Γλυπτά του Παρθενώνα: Η επικεφαλής της επιτροπής για την επανένωση [vid]
Πηγή: KLIK Magazine
Αισιόδοξη ότι οι προσπάθειες για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών επιτέλους θα ευοδωθούν, εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ και τον Αντώνη Κρητικό η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα Μάρλεν Γκόντγουιν.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πω είναι πώς κατενθουσιασμένοι μάθαμε ότι στο τέλος του 2022 όταν ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Βρετανία και μίλησε στο LSE, ενημέρωσε ότι γίνονται συζητήσεις (για την επιστροφή) εδώ και μερικούς μήνες, ή και τον τελευταίο χρόνο» τονίζει.
Η Μάρλεν Γκόντγουιν δηλώνει κατενθουσιασμένη με τα δημοσιεύματα, αλλά και την είδηση πώς ο δρόμος για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα έχει ανοίξει.
Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε όλο και περισσότερα βρετανικά μέσα ενημέρωσης να γράφουν άρθρα σχετικά με την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα. Ποιο είναι το κλίμα στη Βρετανία;
Μάρλεν Γκόντγουιν: Τα καλά νέα είναι ότι οι συζητήσεις προοδεύουν, και αυτό είναι καταπληκτικό. Το σημείο τριβής ήταν πάντα αυτή η ιδέα του δανεισμού, που κάπως έτσι αναγνωριζόταν η κυριότητα των Βρετανών επί των γλυπτών. Όμως πια καταλαβαίνουμε πως τώρα δεν μιλάμε για αυτό. Γίνεται προσπάθεια να αλλάξει αυτή η συγκεκριμένη λέξη (δάνειο) και να βρεθεί ένας τρόπος να γίνει αυτή η κίνηση επιστροφής πραγματικότητα. Εκτιμώ πώς όταν φτάσουν στις τελικές συζητήσεις, θα βρουν τον τρόπο να το κάνουν να είναι σωστό όχι μόνο για την Βρετανία, αλλά κυρίως για την Ελλάδα, για την οποία η επανένωση σημαίνει τόσα πολλά.
Και κάπως έτσι, η συζήτηση για την επανένωση ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομίας με τα γλυπτά του φουντώνει μέρα με τη μέρα.
H Daily Telegraph επανέρχεται για ακόμα μία μέρα στο θέμα με κύριο άρθρο της. «Είναι ζήτημα εθνικής σημασίας: η μοίρα των “Ελγινείων Μαρμάρων” θα πρέπει να καθοριστεί από το κοινοβούλιο» τονίζει.
Υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών, τάχθηκε ο κορυφαίος υπερασπιστής του Brexit Λόρδος Φροστ.
«’Η άποψή μου είναι πως είναι ώρα για μια μεγάλη χειρονομία. Μόνο η κυβέρνηση μπορεί να την κάνει. Είναι να προσφερθεί να επιστρέψει τα μάρμαρα ως ένα εφάπαξ δώρο από τούτη τη χώρα προς την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και μπορεί οι συζητήσεις σύμφωνα με τα δημοσιεύματα να φουντώνουν, ωστόσο ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διαψεύδει τα περί διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο μουσείων.
«Τα δημοσιεύματα του Bloomberg ή κάθε άλλο σχετικό δημοσίευμα του βρετανικού τύπου που αναφέρει ότι υπάρχουν συνεννοήσεις του βρετανικού μουσείου με το μουσείο της Ακρόπολης δεν ισχύει» υπογραμμίζει ο κ. Σταμπολίδης.
Ενδεικτικό του κλίματος πάντως που επικρατεί στην Βρετανία είναι η πρόσφατη δημοσκόπηση του Guardian, στην οποία ποσοστό άνω του 90% των ερωτηθέντων Βρετανών πολιτών συμφώνησε με την επιστροφή των γλυπτών στο σπίτι τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας