Δένδιας: Θλιβερή η μετατροπή της Μικρασιατικής Καταστροφής σε εορτή μίσους

Δένδιας: Θλιβερή η μετατροπή της Μικρασιατικής Καταστροφής σε εορτή μίσους

Πηγή: Eurokinissi (Αρχείου)

Συγκεκριμένα, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Δημοκρατία», ο Υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «η μετατροπή της επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής σε εορτή μίσους και πολεμικών ιαχών από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, μόνο θλίψη προκαλεί»

Την παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών της Χώρας, κ. Νίκου Δένδια, η επιμονή της τουρκικής πλευράς να μετατρέπει την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 σε μισαλλόδοξη εορτή.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Δημοκρατία», ο Υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «η μετατροπή της επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής σε εορτή μίσους και πολεμικών ιαχών από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, μόνο θλίψη προκαλεί».

Σε αντίθεση προς την Τουρκία, ο κ. Νίκος Δένδιας υπενθυμίζει ότι «η Ελλάδα με όλες τις κατά καιρούς αστοχίες, κατάφερε να μετατρέψει τη Μικρασιατική καταστροφή σε παράγοντα εθνικής δημιουργίας. Και κατάφερε σταδιακά στο πέρασμα των ετών, να γίνει το μέλος μιας ισχυρής ευρωπαϊκής ομάδας κρατών, της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ότι «η Μικρασιατική Καταστροφή παραμένει 100 χρόνια μετά ένα τραυματικό γεγονός για τη συλλογική μας μνήμη και τη σύγχρονη ιστορία μας, αλλά και μία αφορμή άντλησης συμπερασμάτων, σε επίπεδο εθνικής αυτογνωσίας», ενώ χαρακτηρίζει τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τις πατρογονικές, επί χιλιετίες, εστίες τους «πληγή» που δεν επουλώθηκε στην εθνική μας συνείδηση και ούτε πρόκειται να επουλωθεί σε ορατό χρόνο».

Ο κ. Δένδιας συμπληρώνει, δε, γράφοντας ότι «oι αλησμόνητες πατρίδες, ο διωγμός, οι εκατόμβες των θυμάτων, ο ανθρώπινος πόνος, η προσφυγιά, οι οικογένειες που χωρίσθηκαν και χάθηκαν, αλλά και η ενσωμάτωση σε μια καθημαγμένη ελληνική κοινωνία, αποτελούν βιώματα που είναι “ζωντανά” και σήμερα. Βιώματα που αποτελούν συστατικά στοιχεία της σημερινής ταυτότητας της χώρας. Μετά το 1922 τίποτα πλέον για τον Ελληνισμό δεν είναι το ίδιο».

Δυστυχώς, για τον Έλληνα ΥΠΕΞ, «η σημερινή Τουρκία, όπως δυστυχώς αποδεικνύεται, ουδέν διδάχθηκε από την καταστροφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την οποία παντελώς ανεδαφικά νοσταλγεί. Και την χρησιμοποιεί ως αφορμή για να αναβιώσει ένα εθνικιστικό πνεύμα, το οποίο αποτελεί σαφή πρόκληση, αλλά και απόδειξη ότι έχει το βλέμμα στραμμένο στο οθωμανικό παρελθόν και όχι σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον, το οποίο, ευτυχώς, οραματίζεται ακόμα ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας της».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play