Το μιούζικαλ με την ζωή της «Φρίντα Κάλο» μεταφέρεται στο Μπρόντγουεϊ
Πηγή: Αρχείου
Κανένας δεν έχει μείνει ασυγκίνητος μπροστά στο πάθος και τη ζωή της Φρίντα Κάλο που εβδομήντα σχεδόν χρόνια από τον θάνατό της, το 1954, με το πρόσωπο και τα έργα της κοσμεί όχι μόνο τα μουσεία αλλά και ένα πλήθος αντικειμένων καθημερινής χρήσης, από γραμματόσημα μέχρι κούκλες και από τσάντες μέχρι κοκαλάκια μαλλιών, ενώ τα έργα της –όσα ελάχιστα δεν βρίσκονται σε μουσεία– δημοπρατούνται σπάνια, με υψηλότατες αποδόσεις. Ιστορικοί, κριτικοί, σχεδιαστές δεν παύουν να αναλύουν το έργο της, ενώ το κοινό διαβάζει άπληστα κάθε νέα λεπτομέρεια της σύντομης ζωής της.
Η διάσημη Μεξικανή ζωγράφος αποκτά επιτέλους το δικό της μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ. Το «Frida, The Musical», το οποίο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το 2024, θα ανέβει με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειάς της.
Βασιζόμενοι σε προσωπικές ιστορίες και σε λεπτομέρειες που ήταν άγνωστες μέχρι σήμερα για τη ζωή της, οι δημιουργοί του μιούζικαλ ελπίζουν να αφηγηθούν μια ολοκληρωμένη ιστορία, που θα ανοίξει στο κοινό ένα παράθυρο στο πνεύμα της ζωγράφου, στο κέφι για ζωή και την εγγύτητα με την οικογένειά της, αλλά και στις δυσκολίες που βίωσε.
Η παράσταση βασίζεται στο βιβλίο «Intimate Frida», που έγραψε η ανιψιά της Isolda P. Kahlo, καθώς και σε προσωπικές συζητήσεις με την οικογένειά της στο Μεξικό. Η Valentina Berger είναι παραγωγός της παράστασης, ο Jaime Lozano συνθέτει μεγάλο μέρος της μουσικής και η Neena Beber γράφει τους στίχους.
«Όλοι γνωρίζουν μια πιο ψυχρή Φρίντα, μια Φρίντα που υπέφερε, αλλά αγαπούσε τη ζωή», λέει η Berger στην «Washington Post». «Ήταν πολύ, πολύ διασκεδαστική. Αυτό θέλουμε να απεικονίσουμε».
Η Κάλο γεννήθηκε το 1907 από Γερμανό πατέρα και Μεξικανή μητέρα σε ένα προάστιο της Πόλης του Μεξικού. Αρρώστησε από πολιομυελίτιδα ως παιδί, και η ασθένεια την έκανε να περπατά κουτσαίνοντας, αλλά ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα με λεωφορείο την καθήλωσε στο κρεβάτι. Χρειάστηκε να υποβληθεί σε περισσότερες από 30 χειρουργικές επεμβάσεις ενώ την υπέφερε από χρόνιο πόνο.
Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής της στο νοσοκομείο, η Κάλο άρχισε να ζωγραφίζει τακτικά, μια τέχνη που συνέχισε να τελειοποιεί και να μελετά στα χρόνια που ακολούθησαν. Καθώς περνούσε μήνες στο κρεβάτι, η μητέρα της έστησε ένα φορητό καβαλέτο και έναν καθρέφτη, ώστε να μπορεί να εξασκείται στη ζωγραφική του προσώπου της.
«Χωρίς να το σκεφτώ ιδιαίτερα, άρχισα να ζωγραφίζω», θυμήθηκε κάποτε η ίδια.
Ενώ σπούδαζε στο National Preparatory School στις αρχές της δεκαετίας του 1920, συνάντησε για πρώτη φορά τον ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα, και οι δυο τους είχαν μια έντονη σχέση. Παντρεύτηκαν το 1929, χώρισαν το 1939 και ξαναπαντρεύτηκαν το 1940.
Η αυτοδίδακτη καλλιτέχνιδα συνέχισε να ζωγραφίζει και να θαμπώνει τους επισκέπτες των γκαλερί με το έργο της, ιδίως με τις εντυπωσιακές αυτοπροσωπογραφίες της. Υπέστη πνευμονική εμβολή και πέθανε το 1954 σε ηλικία 47 ετών.
Μέχρι στιγμής, οι δημιουργοί του μιούζικαλ έχουν γράψει δέκα τραγούδια, μεταξύ των οποίων και ένα με τίτλο «Wings» που εξερευνά το σθένος της ζωγράφου.
Η εγγονή-ανιψιά της, Mara Romeo, αναφέρει ότι η Κάλο «καθοδηγούνταν από ένα ατελείωτο πάθος για τη ζωή», λέγοντας ακόμα: «Ελπίζω ότι αυτή η παράσταση θα εμπνεύει τις γυναίκες να έχουν το θάρρος να αγωνιστούν για τα όνειρά τους».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας