Muevo: Λειτουργεί ως φυτώριο νέων ταλέντων
Πηγή: Museum Evolution
Η μικρή ομάδα της Muevo είχε περάσει όλο το βράδυ στο Μουσείο του Λούβρου, όταν τις πρώτες πρωινές ώρες βγήκε από μια μικρή πλαϊνή έξοδο. Λίγο πριν κλείσει η πόρτα πίσω τους, τα μέλη της αντίκρισαν την Αφροδίτη της Μήλου, από άλλη οπτική γωνία, μόνη, χωρίς τα χιλιάδες βλέμματα που την επεξεργάζονται καθημερινά. Ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή για τα μέλη της ομάδας, οι οποίοι, όχι ως άλλοι Αρσέν Λουπέν, αλλά ως άξιοι συνεργάτες του κρατικού γαλλικού μουσείου τα τελευταία χρόνια, μετρούν ήδη πολλές ώρες στις αίθουσές του.
Μια σχετικά νέα ελληνική εταιρεία που γεννήθηκε εν μέσω κρίσης, το 2016, η Muevo, είναι σήμερα μια διεθνής εξπέρ στις κατασκευές προθηκών και άλλων ειδικών κατασκευών για μουσεία και πολιτιστικούς χώρους. Παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς ή αναλαμβάνει απευθείας αναθέσεις. Συνεργάζεται με αρχιτέκτονες όπως ο Ζαν Νουβέλ και αρχιτεκτονικά γραφεία εσωτερικών χώρων, μελετά κάθε κόνσεπτ, το σχεδιάζει μέσω της τεχνικής της ομάδας και προτείνει τις τεχνικές λύσεις για να υλοποιηθούν οι κατασκευές, τις οποίες παράγει και τεστάρει πριν τελικά τις τοποθετήσει. Απαρτίζεται από μια ομάδα 40 ατόμων που στο ενεργητικό της έχει 40 έργα στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στο Κατάρ, στη Γενεύη, στην Αθήνα και στην Κρήτη.
«Το μεγάλο σχολείο, το μεγάλο τεστ που πρέπει να περάσεις είναι να μπορέσεις να διαχειριστείς έργα στα οποία τα εκθέματα έχουν πολύ ειδικές ανάγκες και είναι μεγάλης αξίας και σημασίας για τον πολιτισμό», παρατηρεί ο Μιχάλης Δούκας, εκ των συνιδρυτών και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Ανάμεσα στα πιο σημαντικά εκθέματα που έχει αναδείξει με τις κατασκευές της η Muevo, βρίσκεται ο Πάπυρος του Δερβενίου, που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και ως το αρχαιότερο βιβλίο της Ευρώπης αποτελεί την πρώτη ελληνική εγγραφή στον Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της UNESCO Μνήμη του Κόσμου (Memory of the World).
Αλλά και τα κοσμήματα του γαλλικού Στέμματος που κοσμούν τις προθήκες της Muevo, σε σχεδιασμό του Juan Felipe Arcon, στην αναπαλαιωμένη Galerie d’Apollon του Λούβρου. Στην επιβλητική αίθουσα φιλοξενούνται σήμερα το πορτοκαλί-ροζ, 20 καρατίων διαμάντι Hortensia, μια αγορά του Λουδοβίκου ΙΔ΄, και το λευκό, 140 καρατίων διαμάντι Regent. «Σε κάθε κατασκευή στην οποία μπαίνει μέσα ένα έκθεμα, η διαχείριση του μικροκλίματος της προθήκης και του χώρου για να επιβιώσει σωστά το έκθεμα στην πορεία των χρόνων και να μείνει άθικτο για τις επόμενες γενιές είναι κάτι που απασχολεί την ομάδα μας, γι’ αυτό κάνουμε ειδικές μετρήσεις για να καταλήξουμε στα κατάλληλα υλικά», συνεχίζει ο Μιχάλης Δούκας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Musée du Louvre (@museelouvre)
Η Muevo είναι το «παιδί» τριών επαγγελματιών που ίσως περίμενε κανείς να προέρχονται από τον χώρο της μηχανικής. Αντιθέτως, όμως, ο εμπνευστής της Μιχάλης Δούκας έχει ιστορία στο μάνατζμεντ και στην κοινωνική ψυχολογία, η συνιδρύτρια Αγγελική Κεμανέ είναι νομικός και επικεφαλής του νομικού τμήματος, ενώ ο τρίτος συνιδρυτής, ο Λουκάς Σαρίδης, είναι οικονομολόγος και συμμετέχει μέσω οικογενειακής εταιρείας επενδύσεων. Πολύτιμος τεχνικός διευθυντής είναι ο Ιταλός μηχανικός με ειδικότητα στα μουσεία Μάρκο Μασόκο, ενώ η ομάδα συμπληρώνεται από ορισμένους νέους Έλληνες αριστούχους μηχανολόγους μηχανικούς, βιομηχανικούς σχεδιαστές και αρχιτέκτονες. Στο μεταξύ, ο Χιλιανός Κριστιάν Βαλντέζ, μόνιμος συνεργάτης της εταιρείας, επιβλέπει τα έργα στο Παρίσι.
«Η Γαλλία είναι η σημαντικότερη αγορά, καθώς ο ετήσιος προϋπολογισμός του γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού είναι τεράστιος», σημειώνει ο Λουκάς Σαρίδης. «Και αυτό φαίνεται από την ποιότητα, την επισκεψιμότητα και τη βιωσιμότητα των μουσείων». Όμως, πέρα από τον κρατικό τομέα, η Γαλλία αναδεικνύεται σε στρατηγικό συνεργάτη και στον χώρο της βιομηχανίας της πολυτέλειας. Στο πελατολόγιο της Muevo βρίσκεται σήμερα ο γίγαντας Dior, μέλος της αυτοκρατορίας της LVMH. Στο Παρίσι, η ελληνική εταιρεία συνεργάστηκε με τη διακεκριμένη αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων Ναταλί Κρινιέρ για τη δημιουργία των ειδικών κατασκευών που πλαισιώνουν τους μουσειακούς χώρους της La Galerie Dior – το νέο στολίδι του οίκου, στο οποίο ξετυλίγεται η ιστορία του μέχρι σήμερα. Και πρόσφατα, η Muevo ολοκλήρωσε το τελευταίο πρότζεκτ της Dior στο Λονδίνο, όπου μια μίνι εκδοχή της La Galerie Dior στεγάζεται εδώ και λίγο καιρό στο πάντα δημοφιλές Harrods.
Αν η εικόνα μιας μουσειακής προθήκης στο παρελθόν παρέπεμπε σε ένα σχετικά απλό σχέδιο, το παιχνίδι σήμερα έχει αλλάξει. Ειδικοί μηχανισμοί, πρωτοποριακά υλικά και ιδιαίτερος φωτισμός βρίσκονται σήμερα σε δημιουργική εγρήγορση. Και η Muevo –η ονομασία προέρχεται από το «museum evolution»– ανήκει σήμερα σε ένα πολύ μικρό διεθνές κλαμπ, στο οποίο κάποιοι παίκτες μετρούν μέχρι και 200 χρόνια εμπειρίας στον ιδιαίτερο αυτόν χώρο. Η καινοτομία είναι βασικό εργαλείο εδώ, για τις προθήκες, για τα συστήματα ασφαλείας που τις προστατεύουν, μέχρι και για τα επίπεδα υγρασίας που μπορεί να τις απειλούν. Στο μεταξύ, η δράση της εταιρείας εξελίσσεται δυναμικά και σε εγχώριο επίπεδο. Αυτή την περίοδο, η ομάδα εργάζεται πάνω σε ένα πρότζεκτ στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στην Πλάκα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη. Η δράση της εταιρείας επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα, μέσα από συνεργασίες με συλλέκτες, όπως η δωρεά της οικογένειας Μαρτίνου προς το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, η οποία αποτελείται κυρίως από αρχαιολογικά εκθέματα και εκτίθεται σε υπόγειο χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής που αναβάθμισε η Muevo.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Musée du Louvre (@museelouvre)
Ευρύτερη επιθυμία της εταιρείας είναι να μοιραστεί την αυξανόμενη εμπειρία της με τον ελληνικό πολιτισμό, δημιουργώντας νέους δρόμους παρουσίασης και εμπειρίας.
«Οι άνθρωποι των μουσείων μας στην Ελλάδα είναι πολύ ικανοί και γίνονται πράγματα στον πολιτισμό», τονίζει ο Μιχάλης Δούκας. «Παράλληλα, όσο προχωράμε, παρατηρώ ότι ως Έλληνες είμαστε άνθρωποι του πολιτισμού, ότι έχουμε γεννηθεί μέσα σε αυτόν, ότι υπάρχει στα γονίδιά μας, αλλά δεν έχουμε ακόμα ενεργοποιήσει τον κωδικό για να μπορέσουμε να το δούμε. Δουλεύοντας σκληρά, βλέπουμε κομμάτια του εαυτού μας, ακόμα και της πόλης όπου ζούμε, που μας βοηθούν πολύ. Είναι όλα μπροστά μας. Στη Γαλλία μάς δέχτηκαν με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό», λέει ο Μιχάλης Δούκας. «Και λόγω της προέλευσης των κυριότερων εκθεμάτων στον κόσμο, τα οποία και στη Γαλλία είναι ελληνικά», συμπληρώνει ο Λουκάς Σαρίδης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας