Καϊλή: «Οι ΜΚΟ χρησιμοποιούνται για να κυκλοφορεί το χρήμα» – Όσα ήρθαν στο φως
Πηγή: Αρχείου
Τα ιταλικά μέσα αναδεικνύουν τον ηγετικό ρόλο του Αντόνιο Παντσέρι στο «Qatar Gate». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρώην ευρωβουλευτής, χρησιμοποιώντας ως βιτρίνα την ΜΚΟ Fight Impunity, μοίραζε δώρα εκ μέρους του Κατάρ και του Μαρόκου σε όποιον μπορούσε να επηρεάσει αποφάσεις. Αποκαλύπτονται όμως και οι κινήσεις του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος έδωσε μαραθώνια κατάθεση στις αρχές.
Σύμφωνα με την Corriere, ενημέρωσε τον πεθερό του για τις εφόδους με αποτέλεσμα να πιαστεί επ’ αυτοφώρω βγαίνοντας από το ξενοδοχείο Sofitel στο κέντρο των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ, αυτός ήταν που έγραψε την ομιλία – ύμνο στο Κατάρ που εκφώνησε η Εύα Καϊλή και η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Επίσης, φέρεται να ζητούσε από τους συνεργάτες της να μιλούν μαζί του για θέματα που αφορούν στον Περσικό Κόλπο. Όσον αφορά στην ψηφοφορία για το Κατάρ σε επιτροπή στην οποία δεν ήταν μέλος, οι ίδιες πηγές είπαν στην ΕΡΤ ότι η Εύα Καϊλή ζήτησε από τους συνεργάτες της να αναλάβουν εκείνοι την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την πρόθεσή της να παραστεί.
«Οι ΜΚΟ; Τις χρειαζόμαστε για να ρέει το χρήμα» Αυτή την πρόταση από την κατάθεση του Φραντσέσκο Τζιόρτζι αναδεικνύει η ιταλική εφημερίδα La Reppublica, προχωρώντας σε νέες αποκαλύψεις για τον ρόλο της οργάνωσης Fight Impunity («Μάχη κατά της Ατιμωρησίας») του Αντόνιο Παντσέρι, του οποίου συνεργάτης ήταν ο σύντροφος της Εύας Καϊλή.
H ιταλική εφημερίδα επικαλείται τις τέσσερις σελίδες του κατηγορητηρίου κατά των συλληφθέντων για την υπόθεση και αναφέρει ότι η «ομάδα» ενεργούσε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2021 με τις βασικές της επαφές να είναι με το Κατάρ. Μάλιστα, κάνει λόγο για επαφές που γίνονταν στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς σε έγγραφα γίνεται αναφορά στον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπιν Σαμίκ αλ Μάρρι τον οποίο η Εύα Καϊλή είχε συναντήσει την 1η Νοεμβρίου.
Στόχος της «ομάδας», όπως αναφέρει η εφημερίδα, ήταν να αναπτύξει σχέσεις ανάμεσα σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Αρχών του Κατάρ, όπως υποστηρίζουν οι βελγικές Αρχές, με αφορμή και το Μουντιάλ 2022 και την ανάγκη της κυβέρνησης της Ντόχα να μιλήσει θετικά για «μεταρρυθμίσεις» σε θέματα όπως οι εργασιακές σχέσεις.
«Για το λόγο αυτό η ΜΚΟ του Παντσέρι είχε οργανώσει μια σειρά ταξιδιών στο Κατάρ τους τελευταίους μήνες. Η κόρη του βρέθηκε εκεί για ορισμένες ημέρες. Τα έγγραφα αναφέρουν ονόματα βοηθών που θα μπορούσαν να είχαν επηρεαστεί από τον Παντσέρι» σημειώνει το δημοσίευμα. «Για παράδειγμα η Αλεσσάντρα Μορέτι από το Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς η βοηθός της, Φραντσέσκα Γκαρμπανάτι εργάστηκε στο παρελθόν με τον Παντσέρι». Αυτός είναι και ο λόγος που τα γραφεία της έχουν σφραγιστεί.
Το κεφάλαιο «δώρα» στην ομάδα του Παντσέρι, εξάλλου, φαίνεται να αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στα έγγραφα που υποστηρίζει ότι έχει διαβάσει η La Reppublica.
Η ιταλική εφημερίδα υποστηρίζει, τέλος, ότι αρκετά από τα στοιχεία φέρονται να έχουν προέλθει από τον Τζιόρτζι τον οποίον «κάρφωσαν τηλεφωνικές υποκλοπές» με συγκεκριμένες αναφορές οι οποίες επιβεβαιώθηκαν, γράφει η La Reppublica, από «τα βουνά χρημάτων» που βρέθηκαν στο σπίτι στο οποίο έμενε με την Καϊλή.
Στα έγγραφα της δικογραφίας, υπάρχει εκτενής καταγραφή και για δώρα που είχε λάβει η οργάνωση, σύμφωνα με την εφημερίδα. Σε μια περίπτωση κατά τη διάρκεια οργανωμένου ταξιδιού στο Κατάρ γίνεται λόγος για «ρολόγια» αλλά και για την αγορά ενός σπιτιού στο βουνό, στην περιοχή της Ιταλίας που ονομάζεται Cervinia. Τα χρήματα που απαιτούνταν για την αγορά του ακινήτου μεταφέρθηκαν μέσω των λογαριασμών της ΜΚΟ Fight Impunity του Παντσέρι, αλλά και μέσω της οργάνωσης “No Peace without justice” του Niccolò Figà-Talamanca του Νικόλο Ταλαμάνκα, ο οποίος ανακρίθηκε από τις αρχές και αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας