Ενέργεια: Ξεκινά η κουβέντα στην Κομισιόν για τους ελληνικούς λιγνίτες
Πηγή: Eurokinissi
Σε λίγους μήνες θα ξεκινήσουν στην Κομισιόν οι συζητήσεις για την λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ, όπου σε αυτή θα συμμετέχουν τρεις ακόμα εταιρίες. Αυτές οι διαβουλεύσεις θα γίνουν, μιας και έχουν δημιουργηθεί κάποια δεδομένα με νέα μέτρα που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση της Ελλάδος, καθώς ο πρωτεύων στόχος είναι η θωράκιση της ενεργειακής επάρκειας στη χώρα και δευτερευόντως ν συγκράτηση των τιμών στην χονδρεμπορική, για την ηλεκτρική ενέργεια.
Στην εμπροσθοφυλακή αυτών των μέτρων βρίσκεται η ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγής από τις λιγνιτικές μονάδες για το επόμενο 12μηνο, με σκοπό η ηλεκτρική ενέργεια από τον λιγνίτη να ενισχυθεί στις 10 Τεραβατώρες, από 5 περίπου Τεραβατώρες στις οποίες κινείται αυτή τη στιγμή. Έτσι, οι επαφές με τις Βρυξέλλες αποσκοπούν στην επανεξέταση της λύσης που προκρίθηκε για το antitrust, με δεδομένη τη σχεδιαζόμενη ενίσχυση της παρουσίας του λιγνίτη στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ελληνική πλευρά προσέρχεται στον διάλογο, με «βασική οδό» την αναπροσαρμογή των παραμέτρων εφαρμογής του σχετικού μηχανισμού. Κάτι που σημαίνει πως πληροφορίες για αίτημα κατάργησης του remedy δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, καθώς υψηλόβαθμοι κύκλοι του ΥΠΕΝ επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης του remedy.
Αντίθετα, ένα ελληνικό αίτημα για εξέταση ενδεχόμενης αναπροσαρμογής του remedy πηγάζει από το γεγονός ότι, όσο θα ενισχύεται η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τόσο θα αυξάνονται και τα «πακέτα» λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής που η επιχείρηση θα πρέπει να διαθέσει μέσων προθεσμιακών συμβολαίων, είτε στο ΕΧΕ είτε στο Eυρωπαϊκό Xρηματιστήριο Eνέργειας (ΕΕΧ). Ωστόσο, η ενίσχυση της λειτουργίας των μονάδων δεν αποτελεί καθαρά επιχειρηματική απόφαση και, ακόμη περισσότερο, δεν προσφέρουν στην επιχείρηση υψηλά κέρδη ούτε στη δεδομένη συγκυρία, με δεδομένο ότι πλέον εφαρμόζεται πλαφόν στην αποζημίωση κάθε λιγνιτικής μεγαβατώρας.
Έτσι, μία πιθανή παράμετρος που θα μπορούσε να αναθεωρηθεί θα μπορούσε να είναι η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραχωρείται από την εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του μηχανισμού, κάθε τρίμηνο του 2022 και του 2023, είναι προγραμματισμένο να διατεθούν ποσότητες ίσες με το 40% της παραγωγής των αντίστοιχων τριών μηνών του 2021 και 2022, αντίστοιχα. Μία άλλη παράμετρος που μπορεί να τεθεί επί τάπητος είναι η χρονική διάρκεια του μέτρου, η οποία μπορεί θεωρητικά να φτάσει έως τον Δεκέμβριο του 2024.
Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τον μηχανισμό του antitrust, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής προωθείται επίσης η ένταξη κατά προτεραιότητα των λιγνιτικών μονάδων στο σύστημα.
Επίσης, δρομολογείται η εγγύηση κάλυψης των δαπανών ΔΕΗ και εργολάβων, στην περίπτωση που υπάρξει αιφνίδια κατάρρευσης των τιμών του φυσικού αερίου. Το ποσό που προβλέπεται ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας