Επιχείρηση Admiral: Πώς “ξηλώθηκε” το μεγαλύτερο δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη – Έρευνες και στην Ελλάδα

Επιχείρηση Admiral: Πώς “ξηλώθηκε” το μεγαλύτερο δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη – Έρευνες και στην Ελλάδα

Πηγή: eppo.europa.eu/ΕΛΑΣ

Η διασυνοριακή απάτη εξιχνιάστηκε με συμμετοχή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας σε ταυτόχρονες έρευνες που διέταξε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σε 14 κράτη - μέλη της Ε.Ε.

Σε Ελλάδα και άλλες 13 χώρες – μέλη της ΕΕ πραγματοποιήθηκαν οι έρευνες που διέταξε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την εξιχνίαση διασυνοριακής απάτης περί του Φ.Π.Α., ύψους 2,2 δις ευρώ

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, στο πλαίσιο εκτέλεσης μέτρου σε διασυνοριακή έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (Γραφείο Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων της Πορτογαλίας) με την κωδική ονομασία «ADMIRAL», κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας συμμετείχε σε επιχειρησιακή δράση που έλαβε χώρα ταυτόχρονα σε Βέλγιο, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία, με σκοπό την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης η οποία τουλάχιστον από το 2017 είχε συστήσει σε χώρες του εξωτερικού, μια διαδοχική αλυσίδα εταιριών που στόχευαν στην πώληση σε διαδικτυακές πλατφόρμες, εξοπλισμού πληροφορικής, με σκοπό να αποφευχθεί η καταβολή του Φ.Π.Α., που οφείλεται για την πώληση των ειδών στους τελικούς πελάτες, με εκτιμώμενη συνολική ζημία ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, υπό την εποπτεία Έλληνα Ευρωπαίου Εντεταλμένου Εισαγγελέα πραγματοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας επιτόπιες έρευνες σε οικία στα Νότια Προάστια Αττικής και σε έδρα επιχείρησης στην Αθήνα, όπου υπήρχαν βάσιμες υπόνοιες για την ύπαρξη αποδείξεων αναφορικά με την διενεργούμενη έρευνα από τις Πορτογαλικές Αρχές για φορολογική απάτη.

Στο πλαίσιο αυτό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έγγραφα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablet και συσκευές κινητής τηλεφωνίας, τα οποία εστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για την εξαγωγή των δεδομένων που σχετίζονται με την διερευνώμενη υπόθεση.

Το συγκεντρωθέν αποδεικτικό υλικό θα υποβληθεί στο Ελληνικό Γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων.

Το χρονικό

Τον Απρίλιο του 2021, η πορτογαλική φορολογική αρχή στην Κοΐμπρα εξέταζε μια εταιρεία που πωλούσε κινητά τηλέφωνα, tablet, ακουστικά και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, ως ύποπτη για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ. Όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία άρχισε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με τη νομική τους υποχρέωση, οι πορτογαλικές αρχές ανέφεραν την υπόθεση στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Από εθνική άποψη, βάσει της διοικητικής έρευνας, η τιμολόγηση και οι φορολογικές δηλώσεις φάνηκαν να είναι εντάξει. Ωστόσο, οι Πορτογάλοι εντεταλμένοι εισαγγελείς αποφάσισαν να διενεργήσουν περαιτέρω τις έρευνες. Σε διασυνοριακό επίπεδο, Ευρωπαίοι εισαγγελείς, αναλυτές οικονομικής απάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και εκπρόσωποι της Europol και των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου δημιούργησαν σταδιακά δεσμούς μεταξύ της ύποπτης εταιρείας στην Πορτογαλία και περίπου 9.000 άλλων νομικών οντοτήτων, και περισσότερων από 600 φυσικών προσώπων που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες. Δεκαοκτώ μήνες μετά την παραλαβή της αρχικής έκθεσης, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποκαλύπτει τώρα αυτό που πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη αλυσιδωτή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ που έχει διερευνηθεί ποτέ στην ΕΕ.

Οι εγκληματικές δραστηριότητες κατανέμονται στα 22 συμμετέχοντα στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κράτη μέλη, καθώς και στην Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Σουηδία και την Πολωνία, καθώς και σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, της Κίνας, του Μαυρίκιου, της Σερβίας, της Σιγκαπούρης, της Ελβετίας, της Τουρκίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η συμμετοχή ομάδων οργανωμένου εγκλήματος

Πέρα από το μέγεθος των ζημιών, αυτό που κάνει αυτή την αλυσιδωτή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ να ξεχωρίζει είναι η εξαιρετική πολυπλοκότητα της αλυσίδας των εταιρειών. Από εταιρείες που ενεργούν ως φαινομενικά καθαροί προμηθευτές ηλεκτρονικών συσκευών και εκείνες που ζητούν επιστροφές ΦΠΑ από τις εθνικές φορολογικές αρχές, ενώ πωλούν αυτές τις συσκευές μέσω διαδικτύου σε μεμονωμένους πελάτες – και στη συνέχεια διοχετεύουν τα έσοδα αυτών των πωλήσεων υπεράκτια, πριν εξαφανιστούν οι ίδιοι – σε εκείνους που νομιμοποιούν τα έσοδα αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας.

Οι δραστηριότητες αυτές δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τη συμμετοχή πολλών ομάδων οργανωμένου εγκλήματος υψηλής ειδίκευσης, καθεμία από τις οποίες έχει συγκεκριμένους ρόλους στο συνολικό πρόγραμμα. Δουλεύοντας διακρατικά, σχεδόν με μια βιομηχανική λογική, αποφεύγουν τον εντοπισμό εδώ και χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play