Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη “Κένταυρος” θα κυριαρχήσει στην Ελλάδα – Τι γνωρίζουμε για το στέλεχος
Πηγή: Pixabay, Eurokinissi
Ο κορωνοϊός δε λέει να φύγει από τη χώρας μας και σε συνδυασμό με τις παραλλαγές που βγαίνουν συνεχώς, φέρνουν σε έντονη ανησυχία την ιατρική και επιστημονική κοινότητα. Μία από αυτές είναι και η “Κένταυρος”, η οποία έχει κυριαρχήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ευρώπη και ήδη έχει κάνει τα “δειλά” της βήματα και στην Ελλάδα.
Μάλιστα για αυτήν την παραλλαγή αναφέρθηκε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος επεσήμανε πως θα είναι αυτή που θα κυριαρχήσει στη χώρα μας «Η Κένταυρος περιμένουμε να κυριαρχήσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου» δήλωσε για την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή του κορωνοϊού ο, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, ο οποίος την χαρακτήρισε πιο ανησυχητική σε σχέση με τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5. «Το 50% των κρουσμάτων θα οφείλονται σε αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι τώρα ο πολύ ζεστός καιρός του ελληνικού καλοκαιριού λειτουργεί ανασταλτικά στην εξάπλωση του κορωνοϊού.
Μιλώντας για την εξέλιξη του κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν τα σχολεία και ο κόσμος θα έχει επιστρέψει στις δουλειές του τόνισε ότι οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων, λόγω της διασποράς της νέας παραλλαγής και της μείωσης της ανοσίας που θα έχει επέλθει από τα εμβόλια.
Μεικτό φαινόμενο
«Περιμένουμε να δούμε ένα μεικτό φαινόμενο: μια σημαντική αύξηση σε διασπορά που θα φθάνει τα 30.000 κρούσματα μεσοσταθμικά με ταυτόχρονη ελεγχόμενη αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας» τόνισε στην ΕΡΤ ο κ. Σαρηγιάννης.
Αναφερόμενος στην επίπτωση που θα έχει αυτό στη μαύρη λίστα των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα μας υποστήριξε ότι οι νεκροί θα πλησιάζουν τους 50 – 60 ημερησίως, όπως συνέβη και σε αυτό στάδιο της κορύφωσης. Και όπως προέβλεψε, η δυσμενής αυτή πρόβλεψη μπορεί να συμβεί τέλος Νοεμβρίου.
Τι γνωρίζουμε για την Κένταυρος
Η υποπαραλλαγή BA.2.75 ή Κένταυρος έχει ανιχνευθεί σε περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως, αυξάνεται όμως γρήγορα κυρίως στην Ινδία. Ερευνητές εκεί έχουν αναλύσει την αλληλουχία σε περισσότερα από 1.000 δείγματα της παραλλαγής από τον Μάιο. Τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι περίπου τα δύο τρίτα των νέων περιπτώσεων στη χώρα αυτή προκαλούνται επί του παρόντος από την BA.2.75. Η παραλλαγή αυτή φαινόταν να έχει πλεονέκτημα μετάδοσης έναντι της BA.5.
Μια σειρά μελετών έχει δείξει ότι οι δύο παραλλαγές, η Όμικρον 5(ΒΑ.5) και η Κένταυρος, έχουν περίπου παρόμοιες ικανότητες να αποφεύγουν την ανοσία που παρέχεται από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό. Αυτό υποδηλώνει ότι η Κένταυρος μπορεί να μην ωθήσει τα κρούσματα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα εκτός Ινδίας, τουλάχιστον όχι όσο η ανοσία του πληθυσμού είναι υψηλή και προτού η παραλλαγή εμφανίσει πολλές επιπλέον μεταλλάξεις.
Μεταλλάξεις της Κένταυρος
Ενώ όμως η BA.2.75 δεν έχει εξαπλωθεί ευρέως ως τώρα, θα μπορούσε να το κάνει στη συνέχεια. Ορισμένες αλληλουχίες της BA.2.75 περιλαμβάνουν μια μετάλλαξη που βρέθηκε στη BA.5 και ονομάζεται L452R, η οποία θα μπορούσε, δυστυχώς, να αυξήσει την ικανότητα της υποπαραλλαγής για επαναλοιμώξεις. Ακόμη δε κι αν τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων παραμείνουν χαμηλά σε ένα κύμα που προκαλείται από την παραλλαγή Centaurus, η υψηλή συχνότητα νέων κυμάτων μόλυνσης θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερο κόσμο με long COVID-19 (δηλαδή εμμένοντα συμπτώματα μετά τους 3 μήνες από τη διάγνωση) και γενικότερα, διατήρηση της επιβάρυνσης στα συστήματα υγείας διεθνώς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας