Η Γερμανίδα καλλιτέχνης Kerstin Brätsch επαναπροσδιορίζει τι σημαίνει να είσαι ζωγράφος σήμερα

Η Γερμανίδα καλλιτέχνης Kerstin Brätsch επαναπροσδιορίζει τι σημαίνει να είσαι ζωγράφος σήμερα

Πηγή: Ocula

Χρησιμοποιώντας παλιές τεχνικές, κοιτάζει προς τα πίσω για να ατενίσει το μέλλον.

Η Kerstin Brätsch επαναπροσδιορίζει διακριτικά τι σημαίνει να είσαι σύγχρονος ζωγράφος. Εκτελώντας τέχνη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που έχει χαρακτηριστεί ως «μετα-αφηρημένη μορφοποίηση» από ορισμένους μελετητές, εργάζεται με παράξενα χρώματα και απόκοσμες εικόνες. Σκεφτείτε ζωντανές, οπτικές αναμνήσεις και ευρηματικά, φανταστικά απολιθώματα αντί για αφήγηση ή πορτρέτα.

View this post on Instagram

A post shared by 11 design store (@11designstore)

Η Brätsch κοιτάζει προς τα πίσω — αρκετούς αιώνες, για την ακρίβεια — σε μια εποχή που οι περισσότεροι ζωγράφοι είναι αποφασισμένοι να ατενίσουν το μέλλον. Έχει αναζωογονήσει μεθόδους και πρακτικές που θα μπορούσαν να συγκριθούν με νεκρές γλώσσες. Για να το πετύχει, εντόπισε ως συνεργάτες τεχνίτες του «Παλιού Κόσμου» που ζουν στην Ευρώπη.

Η Brätsch τώρα δουλεύει επιδέξια σε μαρμό γυψοσανίδας, βιτρό και μάρμαρα. Το Stucco marmo, μια τεχνική που περιλαμβάνει τη χρήση γύψου, κόλλας και νερού για τη στερεοποίηση της χρωστικής, ήταν αυτό που χρησιμοποίησε για να φτιάξει τα στοιχειώδη ανάγλυφα της που ζωντανεύουν το καφέ του έκτου ορόφου στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται σαν βαμμένο μάρμαρο. Οι πίνακες μαζί αποτελούν ένα έργο, με τίτλο Fossil Psychics for Christa (2019), το όνομά του είναι αναφορά στη μητέρα της.

«Μερικές φορές, για να φτιάξεις μια εικόνα, χρειάζεσαι τέσσερα χέρια, δύο να ανήκουν σε έναν τεχνίτη και δύο σε έναν καλλιτέχνη».

Η Brätsch έχει πολλούς θαυμαστές. Οι επιμελητές την έχουν συμπεριλάβει σε τόσο αναγνωρισμένα ομαδικά σόου όπως η τρέχουσα Μπιενάλε της Βενετίας, η αμφιλεγόμενη έρευνα ζωγραφικής του MoMA «The Forever Now» (2014) και το «Younger Than Jesus» (2009) του Νέου Μουσείου, η πρώτη από τις τριενάλε αυτού του ιδρύματος. Από τότε που της χορηγήθηκε υποτροφία Fulbright για σπουδές τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, έχει συγκεντρώσει πολλά άλλα βραβεία. Αρκετές ονομάζονται για τους γνωστούς προκατόχους της: Helen Frankenthaler, Edvard Munch και August Macke.

View this post on Instagram

A post shared by Punto.C(ultura) (@_punto.c_)

Με τη χορηγία του βραβείου Peill που κέρδισε λίγο πριν την πανδημία, η Brätsch θα έχει ατομική έκθεση στο Μουσείο Leopold Hoesch στο Düren της Γερμανίας, αυτό το Σεπτέμβριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play