουαρίου μετά από μια ανακατασκευή 15 εκατομμυρίων λιρών, παρουσιάζοντας τις ιστορικές συλλογές του μουσείου καθώς και νέες εκθέσεις.

Το Μουσείο του Μάντσεστερ, μέρος του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, άνοιξε για πρώτη φορά το 1890 και αναγνωρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το αρχικό νεογοτθικό κτίριο, που σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Alfred Waterhouse, φιλοξενεί περίπου 4,5 εκατομμύρια αντικείμενα που έχουν στόχο την εκπαίδευση του κοινού σε θέματα αρχαιολογίας, ανθρωπολογίας και φυσικής ιστορίας.

Στις νέες αίθουσες συμπεριλαμβάνεται και αυτή της Νότιας Ασίας, σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο. Πρόκειται για τον πρώτο μόνιμο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου που θα εξερευνήσει τη βιωμένη εμπειρία των κοινοτήτων της διασποράς της Νότιας Ασίας. Επιπλέον, θα υπάρχει η νέα αίθουσα κινεζικού πολιτισμού Lee Kai Hung, η αίθουσα Belonging, μια ολοκαίνουργια έκθεση δεινοσαύρων και οι Χρυσές Μούμιες της Αιγύπτου.

Παρόλο που η παλιά πρόσοψη ήταν διατηρητέα και δεν μπορούσε να αντικατασταθεί, το αρχιτεκτονικό γραφείο που συμμετείχε στο πρόγραμμα ανάπλασης, η Purcell, αποφάσισε ότι μια διώροφη επέκταση σε πολύ πιο μοντέρνο στυλ θα βοηθούσε στην ανανέωση του χώρου.

9. Factory International στο Μάντσεστερ

Ένα νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης και ένα πολιτιστικό κέντρο εμπνευσμένο από τη μουσική σκηνή «Madchester» της δεκαετίας του 1990 θα εγκαινιαστεί στο Μάντσεστερ τον Ιούνιο του 2023.

Το μουσείο, που έχει την ονομασία Factory International, έχει περιγραφεί ως «παγκόσμιος προορισμός για τις τέχνες, τον πολιτισμό και τη μουσική». Πήρε το όνομά του από τη Factory Records, μια ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία που έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στο κίνημα Madchester όσο και στην καριέρα πολλών συγκροτημάτων που συνδέθηκαν με τη σκηνή, όπως οι New Order, οι Happy Mondays και οι Joy Division. Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από τον Tony Wilson, διατηρούσε επίσης το διαβόητο νυχτερινό κέντρο Haçienda.

Σχεδιασμένο από το ΟΜΑ του Ρεμ Κούλχαας, το μουσείο βρίσκεται στον πρώην χώρο των Granada Studios στο κέντρο του Μάντσεστερ. Θα αποτελείται από τρεις κύριους χώρους: το ισόγειο, μια αποθήκη χωρητικότητας 5.000 ατόμων και μια αίθουσα 1.600 θέσεων. Θα φιλοξενεί εκθέσεις τέχνης και εγκαταστάσεις, συναυλίες, καθώς και παραστάσεις θεάτρου και όπερας, ενώ θα είναι επίσης η μόνιμη έδρα του εξαμηνιαίου Διεθνούς Φεστιβάλ του Μάντσεστερ.

10. Μουσείο Τέχνης και Φωτογραφίας στο Bengaluru

Σπανίως αναφερόμαστε σε μουσεία της Ινδίας. Το συγκεκριμένο πρόκειται να ανοίξει τον Φεβρουάριο και φαίνεται ότι θα γίνει ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Πολιτείας της Καρνατάκα. Η νότια πόλη Bengaluru επιλέχθηκε ως η ιδανική τοποθεσία για ένα νέο μουσείο εικαστικών τεχνών που θα καλύπτει όλα τα είδη των οπτικών μέσων των τελευταίων χιλίων ετών περίπου.

Οι πολλές και διαφορετικές τεχνοτροπίες της τέχνης της Νότιας Ασίας θα εκτίθενται στο Μουσείο Τέχνης και Φωτογραφίας που διαθέτει σημαντική συλλογή έργων Ινδών καλλιτεχνών. Συνολικά, περίπου 60.000 έργα τέχνης έχουν ήδη προστεθεί στη συλλογή του και το μουσείο ελπίζει ότι οι θεατές θα μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα «ολοκληρωμένο ταξίδι» στον ινδικό οπτικό πολιτισμό.

Εκτός από τους πολλούς πίνακες ζωγραφικής και τις ρεπροντιξιόν που έχει στη συλλογή του το μουσείο, υπάρχουν και ορισμένα έργα τέχνης του 21ου αιώνα που ήδη μπορεί κανείς να δει ψηφιακά, όπως το «Painted Stitches, Woven Stories-II», μια ψηφιακή έκθεση που επικεντρώνεται στα ινδικά σχέδια υφασμάτων στο πέρασμα των χρόνων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play